17-12-2007
Lelystad - Kom Schatgraven in Nieuw Land tijdens de kerstvakantie

Kom schatgraven van 21 december tot 6 januari in Nieuw Land Erfgoedcentrum. Speciaal voor deze kinderactiviteit is de entree voor kinderen t/m 12 jaar gratis. De ‘opgegraven buit’ mag je mee naar huis nemen. Ook is er een prijsvraag met bijzondere prijzen. Wat dacht je van een geheel verzorgde dag naar Den Haag met een bezoek aan het Museon en het Omniversum? Of een middag meelopen met een échte archeoloog! Bovendien krijgen de kinderen in het teken van het Schatgraven een gratis zandtaartje wanneer de ouders een kopje koffie of thee nemen in het museumrestaurant.

Door bouwactiviteiten is de weg naar Nieuw Land bij Batavia Stad bijna onbegaanbaar geworden. Je komt langs bergen met stenen, bulten met zand en noem maar op! Je weg vinden naar Nieuw Land is op dit moment een heuse uitdaging. In de toekomst staat ons een prachtig plein te wachten, nu is het nog even doorbijten. Om onze bezoekers enigszins tegemoet te komen is er tijdens de kerstvakantie een speciale activiteit, geheel in het teken van zand, opgravingen en chaos…dus kom Schatgraven bij Nieuw Land!

In Nieuw Land ervaar je het verhaal van zesduizend jaar Flevolandse geschiedenis. Van bewoners van het moeraslandschap in de Nieuwe Steentijd, langs de middeleeuwse heren van Kuinre, de vissers en eilandbewoners tot aan de verhalen van de polderwerkers en pioniers in het nieuwe land. Hoe werd het nieuwe land gemaakt? Wie heeft het allemaal bedacht? Hoe oud is Flevoland echt? 'Op de grens van land en water' voert je mee op een fascinerende reis door de tijd en in 'Het Zuiderzeeproject' staat de inpoldering centraal. Speciaal voor kinderen zijn de presentaties 'Het Watertheater', 'Ondergronds' en 'De Watermensen'. Nieuw Land begint met het verhaal van 'Cornelis Lely'.

Nieuw Land Erfgoedcentrum, Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad
telefoon: 0320 - 225900.
Openingstijden:
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur - Zaterdag en zondag: 11.30 - 17.00 uur
Nieuw Land is gesloten op 25 december en 1 januari.

Parkeren kan in de VOC garage (gratis), volg de borden Batavia Haven.
Lopend of met de fiets via Batavia Stad of via het looppad vanaf Batavia Haven en de VOC garage.

Almere - Toneeldebuut Henning Mankell in Nederlandse Theaters


Suburbia speelt In Duisternis van Henning Mankell in de schouwburg van Almere op 17, 18 (première) en 19 januari 2008, daarna tournee t/m maart. Voor het eerst is het werk van Mankell te zien in de Nederlandse theaters. De Zweedse schrijver en regisseur werd wereldberoemd met de crimi-reeks over Inspecteur Wallander. Minder bekend is dat hij de helft van de tijd in Afrika woont, waar hij een theatergezelschap leidt.

In Duisternis vertelt het verhaal van een vader en zijn dochter die zijn gevlucht, voor een bloedige dictatuur ergens in Afrika of in het Midden-Oosten. Moeder is onderweg verdwenen. Ze bevinden zich in een Europese stad, in een flat, in een desolate buitenwijk. Binnen wordt een druk bestaan gesuggereerd. Maar schijn bedriegt, want niets is hier alledaags. Niemand gaat het goed. Van de wereld afgesneden wachten ze tevergeefs op hun papieren om naar Canada of Australië te mogen gaan. Ze klampen zich vast aan de korte uitstapjes naar de vreemde buitenwereld. Terwijl de vader steeds verder in het verleden vlucht, begrijpt de dochter dat ze haar leven grondig moet veranderen. Hoe is het om op de vlucht te zijn, om te schrikken van ieder geluid achter je? Wat doet angst met de relatie tussen een vader en een dochter? Mankell, die geëngageerde stukken schrijft maar ook over het leven in het algemeen wil spreken - “anders zou het te eenvoudig zijn” - vertelt dit verhaal over twee mensen in de duisternis.

Tekst: Henning Mankell, vertaling: Karst Woudstra, bewerking en regie: Albert Lubbers. Vormgeving: Marlies Schot, spel: Wouter van Lierde en Lonneke Dapiran.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kijk voor een speellijst op de website van Suburbia.

05-11-2007
Apollo Ensemble met muziek voor koffie en bruiloft in klassieke muziekweek

Woensdag 7 november, theater ’t Voorhuys Emmeloord, 20:15
Donderdag 8 november, Atrium, burg. Verderlaan 13, Utrecht, 20:15
Vrijdag 9 november, Goede Rede Almere-Haven, 20:15
Zondag 11 november, De Toonzaal, Den Bosch, 14:30


Almere - Een adembenemend concert met muziek van Bach en Telemann is wat de luisteraars vrijdag 9 november te wachten staat. Een groot, uitgebreid Apollo Ensemble met strijkers en blazers speelt allereerst een concert van Telemann dat nog nooit eerder in een concert gespeeld werd. Het is net ontdekt in een bibliotheek in Duitsland, het Apollo Ensemble moest zelf van de slordige partijen uit de 18e eeuw een nette partituur schrijven.
Dan volgt Bach’s beroemde Koffiecantate. Dit is geen cantate met kerkelijke tekst, zoals we van Bach gewend zijn, maar een luchtig drama in huiselijke kring tussen Heer Schlendrian en zijn dochter Lieschen. Vader Schlendrian wil zijn dochter ervan overtuigen dat je nooit een man krijgt als je teveel koffie drinkt. De cantate wordt geënsceneerd uitgevoerd in een regie van Marleen Prins, bekend van haar produkties met het Nederlands Blazersensemble. Lieschen wordt gezongen door de sopraan Francine van der Heijden, Schlendrian wordt vertolkt door Robbert Muuse.
Aan het programma te zien krijgt Schlendrian geen gelijk, van op het programma staat ook nog de cantate BWV 210: O holder Tag. Deze – ook al wereldlijke- cantate is geschreven voor een huwelijk. Het is een van Bach’s mooiste werken waarin een stralende bruid het huwelijk bezingt.
Maar voor het zover is wordt de 2e suite van Bach nog gespeeld. De suites van Bach zijn eigenlijk series dansen voor orkest. In deze suite is de Australische fluitiste Kate Clark solist. Het ensemble staat deze keer olv Igor Roukhadze.

2e kaartje gratis op 8 en 9 november
In verband met de week van de klassieke muziek is op 8 en 9 november het 2e kaartje gratis voor wie de bon op de website uitprint en meeneemt. Het is wel raadzaam om even te reserveren, per mail apolloensemble@planet.nl of telefonisch: 0320-227718

11-10-2007

Festival Voor de wind

Utrecht heeft iets unieks en dat zijn Culturele Zondagen. Bijzondere dagen met een spannend en gevarieerd kunstprogramma. Vol met muziek, dans, theater of film. Op grote en kleine podia of op pleinen en in parken. Voor iedereen en meestal gratis!

Zondag 21 oktober

De eerstvolgende Culturele Zondag vindt plaats op 21 oktober. Dan kun je tijdens het Festival voor de Wind een wel heel bijzonder programma meemaken. Als je denkt dat orgelmuziek saai is dan moet je hier zeker heen gaan! Springlevende orgelmuziek in combinatie met theater, dans, film en zelfs acrobatiek...

[meer ... >]

01-10-2007
Verrassende theatrale reis door Stadshart Almere

GRASDUINEN 2
Nieuwe theatermakers in Almere

Laat je meenemen op een odyssee door de jongste stad van Nederland! In een land waar alles af is, staat een nieuwe stad, ver onder N.A.P., omringd door polder, gras en water. Een stad die is bedacht aan de hand van een papieren concept, een stenen utopie waar echte mensen wonen.

[meer ... >]

Dansweek 5 t/m 14 oktober

Met meer dan 250 voorstellingen en activiteiten is de Dansweek hét moment om kennis te maken met het diverse aanbod van de Nederlandse dans. De Dansweek staat dit jaar in het teken van dans en muziek, onder de titel Danstonen. De gezelschappen pakken groots uit met speciale voorstellingen begeleid door live muziek, uitgevoerd op unieke locaties en geïnspireerd door muziekstijlen uit de hele wereld. Rondom de voorstellingen worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals muzikale dansworkshops, inspirerende inleidingen en knallende dansparades.

[meer ... >]

Afrika!, Afrika!

AFRIKA! AFRIKA!, de nieuwe show van André Heller, is een zinderende dans-, muziek- en circusshow. Meer dan 120 dansers, zangers, acrobaten en musici uit bijna alle landen van het Afrikaanse continent overtuigen het publiek van de culturele rijkdom en dynamische levenslust van Afrika. Sinds de wereldpremière in december 2005 genoten al meer dan 1,5 miljoen bezoekers van deze bijzondere voorstelling.

[meer ... >]

Romeo en Julia, Onmogelijk Liefde
dansers: Igone de Jongh en Alexander Zhembrovskyy, fotograaf: Ruud Baan

Precies veertig jaar na de wereldpremière in de Amsterdamse Stadsschouwburg danst Het Nationale Ballet opnieuw Rudi van Dantzigs Romeo en Julia. Van 13 oktober tot en met 3 november 2007 is dit wereldberoemde klassieke liefdesdrama te zien bij Het Nationale Ballet. De voorstellingen van dit liefdesdrama op de gelijknamige muziek van Sergej Prokofjev zijn te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. De voorstellingen worden begeleid door Holland Symfonia onder leiding van dirigent Ermanno Florio en Otto Tausk.

[meer ... >]

Wooncultuur van de Gouden Eeuw komt tot leven in het Rembrandthuis

Activiteiten tijdens de Week van de geschiedenis (13 t/m 21 oktober 2007)

De Week van de Geschiedenis (13 t/m 21 oktober 2007) staat dit jaar in het teken van ‘Wonen in Nederland’. In Museum Het Rembrandthuis kunt u zien waar Rembrandt van Rijn woonde en veel van zijn meesterwerken maakte. Het museum organiseert in het kader van de Week van de Geschiedenis diverse activiteiten die de wooncultuur van de Gouden Eeuw tot leven brengen.

[meer ... >]

21-09-2007
Zondagmiddagconcert met violiste Miriam Kramer en pianist Nicholas Durcan
Zondag 30 september, aanvang 15.00 uur

Zondagmiddag 30 september worden violiste Miriam Kramer en pianist Nicholas Durcan speciaal overgevlogen uit Londen voor een zondagmiddagconcert.

Dit concert is de eerste in een reeks zondagmiddagconcerten die om 15.00 uur plaatsvinden in Theater de Roestbak. Kramer en Durcan spelen stukken van hun onlangs uitgebrachte, zeer goed ontvangen cd met werken van Szymanovski. Daarnaast spelen ze werk van Mozart, Mendelssohn en Sarate.

[meer ... >]

‘?’ een volwassen sprookje van Jolle Roelofs en Leela May Stokholm in Theater de Roestbak
4, 5 en 6 oktober in Theater de Roestbak, 20.30 uur

Vier, vijf en zes oktober spelen Jolle Roelofs en Leela May Stokholm het stuk ‘?’ in Theater de Roestbak. ‘?’ is een volwassen sprookje in de vorm van een korte muziektheatervoorstelling waarin de simpelste vragen je op het verkeerde been zetten, de muziek je betoverd, het acteerwerk je meesleurt naar andere wereldjes. En ontmoeting tussen twee makers, twee disciplines
in een ruimte waar de tijd even stil staat. Het hier en nu wordt door Leela en Jolle onder de loep genomen.

[meer ... >]

17-09-2007
Rob Houkes en prijswinnaars Zilveren Camera ‘06 in Fotogram galerie

Van donderdag 27 september tot en met woensdag 31 oktober 2007 hangt er divers werk op de wanden van de Fotogram galerie aan de Korte Prinsengracht 33. Naast twee portretseries van Rob Houkes in het souterrain hangt in de ontvangstruimte en de gangen werk van Joost van den Broek en Laurens Aaij, prijswinnaars van de Zilveren Camera 2006, aangevuld met beelden van (oud)studenten van de Fotoacademie Peter Schols (3e prijs sport) en Jan van Breda (2e prijs documentair enkel).

Fotogram galerie, Amsterdam
27 september tot en met 31 oktober 2007
openingstijden: ma t/m do van 9.30 tot 21.00 uur, vr en za van 9.30 tot 17.00 uur

[meer ... >]

14-09-2007
Themadag In de ban van Afrika in Theater de Roestbak
Afrikaanse kunst, verhalen, schrijvers en muziek

Zondag 23 september staat in het teken van Afrika met een programma in de Roestbak en in Centrum Beeldende Kunst Flevoland. Vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur kunt u genieten van Afrikaanse kunst, verhalen, schrijvers en muziek.

Het verteltheater van Winston Scholsberg vertelt Anansi de Spin verhalen. Deze verhalen komen oorspronkelijk van de westkust van Afrika. Winston vertelt vol beweeglijkheid en humor de verhalen van de handige spin.

De Liberiaanse schrijver Vamba Sherif vertelt over zijn werk. Zijn romans hebben allemaal een band met zijn vaderland. In zijn laatste roman Zwijgplicht (2007) laat Sherif op indrukwekkende manier zien hoe het officiële gezag en de geheime wetten van de Afrikaanse magie elkaar bevechten in het spel om macht.

De Nigeriaanse zangeres Yinka treedt tenslotte op met haar prachtige Afro-soul muziek.

Kaarten voor deze Afrikadag kosten €10,- en €7,50 (kortingspassen).

U kunt ze reserveren middels het reserveringsnummer van Theater de Roestbak: 036-5215648. De kassa is een uur voor aanvang geopend. Meer informatie via www.corrosia.nl of www.deroestbak.nl

10-09-2007

THEATER DE ROESTBAK LAAT WEER VAN ZICH HOREN

Villa Zeezicht; verrassende teksten en melodieuze muziek op vrijdag 14 september

Vrijdagavond 14 september treedt de band Villa Zeezicht op. De muziek van Villa Zeezicht is verrassend, de composities en arrangementen zijn van eigen hand. Het is een band die speelt op akoestische instrumenten om een eerlijk en puur geluid neer te kunnen zetten. Zangeres Claudia Rey heeft een warme stem, het gitaarspel van Jean Koolen is speels, de accordeonist Peter Arends en flamenco gitarist Mark Fonds zorgen voor jazz invloeden en meeslependheid. Het optreden is prikkelend door het gesprek met het publiek, de intimiteit van de muziek en de verrassingen in de tekst.
Aanvang is 20.30 uur, toegang €10,- en €7,50 (kortingspassen).

[Meer ... >]

Reprise van Schubertiade in de Amstelkerk te Amsterdam

Op dinsdagavond 9 oktober a.s. vindt er in de Amstelkerk te Amsterdam een bijzonder concert plaats. Aanvang: 20.15 uur. Het programma van dat concert bestaat uit een reprise van het enige openbare concert dat Schubert zelf realiseerde op 26 maart 1828. Voor deze Schubertiade heeft het Ruysdael Kwartet zich omringd met een aantal bijzondere musici waaronder Henk Neven, bariton en Hans Eijsackers, piano. Het programma is identiek aan dat van 1828 en werd destijds als volgt aangekondigd:

- Eerste deel van een nieuw strijkkwartet (Der Tod und das Mädchen);
- 3 Liederen: Der Kreuzzug, Die Sterne en Der Wanderer an den Mond;
- Ständchen voor solozang en koor;
- Nieuw trio voor piano, viool en cello;
- Auf dem Strome, zang met piano en hoorn;
- Het lied Die Almacht;
- Schlachtgesang voor 8-stemmig mannenkoor.

U kunt reserveren via het AUB callcenter 0900-0191 (€ 0,40 per minuut), de AUB Ticketshop of plaatskaarten kopen aan de zaal.

[Meer ... >]

DANSWEEK 2007

5 t/m 14 oktober

Tijdens de Dansweek, van 5 t/m 14 oktober 2007, kan iedereen in Nederland zich mee laten voeren op de prachtige melodieën van dans.

Danstonen
Met meer dan 250 voorstellingen en activiteiten is de Dansweek hét moment om kennis te maken met het diverse aanbod van de Nederlandse dans. Inspiratiebron voor deze Dansweek is het thema: Danstonen. De gezelschappen pakken groots uit met speciale dansvoorstellingen met live muziek, op unieke locaties en geïnspireerd door muziekstijlen uit de hele wereld. Rondom de voorstellingen worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals dansworkshops, inleidingen en dansparades.

HKU-project
Voor de tweede maal maken studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) Faculteit Theater tijdens de Dansweek voor een vijftal theaters bijzondere beelden en installaties die geïnspireerd zijn op dans en beweging. Dit jaar sieren de beelden de schouwburgen in Leeuwarden, Alkmaar, Breda, Arnhem en Rotterdam.

Vrijkaarten
Voor alle voorstellingen die u tijdens de Dansweek bezoekt kunt u via de Collectieve Danspromotie gratis kaarten bestellen.

[Meer ... >]

05-09-2007

Hans van Manen Festival
meesterchoreograaf 75 jaarNooit eerder was er zo’n omvangrijk festival, gewijd aan één choreograaf. In nog geen drie weken in september zijn meer dan twintig choreografieën van Hans van Manen te zien, verdeeld over zes verschillende programma’s, met medewerking van diverse prominente, internationale gezelschappen en voorzien van live uitgevoerde muziek. In november is er een bijzonder tourneeprogramma door Nederland. Bij een recent, grootschalig marktonderzoek kwam hij als ‘de bekendste Nederlandse danser’ uit de bus, en achter zijn naam in het telefoonboek stond tot voor kort ook nog steeds de aanduiding ‘danser’. Maar Hans van Manen is veel méér dan een begenadigd (oud-)danser: hij is Nederlands grootste choreograaf, een van onze belangrijkste ‘exportproducten’ en, vanwege zijn verdiensten voor de dans, winnaar van verschillende prestigieuze cultuurprijzen.

[meer ... >]

03-09-2007

EERSTE CULTUURNACHT ALMERE

Op 8 september vindt de eerste Cultuurnacht Almere plaats. Een feest ter ere van de aftrap van het nieuwe culturele seizoen. Het evenement vindt plaats op diverse locaties in het Stadshart en bestaat uit een gevarieerd programma vol theater, muziek en kunst. De Cultuurnacht begint om 20.00 uur en duurt tot circa 01.00 uur. De toegang voor alle voorstellingen en optredens is gratis.

De Cultuurnacht wordt geopend met een spetterende openingsact om 20.00 uur op de Esplanade. Daarna volgen diverse activiteiten op en rondom het plein: van ijssculpturen op de trappen tot een popconcert op het podium. Naast vele straattheateracts, zoals een levend schilderij, enorme theatrale steltlopers en de ‘hersenauto’ van Olaf Mooij die regelmatig parkeert om even te dromen, zijn er in het Stadshart fanfares en brassbands te vinden en kan er gelachen worden met stand-up comedy. Er is een hiphop show op het podium van het Forum, Villa Zeezicht zingt, en letterkunstenaars PJ Roggeband, Jaap Robben en Moustafa Stitou brengen gedichten en letteracts. De groep Urban-Free verzorgt workshops acrobatiek en zal ook optreden, waarbij de stad zelf als podium dient. Daarnaast zijn er rondleidingen door het nieuwe Stadshart door in architectuur gespecialiseerde gidsen van Casla. Ook in de hal en de verschillende zalen van de Schouwburg zijn optredens en voorstellingen van onder andere Club Donthitmama met een afterparty met DJ. Café Restaurant Waterfront is tijdens dit culturele stadsfeest geopend met een gezellig buitenterras en ook zelf podium voor een aantal optredens. De Cultuurnacht is een samenwerking van Schouwburg Almere, Kunstencentrum de Kunstlinie, Bibliotheek Almere, Corrosia!, Casla en Museum de Paviljoens.

Toegangsprijs: gratis toegankelijk

[Meer ... >]

01-09-2007

De Utrechtse

Zaterdag 22 en zondag 23 september: van 12.00 tot 18.00 uur

[meer ... >]

27-08-2007
Gratis cabaret- en muziekfestival op landgoed Zonnestraal

Op zaterdag 8 september vindt bij Hilversum het cabaret- en muziekfestival /Olaf en Jasper met Vrienden in de Bosjes/ plaats. Het is de derde editie van dit gratis openluchtfestival dat door het cabaretduo Olaf en Jasper is opgezet.

Midden in het Loosdrechtse Bos op landgoed Zonnestraal bij Hilversum ligt een halfnatuurlijk amfitheater. Vanaf 18:00 uur kunnen bezoekers hier picknicken en genieten van optredens. De Utechtse band Leaf[2] bijt het spits af met vrolijke pop/rock, gevolgd door cabaretiers Anne Jan Toonstra en Edo Berger. Vanzelfsprekend treden Olaf en Jasper ook op.

[Meer ... >]

Een nieuw begin voor Prokofiev’s Peter en de Wolf

Wereldpremière nieuwe familievoorstelling Peter en de Wolf dankzij toestemming van de erven Prokofiev mogelijk gemaakt in Koninklijk Theater Carré.

Op 21 september 2007 zal in Carré theatergeschiedenis worden geschreven met de wereldpremière van de nieuwe familievoorstelling Peter en de Wolf. De erfgenamen van de rechten van Prokofiev’s klassieker hebben hun toestemming verleend om dit wereldberoemde muziekstuk te bewerken tot een avondvullend theaterprogramma voor het hele gezin. Dit is een unieke aangelegenheid, tot op heden werd geen enkele producent wereldwijd deze gunst verleend.

[Meer ... >]

Summer Dance twee keer in Almere

ALMERE - Het Stadhuisplein in Almere vormt op de zondagen 26 augustus en 23 september het decor voor ,Summer Dance', een gratis toegankelijk muziekevenement. Vanaf 14.00 uur tot 22.00 uur komen vooral liefhebbers van salsa en merenque goed aan hun trekken. De bezoekers worden ook verwend met dance classics.
Summer Dance is een initiatief van Groninger Hannes Jager. Hij startte daarmee vorig jaar in Groningen en heeft dit jaar totaal totaal negen evenementen georganiseerd. De eerste was op zondag 1 juli in Apeldoorn. Daarna volgden goed bezochte edities in Groningen (8 juli en 12 augustus) en Enschede (5 augustus). Na Almere zijn nog evenementen gepland in Enschede (2 september), Almere (23 september), Lelystad (29 september) en Leeuwarden (30 september). Medewerking wordt onder andere verleend door een salsaband, de dj's Classico en Andre en vj Druppie.
Een goed doel profiteert van Summer Dance. Dit jaar wordt een deel van de opbrengst van alle negen evenementen gebruikt om bewoners en personeel van een verpleeg- of verzorgingshuis een leuke activiteit te bezorgen.

[Meer ... >]

Nazomeren met het Filmmuseum in Amsterdam-Noord

Het Filmmuseum presenteert van 6 t/m 8 september drie openluchtvoorstellingen in Overhoeks. De voorstellingen worden gehouden in de Tolhuistuin aan het IJ, vlakbij de plek waar eind 2009 het nieuwe Filmmuseum zal verrijzen. Gedurende drie avonden kan het publiek nazomeren met Pedro Almodóvars Volver, de musicalklassieker West Side Story en Sofia Coppola’s Marie Antoinette. De films beginnen direct na zonsondergang (ca. 20.30 uur), de toegang is gratis.
Sunsets at Overhoeks - openluchtvoorstellingen: 6 t/m 8 september, Tolhuistuin - Amsterdam.

[Meer ... >]

Tentoonstelling Meesterwerken uit de Gouden Eeuw in Museum het Rembrandthuis
september tot en met 25 november 2007

Deze herfst toont Museum Het Rembrandthuis bijna honderd zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen uit de collectie van Jean de Grez in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Landschappen en stadsgezichten, portretten, historische en bijbelse scènes, genre taferelen en figuurstudies brengen de ‘eeuw van Rembrandt’ weer tot leven. Parels van tekenkunst door beroemde kunstenaars als Hendrick Goltzius, Pieter Saenredam, Rembrandt en Adriaan van Ostade. De tentoonstelling geeft een prachtig beeld van de fenomenale kwaliteit van de zeventiende-eeuwse Nederlandse tekenkunst.

[Meer ...>]

Ieder najaar is Utrecht het bruisende middelpunt van de Nederlandse film met een programma boordevol premières van Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama. Het festival biedt het filmliefhebbende publiek bovendien een gevarieerde blik op Nederlandse films uit het recente verleden. In 2006 is het festivalprogramma uitgebreid met een internet-editie: het Nederlands Online Film Festival.

Het festival is meer dan film alleen. Tot in de late uurtjes kan het publiek zich vermaken op één van de festivalfeesten, of bij de talkshows, discussies en seminars. Dé ideale gelegenheid om Nederlandse sterren te ontmoeten. Een selectie van de films strijdt om de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de felbegeerde Gouden Kalveren. Ze worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film, dat live op internet wordt uitgezonden.

[Meer ... >]

22-08-2007
Festival Oude Muziek barst voor 26ste keer los

UTRECHT - In Utrecht wordt vrijdagavond het 26ste Festival Oude Muziek geopend met de 'Avond van het Luisteren': een concert in de Domkerk door het gezelschap Trinity Baroque, gevolgd door 31 huisconcerten op diverse adressen in de binnenstad.
Festivalartiesten onder wie Carolyn Sampson, Kristian Bezuidenhout, het Egidius Kwartet en Jed Wentz, hebben onderdak gekregen voor hun concert bij inwoners van de Domstad. De soirées, waarvan noch kunstenaar noch programma van tevoren wordt bekendgemaakt, kunnen tot vijftig bezoekers herbergen.
Het Festival Oude Muziek Utrecht duurt tot en 2 september en heeft als belangstijkste thema: Ars audiendi: de kunst van het luisteren.
Het festijn omvat tachtig te betalen en zeventig gratis evenementen.
Het Utrechtse festival trekt jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

(ANP)

25-06-2007
Almere - Theatergroep Suburbia opent Frans café op De Kemphaan

Theatergroep Suburbia presenteert in een Frans café op Stadslandgoed De Kemphaan te Almere: IN DE FAMILIE - Een ongemakkelijke komedie

De jaarlijkse zomerproductie van Theatergroep Suburbia is dit jaar In de Familie, een succesvolle Franse komedie, die recentelijk verfilmd is. Het overdekte plein van De Kemphaan wordt van 18 juni tot en met 14 juli speciaal voor deze voorstelling omgetoverd tot een Frans café.

Theatergroep Suburbia presenteert met In de Familie haar vierde zomervoorstelling op Stadslandgoed de Kemphaan. De regie is in handen van Albert Lubbers. Met live accordeonmuziek van Cato Fluitsma.

Een Frans café op De Kemphaan
Het overdekte plein van Restaurant De Kemphaan ligt midden in de prachtige boswachterij Het Almeerderhout. Voorafgaand aan de voorstelling serveert Restaurant De Kemphaan op het terras aan het water een Frans tweegangen menu du jour, met koffie en friandises.

Speeldata
ma 18, di 19, vr 22 juni (try-outs),
za 23 juni (première)
di 26 juni t/m za 30 juni
di 03 juli t/m za 7 juli
di 10 juli t/m za 14 juli

Aanvang Diner: 19.00 uur
Aanvang voorstelling: 21.00 uur

[meer ... >]

Jacques Henri Lartigue

22 juni t/m 26 augustus 2007 (opening do 21 juni)

Deze zomer toont Foam het werk van de beroemdste amateurfotograaf van de 20e eeuw: de Fransman Jacques Henri Lartigue (1894-1986). Als telg uit een welgestelde bourgeois familie uit Parijs, richtte Lartigue zijn camera met name op het onbezorgde leven in en rondom de familiaire kring. Lartigue is vooral bekend om zijn spectaculaire foto's van autoraces, vliegtuigen en mensen en dieren in beweging. Als geen ander wist hij vluchtige momenten van geluk vast te leggen. Lartigue’s oeuvre geeft een vrolijk en speels beeld van het leven in Frankrijk begin 20e eeuw.

In Foam is zijn vroegste werk te zien tot ongeveer 1932. Naast een honderdtal prints, zullen er ook originele albums, agenda’s en stereofoto’s getoond worden.
[meer ... >]

Film Festival Amsterdam Zwart Wit

In de week van 5 tot en met 11 juli worden in The Movies onder de noemer Amsterdam Zwart Wit vijf films vertoond die een historisch beeld geven van Amsterdam. Aanleiding is de DVD-presentatie van Rondom het Oudekerksplein van Roeland Kerbosch. Het betreft een aantal bijzondere films die slechts bij hoge uitzondering de archieven van het Filmmuseum mogen verlaten.

De films worden ieder op één dag vertoond. De DVD-presentatie van Rondom het Oudekerksplein zal plaatsvinden om 19.45 uur op donderdag 5 juli. Er wordt een korte inleiding gehouden door Claudy Op Den Kamp, verantwoordelijk voor de restauratie van de kopie.

Waar en Wanneer:
5 t/m 11 juli, The Movies, Haarlemmerdijk 159-165, Amsterdam, reserveren: 020-6386016

De films:
Rondom het Oudekerksplein (Roeland Kerbosch, 1968)
Deze documentaire speelfilm over de internationaal befaamde rosse buurt van Amsterdam - volgens de maker een 'amusant socio-documentair gebeuren' - werd destijds door de VPRO afgekeurd voor vertoning op televisie. De film werd uiteindelijk in de bioscopen uitgebracht.

Het wonderlijke leven van Willem Parel (Gerard Rutten, 1955)
Wim Sonneveld genoot in de jaren vijftig grote bekendheid met het typetje Willem Parel, een Amsterdamse orgeldraaier. Wanneer hij besluit te stoppen met het typetje, besluit deze letterlijk zijn eigen leven te gaan leiden en stapt hij uit een affiche. In de bijrollen onder anderen Joop Doderer, Lex Goudsmit en een debuterende Rijk de Gooyer.

Rififi in Amsterdam (John Korporaal, 1962)
Bert Oliemans is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf omdat hij een aantal kostbare juwelen van een oud-S.S.'er heeft gestolen. Na zijn ontslag uit de gevangenis wordt hij nauwlettend gevolgd door onderwereldfiguur Blauwbaard, omdat deze vermoedt dat Oliemans de juwelen heeft weten te verbergen. Er werd een sterrencast aangetrokken, onder wie Willy Alberti, Anton Geesink en Sylvia de Leur, die in Rififi haar Nederlands filmdebuut maakt.

De Jantjes (Jaap Speyer, 1934)
De Jantjes is gebaseerd op de uitermate succesvolle gelijknamige musical uit 1920. Al in 1922 werd het stuk over de lotgevallen van de matrozen Dolle Dries, Schele Manus en Blauwe Ton in de Jordaan voor de eerste keer verfilmd, maar in een stille versie. In 1934 werd het stuk opnieuw verfilmd. De Jantjes was de tweede Nederlandse geluidsfilm.

Bleeke Bet (Richard Oswald, 1934)
Het grote succes van De Jantjes leidde tot het ontstaan van heus subgenre binnen de Nederlandse film: de Jordaanfilm. Tweede in het genre was Bleeke Bet, over groentevrouw Bet die de relatie tussen haar dochter Jans wil koppelen aan Hannes, de zoon van de louche huisjesmelker Van Santen.

Het exacte programma is te vinden op de website van The Movies

06-06-2007
Grote expositie Da Vinci in Brussel

BRUSSEL - In de Basiliek van Koekelberg in Brussel zal van 18 augustus 2007 tot 16 maart 2008 een grote tentoonstelling worden gehouden over Leonardo Da Vinci. Volgens de organisatoren wordt het de grootste tentoonstelling ooit over leven en werk van de Italiaan.
Da Vinci leefde van 1452 tot 1519 en was onder meer schilder, beeldhouwer, uitvinder, architect, ingenieur, filosoof, natuur- en scheikundige. Hij wordt gezien als belichaming van het renaissance-ideaal van de universele mens.
De expositie toont tekeningen, een codex (boekrol) en schilderijen van Da Vinci. Daarnaast zijn originele documenten te zien als kaarten, sculpturen en tekeningen van tijdgenoten als Rafaël, Michelangelo, Botticelli, Verrocchio en Dürer.

(ANP)

04-06-2007
10e editie Amsterdam Roots Festival 16 t/m 23 juni 2007

De feestelijke editie van het 10e Amsterdam Roots Festival vindt plaats van 16 t/m 23 juni in Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso en zondag 17 juni op het gratis openluchtfestival in het Oosterpark: Roots Open Air.
Het Amsterdam Roots Festival 2007 heeft als centraal thema Rhythms of the World en brengt de verscheidenheid aan en cross-overs van ritmes in beeld die in de vele wereldmuziekstijlen zijn terug te horen. Binnen het festival leiden de routes Fuego Latino, Balkan Beats , Acoustic Africa en Tango Nuevo de bezoekers door het programma.

[meer ... >]

03-06-2007
'Kunst van het luisteren' en Buxtehude op Festival

UTRECHT - Het Festival Oude Muziek wordt dit jaar gehouden van 24 augustus tot 2 september in Utrecht. Het is de 26ste aflevering.
,,Na het jubileumprogramma gewijd aan één thema en tijdvak, namelijk het Seicento in Italië, zal er dit jaar weer een veel pluriformer concertaanbod zijn'', aldus een woordvoerder.
Hoofdthema (belicht met 29 concerten) is in 2007 Ars audiendi: de kunst van het luisteren. ,,Centrale vraag daarbij is hoe oude muziek zich verhoudt tot de moderne mores op het gebied van concertetiquette.''

Dieterich Buxtehude
Speciale aandacht is er ook voor Dieterich Buxtehude (ca.1637-1707), van wie dit jaar met 23 concerten de 300e sterfdag wordt herdacht.
,,Nauw verbonden met dit thema is de prominente aanwezigheid van Ton Koopman, warm pleitbezorger van Buxtehude.''

Jubilarissen
Twee andere jubilarissen zullen volgens de organisatie op dit Festival op bescheidener schaal worden herdacht: Jacob van Eyck (ca.1590-1657) en Domenico Scarlatti (1685-1757).
Het Festival opent op vrijdag 24 augustus met een minisymposium getiteld De Dag van het luisteren, waarin een zevental specialisten onder leiding van Emile Wennekes en Wim T. Schippers lichtvoetig hun licht zullen laten schijnen over het thema.

(ANP)

21-05-2007
ArtOlive introduceert Food & Design Market op Cultuurpark Westergasfabriek

Dit jaar is er een extra goede reden om een bezoekje te brengen aan Cultuurpark Westergasfabriek tijdens de 'Dag van het Park' op 27 mei. Er wordt namelijk voor het eerst een Food & Design Market georganiseerd. ArtOlive is in samenwerking met HOT ICE - twee galeries die beide gehuisvest zijn op het terrein van de Westergasfabriek - initiatiefnemer van de markt. Samen met de gemeente Amsterdam willen zij het Cultuurpark Westergasfabriek zowel nationaal al internationaal op de kaart zetten. Middels de markt wordt het design van zo'n 15 jonge talentvolle ontwerpers toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Kom kijken, proeven, shoppen en genieten van tal van originele (eet-)ontwerpen!

[meer ... >]

Free Festival 2007
Nederlands grootste GRATIS Dance festival pakt uit ...  

Met trots kunnen we melden dat zowel de line-up als de website van Free Festival 2007 online staan. Op de website is alle info over het grootste GRATIS Dance festival van Nederland te vinden en kan je alvast lekker in de stemming komen met een videoregistratie van vorig jaar. Check hiervoor www.freefestival.nl.

Waar eerder dj’s als Jean, Erick E en Cor Fijneman al hadden toegezegd de temperatuur te doen laten stijgen, staan ook dj’s als Randy Katana, Ricky Rivaro en Jesse Voorn op 1 juli op het mooiste strand van Almere. Voor het 8e jaar op rij, zal dit grootste gratis dance spektakel je vrijer dan ooit laten voelen.

Free Festival is uniek door zijn spetterende line-up in combinatie met een gratis entree. Daarnaast staat Free Festival bekend om zijn ongedwongen, gezellige en warme sfeer die in combinatie met de geweldige line-ups, Free Festival ieder jaar weer tot een geweldige dag maken. Ook dit jaar kan je weer genieten van zon, strand en de hotste dance tunes van dit moment. Kortom, het ultieme vrije zomergevoel!

Aangezien het festival op voorgaande edities zeer goed bezocht is, heeft de organisatie besloten om dit jaar nog meer festivalterrein in gebruik te nemen. De tenten worden groter en de derde area wordt ook uitgebreid. De vaste bezoekers weten het inmiddels, kom vroeg om teleurstelling te voorkomen ....

Op 1 juli kan je van 12.00 tot 23.00 uur lekker genieten van het mooie weer, partypeople, het strand en de beste house- en trance dj’s.

Free Festival – The amazing feeling of freedom ...

Datum : 1 juli 2007
Open : 12.00-23.00
Entrée : GRATIS
Locatie : Atlantis strand, Almere

24-04-2007
Art Amsterdam 9 - 13 mei !!

Art Amsterdam, hét podium voor hedendaagse kunst, is aanstaande.
Nog een paar weken en het is weer zover!!
Bestelt u nu online uw kaarten voor Art Amsterdam, dan ontvangt u de catalogus t.w.v. € 5,- gratis bij inlevering van de kaart bij de informatiebalie.

Art Amsterdam
Parkhal Amsterdam RAI
www.artamsterdam.nl

Woensdag 9 tot en met zondag 13 mei 2007
Woensdag 9 mei van 18 tot 22 uur
Donderdag 10 mei van 11 tot 19 uur
Vrijdag 11 mei van 11 tot 21 uur
Zaterdag 12 mei van 11 tot 19 uur
Zondag 13 mei van 11 tot 19 uur

Entreeprijs: € 15,-
Na 17 uur: € 7,50 (van 10 mei t/m 13 mei, niet op 9 mei)
Op vertoon van CJP-pas, 65+ pas en studentenkaart € 10,-.
Kinderen tot 12 jaar: gratis toegang.

16-04-2007
Programma 10e editie Amsterdam Roots Festival 2007 rond

De feestelijke editie van het 10e Amsterdam Roots Festival brengt van 16 t/m 23 juni zo’n 60 acts op verschillende locaties (Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso) en een groots opgezet gratis openluchtfestival in het Oosterpark: Roots Open Air op zondag 17 juni.

Op speciale uitnodiging van Amsterdam Roots komen drie grote bands terug die eerder op het festival speelden: de Afro-Salsa supergroep Africando, Kameroenese soul van Manu Dibango en Besh o droM met hun eigenwijze en dansbare mix van gypsy roots en moderne grooves.

Het Amsterdam Roots Festival 2007 heeft als centraal thema Rhythms of the World en brengt de verscheidenheid aan en cross-overs van ritmes in beeld die in de vele wereldmuziekstijlen zijn terug te horen.

[meer ... >]

10-04-2007

MASTERCLASS

Op donderdag 10 mei aanstaande om 19.00 uur geeft de bekende Nederlandse pianist Rian de Waal een masterclass in Kunstencentrum ‘de Kunstlinie’ in Almere Stad. Rian de Waal
coacht en begeleidt regelmatig bijzonder muziektalent en geeft les aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.
De deelnemers zijn vier leerlingen van Kunstencentrum ‘de Kunstlinie’. Het gaat om aanstormende talenten die deel uitmaken van de Talentenklas. Zij studeerden speciaal voor de masterclass muziekwerken in. Luistert u naar het resultaat en kijk mee hoe Rian de Waal de jonge pianisten aanzet tot nog betere verrichtingen.
Deelnemers van OVC: Lydia van Schaik, Anne Meijer.
Gratis toegangskaarten voor deze masterclass zijn verkrijgbaar aan de balie van ‘de Kunstlinie’.

Kunstroute Almere 2007: Bezoek de ateliers van ruim 40 kunstenaars, galeries en kunstinstellingen

Voor de achtste keer wordt de Kunstroute Almere georganiseerd. De Kunstroute Almere wordt gehouden in het weekend van 2 en 3 juni van 12-18 uur. Tijdens deze dagen stellen professionele kunstenaars hun atelier open voor publiek om zo een kijkje te geven in de 'keuken' van de kunst.

In Cultureel Centrum Corrosia, Markt 7-11, Almere-Haven, is vanaf zaterdag 26 mei tot en met zondag 10 juni de overzichtstentoonstelling met kunstwerken van de deelnemende Almeerse kunstenaars te bezichtigen. De opening van deze tentoonstelling is vrijdag 25 mei om 17.00 uur. De openingstijden van CCC zijn di. t/m zo. van 12-17 uur, tijdens het weekend van de kunstroute van 12-18 uur.

Op zaterdag 2 juni vindt nabij CCC een kunstboekenmarkt plaats. Voor geïnteresseerden worden er workshops gehouden door deelnemende kunstenaars van dinsdag 29 mei t/m vrijdag 1 juni en maandag 4 juni t/m vrijdag 8 juni. Voor opgave en meer informatie zie www.corrosia.nl en www.kunstroute-almere.nl of bel naar Stichting Het Kunst 036-5295320.
Routekaarten zijn vanaf begin mei verkrijgbaar bij Cultureel Centrum Corrosia, Museum De Paviljoens, VVV, bibliotheken en deelnemende galeries.
Inlichtingen zijn te verkrijgen bij de organisatie van de Kunstroute Almere: Stichting Het Kunst, p/a Novemberstraat 57, 1335 EZ Almere, tel 036-5295320

Filmmuseum Biënnale opent met wereldpremière gerestaureerde The Floor Below
Derde editie tweejaarlijks filmfestival, 11 t/m 15 april 2007

Van 11 t/m 15 april presenteert het Filmmuseum in Amsterdam voor de derde keer de Filmmuseum Biënnale. Tijdens dit tweejaarlijks filmfestival vertoont het Filmmuseum stille films met nieuwe, live uitgevoerde soundtracks en bijzondere filmhistorische vondsten uit de collectie zoals The Floor Below (1918). Artists in focus zijn Paul en Menno de Nooijer, speciale gast het Österreichisches Filmmuseum. Op het programma staan ook klassieke geluidsfilms en seminars. Muzikanten en componisten als Fay Lovsky en Corrie van Binsbergen verlenen hun medewerking.

[meer ... >]

06-04-2007

Expositie van HANS DILLESSE van 14 april t/m 13 mei 2007

DE KUNSTKAMER
Turfmarkt 20
2801 HA Gouda
Tel: 0182 - 504590 (b.g.g: 0182 - 514679)

OPEN:
Donderdag en vrijdag van 13.00 uur tot 17.30 uur
en zaterdag van 10.30 uur tot 17.00 uur en op afspraak.

tevens

Deelnemer KUNSTMOMENT GOUDA 2007
Zaterdag 14 en zondag 15 april van 11.00 uur tot 17.00 uur

Kunstuitleen Gouda Regio nodigt u uit het jaarlijkse KUNSTMOMENT in het historisch Gouda te bezoeken. Er doen dit jaar meer dan 120 kunstenaars mee. De locaties zijn te herkennen aan de Kunstmoment banieren aan de gevel. Om u een beetje wegwijs te maken in het bonte aanbod van de Goudse professionele hedendaagse kunst, vindt u de deelnemers op de plattegrond, die verkrijgbaar is bij de Kunstuitleen op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Voor verdere informatie:
Stichting Kunstmoment, Blekersingel 40, Gouda

05-04-2007
Apollo Ensemble speelt Mozart café in Cultureel Centrum Corrosia
zondag 15 april om 15.00 uur Cultureel Centrum Corrosia

Zondag 15 april speelt het Apollo Ensemble om 15.00 uur in Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven. In hun muzikale reeks Kaffee Zimmermann spelen zij nu Mozart café, een klassiek Weens programma, waarin het Kegelstatt-Trio centraal staat. In dit Mozart-programma klinkt de versie voor altviool, viool en fortepiano. In het trio is de altvioliste Tamara Mkrtychyan te beluisteren. Samen met David Rabinovich speelt zij een van Mozarts magische duo's voor viool en altviool. Verder kunt u genieten van een dramatische vioolsonate en een pianosonate op een fortepiano vertolkt door Marion Boshuizen. De toegang is gratis.

Meer informatie: Tessa Haan, Cultureel Centrum Corrosia/CBK Flevoland, Markt 7-11, 1354 AP Almere-Haven. Tel. 036-5215929. E-mail: info@corrosia.nl

02-04-2007
Groots festival rond 75-jarige Hans van Manen en wereldpremière Coppelia
Het Nationale Ballet in het seizoen 2007 - 2008

Choreograaf Hans van Manen viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. Dat is voor Het Nationale Ballet reden voor een groots festival in het nieuwe theaterseizoen 2007 - 2008. Het festival vindt plaats in september in Het Muziektheater en Theater Carré in Amsterdam, maar gaat daarna op tournee met een selectie uit het festivalprogramma langs verschillende grote theaters in het land.
Artistiek leider Ted Brandsen van Het Nationale Ballet: "Een festival van deze omvang, gewijd aan één choreograaf, met optredens van diverse buitenlandse topgezelschappen, is ongekend. Van Manen is onze grote meester. Zijn werk heeft niet alleen grote invloed gehad op de ontwikkeling van de dans in ons land, maar in op die van heel Europa."

[meer ... >]

Jim de Groot organiseert Musical Masterclasses in oude Luxor
met Vera Mann, Nurlaila Karim, Thom Hoffman, Lucia Marthas e.a.

Op maandag 11 en 18 juni 2007 introduceert Jim de Groot in het oude Luxor Theater in Rotterdam een nieuw fenomeen: de Musical Masterclass. Aan deze twee avonden verlenen grote sterren hun medewerking. Er wordt gewerkt met o.a. Vera Mann, Bob Fosko, Nurlaila Karim, Thom Hoffman, Esther Hart, Michael Diederich, Babette Labeij en Lucia Marthas.

Bij een gewone masterclass krijgt een leerling les van één ‘master’, maar bij deze masterclasses moeten de leerlingen hun talenten verdelen over drie disciplines: zang, dans en spel. Het publiek wordt een kijkje gegund achter de schermen bij de repetities van een musical.

Naast de bekende Nederlander-leerlingen is een ensemble aanwezig, gevormd door de beste leerlingen van de dansschool van Lucia Marthas. Iemand uit het publiek wordt uitgenodigd om op het toneel, tussen zijn/haar idolen, mee te doen aan deze speciale masterclass.

Het publiek ziet hoe groot (of klein) de verschillen zijn tussen getrainde en ongetrainde talenten; hun worsteling met het materiaal en het resultaat van snel en hard werken.

[meer ... >]

Familie activiteiten in het dick bruna huis tijdens de Paasdagen

Sinds de opening staat het dick bruna huis volop in de belangstelling. Het was een succesvol jaar met vele bezoekers. Dick Bruna’s nijntje is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale bekendheid, niet alleen als personage in kinderboeken maar ook als design icoon. In het dick bruna huis, onderdeel van het Centraal Museum, is een overzicht te zien van het volledige oeuvre van Dick Bruna, waaronder natuurlijk de boekjes van nijntje. Daarnaast zie je minder bekend werk, zoals de boekomslagen die Dick Bruna vanaf de jaren veertig ontwierp, de posterreeksen van de Zwarte Beertjes, zijn kinderpostzegels en meer!

[meer ... >]

19-03-2007
Festival Dans voor mei in teken van dans op locatie

‘Dans op locatie’ is het thema van het dansfestival Dans voor Mei dat in 2007 voor de vierde keer plaatsvindt in en rond theater De Engelenbak te Amsterdam. Wandelend, winkelend en dansminnend publiek krijgt tijdens het festival op verschillende uitdagende locaties een diversiteit aan dansvoorstellingen en dansstijlen te zien, zoals oriëntaals, Indiase dans, Afrikaanse dans, moderne dans, flamenco, Nederlandse folklore, jazzdans en breakdance. Dans voor Mei is het enige landelijke festival voor de top van de amateurtheaterdans en een ontmoetingsplek voor iedereen die zich met dans bezighoudt, zowel amateurs als professionals. Het vierdaagse dansfestival is een initiatief van Kunstfactor-Dans in samenwerking met theater De Engelenbak en vindt plaats van woensdag 23 tot en met zaterdag 26 mei 2007.

[meer ... >]

13-03-2007
Lou Reed naar Music Hall

DELFT - Lou Reed staat op 20 juni in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het concert maakt deel uit van zijn Europese Berlin 2007 tour. Tijdens deze tournee voert Reed voor het eerst zijn baanbrekende album Berlin (1973) integraal uit.
Reed wordt hierin bijgestaan door een dertigkoppig gezelschap bestaande uit zijn eigen band, een strijkers- en blazerssectie en een kinderkoor. Dit meldde een Mojo-woordvoerder dinsdag.
Het uitbrengen van het album Berlin met de hit Walk on the Wilde Side bracht in 1973 een schok teweeg onder de critici en fans. Zij verwachtten dat hij zijn reputatie als glamrocker zou uitbouwen, maar Reed kwam met een ambitieus, emotioneel geladen, donker album over zwervende, gekwelde, verliefde junks in de buitenwijken van een verdeelde stad.
In Nederland was de artiest voor het laatst in 2005 in Het Concertgebouw in Amsterdam.

(ANP)

Rembrandt. De tekeningen uit Berlijn

Museum Het Rembrandthuis
22 maart – 28 mei 2007

Van 22 maart tot 28 mei 2007 toont Museum Het Rembrandthuis alle tekeningen van Rembrandt uit het Kupferstichkabinett in Berlijn. Deze wereldberoemde collectie bevat louter meesterwerken, waaronder ontroerende persoonlijke documenten als het met zilverstift getekende portret van Saskia, de jonge bruid van de kunstenaar.

Rembrandt was een van de grootste tekenaars aller tijden. Zelfs de kleinste schetsen getuigen van zijn ongeëvenaarde vermogen om menselijke emoties en bewegingen met enkele trefzekere lijnen te verbeelden. Razendsnel zijn figuren en landschappen met pen, zilverstift of krijt vastgelegd. Rembrandts tekeningen brengen ons, misschien nog meer dan zijn schilderijen, rechtstreeks in contact met de geniale scheppingskracht van de kunstenaar.

[meer ...>]

12-03-2007

ZIN in kunst?

Galeries en kunstuitlenen in heel Nederland organiseren van vrijdag 23 maart tot en met zondag 1 april bijzondere activiteiten over hedendaagse beeldende kunst. U kunt deelnemen aan lezingen, rondleidingen, workshops en tal van andere activiteiten. Het thema voor deze Kunst10Daagse is ‘ZIN’ en dit thema is bij vele deelnemende kunstuitlenen en galeries in diverse vormen en uitingen terug te vinden..

Voor alle kunstliefhebbers en speciaal voor mensen die graag meer willen weten over hedendaagse beeldende kunst maar er nog niet zo vaak mee in aanraking zijn gekomen, is er extra aandacht bij de deelnemende galeries en kunstuitlenen.

[meer ... >]

06-03-2007

MICHIEL de RUYTER in LELYSTAD

Het jaar 2007 is De Ruyter-jaar. De 400-jarige geboortedag van onze beroemdste admiraal zal uitgebreid worden herdacht en gevierd. Michiel de Ruyter (1607-1676) geldt als nationale ikoon. Bij de verkiezing van Grootste Nederlander in 2004, schopte de luitenant-admiraal-generaal het uiteindelijk tot de zevende plaats. Dit mag een geweldige prestatie heten, gezien de concurrentie (o.a. Willem van Oranje en Pim Fortuyn) en de reeds lang vervlogen tijd waarin hij opereerde. Kennelijk spreekt De Ruyter, de held die begon als scheepsjongen en eindigde als admiraal en edelman, na bijna vier eeuwen nog steeds tot de verbeelding van velen.

[meer ... >]

THEATERVLOOT in WEESP

Op zaterdagavond 31 maart 2007 zal voor de eerste keer de Theatervloot aanmeren in de haven van Weesp. Aan boord van een 3-tal historische schepen kan het publiek genieten van een combinatie van solo optredens van 4 sprankelende klein kunstenaars. Overstappen van het ene schip op het andere is een vast onderdeel van deze bijzondere theatervoorstelling. Drie bijzondere schepen: voormalig stoomschip Hydrograaf (anno 1910), 3-mast klipper Sanne Sophia (anno 1886), klassieke salonboot Lelie (anno 1908) en de wal-lokatie villa Veghtlust vormen de sfeervolle locaties voor de nieuwe theaterproductie De Theatervloot.

[meer ...>]

PINKPOP

Het programma was al grotendeels uitgelekt en gepubliceerd op Graz.nl, maar nu is het complete programma officieel bekend. Op een uitgebreide persdag in Paradiso, waar Ilse DeLange, Maria Mena en C-mon & Kypski vast een voorproefje van hun Pinkpop-show gaven, voerde directeur Jan Smeets de pers beetje bij beetje het programma.
Pinkpop vindt dit jaar van zaterdag 26 tot maandag 28 mei plaats en de voorverkoop is intussen gestart.

[meer ... >]

05-03-2007

Lof der Zotheid: cartoons en ander werk van Kamagurka

10 maart tot en met 15 april in Cultureel Centrum Corrosia

Kamagurka behoeft eigenlijk geen introductie. Zijn absurdistische tekeningen en cartoons worden in kranten en tijdschriften over de hele wereld gepubliceerd. Van 10 maart tot en met 15 april worden zijn cartoons tentoongesteld in Cultureel Centrum Corrosia. Naast cartoons laat hij hier ook ander werk zien; schilderijen en zeefdrukken waarin hij kleurrijk te werk gaat. De tentoonstelling wordt op 10 maart geopend om 15.00 uur door schrijver Kees van Kooten.

[meer ... >]

GROENER GRAS
Een speelse, fysieke familievoorstelling met de geur van nat gras.

Op 16 maart gaat de eerste grote reisvoorstelling van Theater- en Productiehuis BonteHond in première in de nieuwe Schouwburg van Almere. Humor, anarchie en spierballentaal in een voorstelling met een grote cast. Voor deze voorstelling werkt BonteHond samen met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Regisseur Noël Fischer nodigde acht studenten van de opleiding Acteurs/Makers uit mee te spelen in het elftal. Iedereen vanaf 7 jaar die van voetbal houdt of zelf voetbal speelt, is van harte uitgenodigd om in clubtenue het team van FC Groener Gras te komen aanmoedigen...

[meer .. >]

02-03-2007
Ontmoeting tussen oud en nieuw
Portret van Cornelis Man uit 1646 (links) en
zelfportret van Philip Akkerman uit 2004

In Delft tonen de komende maanden 111 hedendaagse kunstenaars werk dat overeenkomsten vertoont met 16de en 17de eeuwse kunstwerken. De ontmoeting van hedendaags met oud is vaak verrassend en bijzonder.

Van zondag 4 maart t/m 13 mei in Museum Nusantara, Het Prinsenhof en Museum Lambert van Meerten, Delft.

[Lees verder ... >]

26-02-2007

Sensation in Amsterdam ArenA

Op zaterdag 10 maart start de voorverkoop voor de 2007-editie van Sensation, ‘the world’s leading dance event’, in de Amsterdam ArenA.

Sensation, een duizelingwekkend spektakel met internationale top-dj’s en acts, immense decors, lichtshow en vuurwerk, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een evenement van internationale faam, dat inmiddels in verschillende wereldsteden wordt gehouden.
In de Amsterdam ArenA worden ook dit jaar twee gloednieuwe shows gepresenteerd: Sensation White (zaterdag 7 juli) en de tegenhanger, Sensation Black (zaterdag 14 juli), dat zich muzikaal richt op de hardere stijlen.

Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar via Ticketonline.
De kaartverkoop start op zaterdag 10 maart om 10.00 ’s ochtends.

Wees er snel bij, want in voorgaande jaren was Sensation binnen enkele uren uitverkocht.

Aanmeldperiode Grolsch Grote Prijs 2007 van start!

Terwijl de winnaars van 2006 de Nederlandse zalen en festivals platspelen, start de Grolsch Grote Prijs van Nederland (GGPNL) weer met een nieuw seizoen. Vanaf vrijdag 23 februari kan je je weer inschrijven voor de categorieën Hiphop/RnB, Singer/Songwriter en Pop/Rock. Maar ook de categorie Dance is terug onder een nieuwe naam (Dance/Producers) en significant verbeterd!

[meer ... >]

Theatergroep Suburbia speelt Het Land

Op 23 februari 2007 gaat de nieuwste voorstelling van Theatergroep Suburbia in première: Het Land van Martin Crimp. Aan huisgezelschap Suburbia de eer om het spits af te bijten met de aller eerste toneelvoorstelling in de nieuwe Schouwburg Almere. Daarna gaat Theatergroep Suburbia op tournee door Nederland tot en met half mei.

[meer ... >]

21-02-2007
Europese striptekenaars naar Rijswijk

RIJSWIJK - Striptekenaars uit heel Europa reizen naar Rijswijk (Zuid-Holland) af voor de Stripboekenbeurs op 24 en 25 februari. Onder hen bevinden zich bekende tekenaars als Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie), Henk Kuijpers (Franka) en voormalig Suske en Wiske-tekenaar Marc Verhaegen.
Het is een unicum dat ruim honderd tekenaars op een beurs aanwezig zijn, aldus de organisatie woensdag.

De Stripboekenbeurs wordt gehouden op 24 en 25 februari 2007 in de Evenementenhal in Rijswijk.

Adres:
Evenementenhal Rijswijk
Volmerlaan 12
2288 GD Rijswijk (ZH)
Tel: 070-3075900
Entree prijzen:
Volwassenen 6,- Euro*
Kinderen 4,- Euro
*met flyer 1 Euro korting per persoon

(ANP)

19-02-2007

Springdance / festival Beyond Belief 18 t/m 28 april 2007
Internationale hedendaagse dans en performance voor nieuwsgierigen en liefhebbersHet tweejaarlijkse internationale Springdance-festival voor hedendaagse dans en performance brengt van 18 t/m 28 april 2007 vernieuwende dans- en theatermakers uit de hele wereld naar Utrecht voor een twaalf dagen durend evenement. Het festival biedt een uitdagend programma van hedendaagse dansperformances, theatrale voorstellingen, exposities, concerten, ontmoetingen en talkshows.

De podiumkunstenaars op dit internationale festival - van jong, fris en beginnend tot de meer gevestigde namen - zijn verschillend van afkomst en hebben ieder hun eigen, individuele vorm en stijl. Hun werk begeeft zich op het grensvlak van dans, performance, theater, multimedia en mime. Wat al deze makers met elkaar verbindt is hun persoonlijke en eigenzinnige kijk op de wereld, die ze inzetten in hun werk. Het resultaat is uitdagend, confronterend, oprecht, vaak humoristisch en prikkelend. Springdance/festival is zien, meemaken en ervaren: niet alleen in de theaters maar ook op locatie in de stad. De kunstenaars in Springdance zetten met hun werk het publiek aan om opnieuw te kijken - de wereld te zien op een andere manier. Springdance moedigt je aan om te reflecteren, maar ook om je eigen perspectief te onderzoeken en vastgeroeste aannames te testen. Om te twijfelen, open te zijn en vooral: nieuwsgierig. Een unieke kans om het begrip achter alles waar je altijd in geloofde
onder de loep te leggen (understanding beyond belief).

Kaartverkoop & informatie festival 07
online - online kaartverkoop op www.springdance.nl
aan de balie - kaartverkoopbalie in Stadsschouwburg Utrecht vanaf za 14 april (dagelijks 12.00-19.00u)
telefonisch - reserveren vanaf za 14 april via 030 - 23 24 120 (12.00-19.00u)

Het programma is te downloaden op www.springdance.nl

Aan tafel met Vlaamse Meesters: zondag 11 maart om 13.00 uur

Het Vlaamse ontwerpersduo Lachaert/d’Hanis staat garant voor een spectaculaire lunchervaring waarbij de zintuigen op scherp worden gezet. ‘Aan tafel met Vlaamse Meesters’, in samenwerking met cateraar Roodstop, toont de wondere belevingswereld van deze vormgevers. De gedekte tafel bestaande uit een eetbaar schilderij is al een kunstwerk op zich.

U speelt als tafelgenoot een belangrijke rol in de compositie van dit kunstwerk. Uitgerust met schilderskledij en schilderspalet creëert u de ultieme geur-, kleur- en smaakbeleving. Het recept van deze middag bestaat uit een vleugje humor en een flinke scheut alchemie. Dat krijg je met een beeldend kunstenaar als gastheer en een sieradenontwerpster als gastvrouw...

Het duo Lachaert/d’Hanis besloot hun koopwaar aan de man te brengen met een gifgroene, overdadig gedecoreerde straatventerkar. Deze fietskar volgeladen met sieraden en objecten, inclusief bijbehorende stapels reclamefolders vormt tevens het decor van deze lunch. Alle ontwerpen zijn te koop en na afloop krijgt u een aandenken mee naar huis. Laat dit niet aan u voorbijgaan!

Reserveer nu via diner@droogdesign.nl of +31 (0)20 5235059

droog at home
Staalstraat 7b
1011 JJ Amsterdam

open dinsdag t/m zaterdag 12:00 - 18:00 u, zondag van 12:00 - 17:00 u

[meer ... >]

15-02-2007

Cabaretvoorstelling door leerlingen van de KUNSTKLAS tweede jaar

Aanstaande woensdagavond geven de leerlingen van de KUNSTKLAS (tweede jaar) een door henzelf gemaakte cabaretvoorstelling. Onder leiding van cabaretduo Olaf en Jasper is er de laatste weken hard gewerkt. Allereerst werden de beginselen en wetten van het cabaret geoefend. Daarna werden er heuse cabaretgroepjes geformeerd die elk een cabaretsketch bedachten en instudeerden. Op woensdagavond 21 februari zullen de groepjes hun sketch voor publiek op het podium van het OVC ten tonele voeren. U bent van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur. De entree is GRATIS.

[de optredende cabaretgroepjes vind je hier ... >]

12-02-2007
Het Dick Bruna Huis viert 1-jarig bestaan

Zondag 18 februari bestaat het dick bruna huis 1 jaar. Daarom is het in de voorjaarsvakantie, van 17 t/m 25 februari feest in het dick bruna huis! Op het programma staan voorleessessies, verschillende theatervoorstellingen, élke dag knutselen en rondleidingen voor de hele familie.

[programma ... >]


Sinds de opening staat het Dick Bruna Huis volop in de belangstelling. Het was een succesvol jaar met vele bezoekers. Dick Bruna’s Nijntje is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale bekendheid, niet alleen als personage in kinderboeken maar ook als design icoon. Sinds 18 februari 2006 is het werk van Dick Bruna permanent te zien in het Dick Bruna Huis tegenover het Centraal Museum in Utrecht . In dit museum is een overzicht te zien van het volledige oeuvre van Dick Bruna, waaronder natuurlijk de boekjes van Nijntje. Daarnaast zie je minder bekend werk, zoals de boekomslagen die Dick Bruna vanaf de jaren veertig ontwierp, de posterreeksen van de Zwarte Beertjes, zijn kinderpostzegels en meer!

Reserveringen per email: rondleidingen@centraalmuseum.nl

Of per telefoon: ma-vr 10.00-13.00 uur: 030-23 62 393

Adres dick bruna huis
Agnietenstraat 2

(Kaartverkoop bij het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht )

postadres: Postbus 2106, 3500 GC Utrecht

T + 31 ( 0 ) 30 – 236 2392 1 / F + 31 ( 0 ) 30 – 233 200 6

www.dickbrunahuis.com / www.centraalmuseum.nl

Het dick bruna huis is onderdeel van het Centraal Museum, Utrecht

05-02-2007
Prinses Margriet opent jubilerend Epson FotoFestival Naarden

Prinses Margriet opent op 16 mei het Epson Foto Festival Naarden, dat dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd. Onder de titel ‘Emoticon’ brengt het festival een lofzang aan het gevoel, een thema dat in tientallen exposities zal worden uitgewerkt. De organisatie dompelt de vestingstad onder in een sprankelend festijn met niet alleen binnen, maar ook buiten veel bijzondere en grotendeels Nederlandse fotografie. Het festival is voor publiek geopend van 17 mei tot en met 10 juni 2007.

[Meer ... >]

Peuterfestival wordt volwassen

Op zaterdag 10 en zondag 11 februari staat het ‘2 Turven Hoog Festival’ in het prachtige nieuwe gebouw van Schouwburg Almere en Kunstencentrum ‘de Kunstlinie aan het weerwater in Almere. Met de verhuizing naar dit enorme theater heeft het festival een stap naar volwassenheid gezet. Twee dagen lang zijn er meer dan achttien gezelschappen met maar liefst vijftig voorstellings-momenten speciaal voor peuters en kleuters en hun begeleiders. De voorstellingen variëren van dans, theater, mime, popmuziek, muziektheater uit o.a. Nederland, Frankrijk en België. Er is samengewerkt met 7 beeldend kunstenaars die zorgen voor verrassende interactieve installaties in de gangen en foyers.

Op zaterdagochtend opent het festival met een heus Theaterontbijt met aansluitend een dansfeest voor de kleine bezoekers. Er zijn diverse premières van Nederlandse peutervoorstellingen (o.a. Superboek van Faruk Dikici, Dick Hauser en Kirsten Hutschemakers en Wiekewaai van Lindai Boogerman en herman Bodt), een paar pareltjes uit België en Frankrijk, een optreden van Popprijswinnaar Spinvis met een speciaal ‘OER’ concert voor de hele familie. Er is een selectie gemaakt van de mooiste peuter en kleutervoorstellingen van dit seizoen zoals de theaterhit ‘De Reuzenkrokodil’ van filmorkest Max Tak en René Groothof. Een vast onderdeel van het festival is de ‘Proeftuin’. Drie ervaren theatermakers worden voor het eerst geconfronteerd met peuterpubliek in de ‘Proeftuin’.

2 Turven Schip
Speciaal voor festivalbezoekers uit Amsterdam vaart op zaterdag en zondag het 2 Turven Schip van Amsterdam en Almere. De boot vertrekt bij achter het Centraal Station en brengt de bezoekers in een klein uurtje naar het festival. Aan boord is een muziek en theater voor de kindjes.

2 Turven Hoog blijft verder groeien en is het leukste culturele festival voor de jongste doelgroep in Nederland. Naast het boordevolle programma zijn er rondleidingen achter de schermen voor ouders, opa’s en oma’s en een forumdiscussie voor professionals uit de culturele wereld over theatermaker voor het allerjongste publiek. En niet te vergeten een wonderlijke reis in de wereld van de fotografie.

[Meer ... >]

29-01-2007
De Selectie presenteert werk van Siemen Bolhuis (die van het beeldje in de aula), Vincent van Ginneke, Ellen Palsgraaf, Simcha Roodenburg, Egon Schrama, Frans van der Ven en Nout Visser.
Naast de schetsontwerpen voor de scheepswraklocaties, toont de tentoonstelling bestaand werk van de kunstenaars. Er zijn ook primeurs van Vincent van Ginneke en Ellen Palsgraaf. Van hen hangt werk dat nog niet elders is geëxposeerd.

Vincent van Ginneke (Almere) heeft onlangs 2 maanden in een gastatelier in Eindhoven gewerkt. Normaliter maakt Vincent werken van kristalglas, maar in Eindhoven is hij voor het eerst gaan werken met aluminium. Hij heeft zich laten inspireren door een flipboekje met een oud vliegtuig. Tevens zijn er van hem zeefdrukken van een vliegtuig, die ook te gebruiken zijn als bouwpakket. En hij exposeert een doek waarbij het vliegtuig-thema verder is uitgewerkt in vormen van was.

De Rotterdamse Ellen Palsgraaf vertaalt haar liefde voor havens naar kunstwerken. Haar atelier ligt niet voor niets in de haven van Rotterdam. Hier haalde ze inspiratie vandaan voor haar nieuwe serie levensgrote houtskool tekeningen die voor het eerst worden geëxposeerd bij De Selectie.

Van de Almeerse kunstenaars Siemen Bolhuis en Frans van der Ven hangen fotowerken van eerdere opdrachten die zij in de openbare ruimte hebben gerealiseerd. Simcha Roodenburg toont een werk dat normaliter in de buitenlucht staat. Speciaal voor de tentoonstelling demonteert hij het werk en bouwt het in de expositieruimte weer op. U kunt verder kennismaken met een ruimtelijk werk van Egon Schrama en tekeningen van Nout Visser.

De tentoonstelling is tot en met zondag 4 maart te bezichtigen. De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Kijk voor meer informatie op www.corrosia.nl

24-01-2007
Van Gogh Museum toont 'Amsterdams' werk Beckmann
Max Beckmann, zelfportret in tuxedo

AMSTERDAM - Het werk dat de Duitse kunstenaar Max Beckmann in Amsterdam maakte, is het thema van een tentoonstelling in het Van Gogh Museum. Op de vlucht voor het naziregime koos Beckmann in 1937 domicilie in Amsterdam. Daar verbleef hij tien jaar.
Directe aanleiding was de radiorede die Hitler hield in de aanloop naar de tentoonstelling Entartete Kunst. Op deze expositie hingen schilderijen van kunstenaars die door het regime als verderfelijk werden aangemerkt, waaronder ook werken van Beckmann.
In Nederland schilderde hij ruim één derde van zijn oeuvre. Beckmann (1884-1950) wordt gezien als een van de spraakmakendste Duitse kunstenaars van de twintigste eeuw. Met kleurgebruik, ruimtewerking en symboliek had hij grote invloed gehad op de moderne kunst in Duitsland en daarbuiten. Vincent van Gogh vormde een belangrijke inspiratiebron voor Beckmann.
Meesterwerken
Ruim honderd schilderijen en werken op papier, afkomstig uit internationale museale en particuliere collecties, zullen te zien zijn. Daarbij zijn de drie triptieken Carnaval, Toneelspelers en Perseus, die als meesterwerken uit zijn Amsterdamse periode worden gezien.
De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de situatie in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie opent op 6 april en loopt tot en met 19 augustus.

(ANP)

Bijbels Museum toont Apocalyps van Beckmann

AMSTERDAM - Het Bijbels Museum toont in 2007 een serie litho's die de Duitse expressionistische kunstenaar Max Beckmann maakte bij de Apocalyps of Openbaring van Johannes, het laatste boek in het Nieuwe Testament.
De serie bestaat uit 27 litho's. Het museum toont twee versies: de oorspronkelijke serie in zwart en wit en de litho's die Beckmann zelf heeft ingekleurd.
Beckmann (1884-1950), wiens werk door de nazi's als 'entartete Kunst' (ontaarde kunst) was afgewezen, week in 1937 uit naar Amsterdam. Hij bleef er tot 1947 en zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Een bevriende uitgever in Frankfurt am Main vroeg hem de litho's te maken voor een boek met de volledige tekst van de Apocalyps in de vertaling van kerkhervormer Maarten Luther.

(ANP)

18-01-2007

In verband met de storm is het

verplaatst naar donderdag 1 februari a.s.

Sixties: toen alles anders werd
Andy Warhol Marilyn Monroe, 1967, Zeefdruk op papier, Particuliere Collectie, Nederland

Door EVELIEN BAKS

DEN HAAG - ‘Hippy Happy’ heette de beurs die Wim van Krimpen in 1967 organiseerde in de Rotterdamse Ahoy. Surprise act: Jimi Hendrix. Rob Bosboom vereeuwigde de twee na afloop van het concert in Hotel Centraal. Een legendarische foto, die vanaf morgen te zien is op de tentoonstelling Sixties! in het Gemeentemuseum Den Haag, waar Van Krimpen directeur is.
[Lees verder...>]

Gemeentemuseum Den Haag, Sixties!, 20-1 t/m 29-4

16-01-2007
Singer Laren toont onbekend werk Marius Bauer

LAREN - De belangstelling voor de oriëntalisten, kunstenaars die zich lieten inspireren door het Midden-Oosten en Azië, is de laatste jaren toegenomen. Een van de belangrijkste oriëntalistische schilders in Nederland was Marius Bauer (1867-1931).
Het museum Singer Laren wijdt de komende maanden (19 januari t/m 29 april 2007) een expositie aan hem, waarin veel onbekend werk uit particuliere collecties te zien is.
Bauer, in Den Haag geboren, maakte een groot aantal reizen. Hij bezocht onder meer India, Indonesië, Turkije en Marokko. Het drukke straatbeeld, de bevolking en het landschap van die landen, die toen voor de gemiddelde Nederlander grotendeels onbekend waren, waren een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn schilderijen, aquarellen en etsen.

(ANP)

IJsselsteden herdenken schilder Jan Voerman

KAMPEN - Kampen, Hattem en Zwolle herdenken dit jaar met een expositie dat Jan Voerman 150 jaar geleden is geboren. De schilder was vooral bekend door zijn gezichten op de IJssel in olie- en waterverf, waarin de afwisseling van licht en lucht de hoofdrol speelt.
Het Stedelijk Museum in Kampen, de stad waarin Voerman in 1857 werd geboren, geeft 27 januari het startschot van het Voermanjaar. Daar is tot en met 12 mei een uitgebreid overzicht van het werk van de kunstenaar te zien aan de hand van werken uit de eigen collectie, particulier bezit en diverse bruiklenen uit andere verzamelingen.

(ANP)

15-01-2007
Doodse bedoening in het Rijksmuseum

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum staat vanaf vrijdag tot en met 31 maart stil bij de enige zekerheid in het leven: de dood. Rond dit thema organiseert het museum tal van activiteiten, waaronder lezingen, films, concerten en gedichten.
Dit alles om ,,het publiek een nieuwe invalshoek op de collectie aan te bieden'', zo liet het museum weten. Het museum wil middels kunst laten zien hoe men vroeger omging met de dood, maar ook over het leven na de dood.
Zo biedt de kunstinstelling een tour aan waar de bezoeker de ,,sporen van de dood'' in de tentoongestelde meesterwerken kan ontdekken. Ook geeft het museum rondleidingen over hoe de zeventiende eeuwer omging met de dood. Want kenden zij de dood, met ziektes als pest, scheurbuik en pokken op elke hoek, misschien wel beter dan dat wij nu doen? Iedere vrijdagavond is er een activiteit gepland. Het programma is hier...>>> te vinden.
De dood is niet het enige thema dat het Rijksmuseum dit jaar centraal stelt. Na de dood staat het museum in het teken van Moeder (tot en met 30 juni), gevolgd door het thema Macht (tot en met 31 september). Het jaar wordt afgesloten met Feest.

Zie ook: De Dood in het Rijksmuseum

(ANP)

Van Gogh Museum toont werken op papier van expressionisten uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam


Van 12 januari tot en met 15 april 2007 is de presentatie Expressie op papier te zien in het prentenkabinet van het Van Gogh Museum. In aansluiting op de huidige tentoonstelling Vincent van Gogh en het Expressionisme wordt een aantal werken op papier getoond van Duitse en Oostenrijkse expressionisten zoals Ludwig Kirchner, Erich Heckel en Wassily Kandinsky uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Tijdens de verbouwing van het Stedelijk Museum Amsterdam toont het Van Gogh Museum elk jaar een keuze van werken op papier uit deze rijke verzameling. Aansluitend bij de tentoonstelling Vincent van Gogh en het Expressionisme is hiervoor een speciale selectie gemaakt uit de collectie Duitse en Oostenrijkse expressionisten. Het Expressionisme is een van de speerpunten binnen het verzamelbeleid van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het Expressionisme was het zo direct en eerlijk mogelijk tot uitdrukking brengen van emoties, los van de burgerlijke moraal en heersende kunsttradities. Verenigd in Der Blaue Reiter en Die Brücke zochten de Duitse kunstenaars naar manieren om hun persoonlijke beleving van de werkelijkheid weer te geven. Zo probeerden zij in tekeningen of met oude druktechnieken de essentie van hun onderwerpen vast te leggen. In Expressie op papier is de invloed van primitieve kunst en hun voorkeur voor het werken met naaktmodellen goed te zien. Uiteindelijk zou uit deze artistieke zoektocht de abstracte kunst voortkomen, in Duitsland ingezet door Wassily Kandinsky. De presentatie toont werk op papier van kunstenaars van wie ook werk te zien is bij Vincent van Gogh en het Expressionisme. Het vormt hiermee een interessante aanvulling op de tentoonstelling.

Tot en met 4 maart 2007 presenteert het Van Gogh Museum, in samenwerking met de Neue Galerie in New York, de tentoonstelling Vincent van Gogh en het Expressionisme. Voor het eerst wordt op grote schaal de belangrijke invloed van Vincent van Gogh (1853-1890) op de Duitse en Oostenrijkse expressionisten getoond. De bijna 100 schilderijen en werken op papier komen voor een deel uit de collecties van het Van Gogh Museum en de Neue Galerie in New York, met aanvullingen uit belangrijke buitenlandse musea en privé-collecties.

(Bron: Cultuurnet)

Apollo Ensemble een jaar lang te gast in Zimmermann’s Kaffeehaus

Leipzig in de 18e eeuw. Het Kaffeehaus van Gottfried Zimmermann is reuze populair onder de bevolking, want een paar keer per week geeft J.S. Bach daar concerten met zijn Collegium Musicum. Steeds andere programma’s, wisselende samenstellingen van het ensemble. Van solowerken tot orkestsuites. Niet alleen eigen composities, maar die van tijdgenoten, voorgangers, zoons en leerlingen.
Het publiek is enthousiast, er wordt driftig nabesproken, gediscussieerd, onderling, maar ook Bach en zijn musici worden aangesproken.
Ondertussen is Zimmermann zeer tevreden met de omzet van hapjes en drankjes.

Met Kaffee Zimmermann wil het Apollo Ensemble teruggaan naar de eerste vorm van hoe kamermuziek gebracht werd los van kerk of adel. Ten tijde van J.S. Bach en G.Ph. Telemann werden er in Leipzig wekelijks kamermuziekconcerten in Koffiehuis Zimmermann georganiseerd. Dit bood de musici de gelegenheid zelf te bepalen wat ze programmeerden en ze konden stukken van collega’s en nieuwe ideeën aan het publiek voorstellen. De sfeer was ongedwongen het publiek kwam nieuwsgierig in groten getalen.

De huidige kamermuziekpraktijk heeft een heel serieus imago waar de spanning om stil te zitten de spanning van de muziek vaak nog overtreft. Het Apollo Ensemble gaat met 36 concerten met 12 programma’s (zie www.apollo-ensemble.nl) in diverse bezettingen een jaar lang experimenteren met de vorm om de ontspannen sfeer in concerten terug te krijgen.

Enkele voorbeelden van experimenten:

- de pauze in het programma vervalt, tussen de stukken in blijft het ensemble in de zaal. Publiek en uitvoerenden kunnen met elkaar praten.

- De mondelinge toelichting op de muziek is interactief publiek kan ook vragen stellen.

- Afhankelijk van de lokatie wordt er gekeken of er aansluiting gevonden kan worden met plaatselijke activiteiten zoals een museumbezoek, dichters, sneltekenaar, bijzondere culinaire zaken enzv.

- Een aantal zalen zal de zaalopstelling veranderen tot een café opstelling.

OPENINGCONCERTEN:

* vrijdag 26 januari 2007 20:15 Nieuw Land Erfgoedcentrum, Oostvaardersdijk 01-13, Lelystad

* zondag 28 januari 2007 15:00 Leeuwenberghkerk, Servaas Bolwerk 1, Utrecht

Meer informatie:
Apollo Ensemble
Thomas Oltheten
Karveel 60-02
8242 WK Lelystad
0320-227718
www.apollo-ensemble.nl
apolloensemble@planet.nl

(Bron: Cultuurnet)

10-01-2007
La Bayadère voor het eerst integraal

AMSTERDAM - Het Nationale Ballet brengt vanaf 15 februari voor het eerst het ballet La Bayadère naar Marius Petipa, in de versie van Natalia Makarova.
De tweede akte, The Kingdom of the Shades, staat weliswaar al 45 jaar op het repertoire van Het Nationale Ballet, maar nu wordt dan toch eindelijk de volledige versie gepresenteerd.
Het verhaal over de liefde tussen de Indiase tempeldanseres Nikiya en de krijger Solor weet al 130 jaar publiek te raken. De Russische, naar het Westen uitgeweken sterballerina Natalia Makarova baseerde zich voor haar productie op de originele choreografie van Marius Petipa (choreograaf van onder meer De Notenkraker en The Sleeping Beauty) uit 1877.
Makarova zal zelf de dansers van het Nationale Ballet begeleiden.

(ANP)

Al 40.000 bezoekers naar tentoonstelling Istanbul

AMSTERDAM - De tentoonstelling 'Istanbul, de stad en de sultan' in De Nieuwe Kerk te Amsterdam heeft sinds de opening één maand geleden al bijna 40.000 bezoekers getrokken. Dit heeft De Nieuwe Kerk woensdag bekendgemaakt.
Op 14 december opende koningin Beatrix de tentoonstelling, in het bijzijn van de Turkse minister van Cultuur en de burgemeester van Istanbul. Bijna driehonderd schatten van de sultans uit vele musea in Istanbul, waaronder die van het wereldberoemde Topkapi Paleis Museum zijn op de Dam in Amsterdam te bewonderen. De expositie duurt nog tot en met zondag 15 april.
Bij de tentoonstelling zijn educatieve lespakketten ontwikkeld voor het basis- en middelbaar onderwijs. Ook zijn er ateliers voor jongeren. Vanaf donderdag beginnen de 'donderdagavonden' in De Nieuwe Kerk met activiteiten rond de Ottomaanse cultuur zoals concerten, debatten, theater, films, literatuur en stand-up comedy.

(ANP)

05-01-2007

Internationaal Filmfestival Rotterdam

Niet vergeten: ook dit jaar vindt weer het Internationaal Filmfestival van Rotterdam plaats.
De kaartjes voor het Rotterdams Filmfestival worden dit jaar voor het eerst vooral via internet verkocht. Verkoopkantoor TopTicket Line van Joop van den Ende neemt de grote operatie voor haar rekening. Het festival vindt plaats tussen 24 januari en 4 februari.

De kaartverkoop begint zaterdag 19 januari om middernacht. De circa 1200 filmvoorstellingen en andere evenementen werden verleden jaar bezocht door 358.000 mensen.

04-01-2007
Lichamenexpositie verlengd

AMSTERDAM - De tentoonstelling van echte mensenlichamen in de Beurs van Berlage in Amsterdam, Bodies The Exhibition, wordt met een maand verlengd. De organisatie besloot tot deze actie wegens groot succes, zo meldde zij woensdag.
Belangstellenden kunnen de expositie nu tot en met 14 april bezoeken. Sinds de opening op 25 november hebben al ruim 60.000 mensen de tentoonstelling bezocht. Vrijdag 29 december was een absolute topdag; toen trok de expositie 5.000 bezoekers.
De tentoonstelling toont 21 geconserveerde lichamen en ruim 250 menselijke organen. De lichamen zijn voor vijf jaar in bruikleen gegeven door een medische universiteit in China. Eerder was de tentoonstelling in de Verenigde Staten en Londen te zien.

(ANP)

01-01-2007

REALISME 07

Realisme 07 is de eerste kunstbeurs die zich concentreert op één kunstrichting: de hedendaagse figuratie. Realisme 07 biedt een breed overzicht van de hedendaagse figuratieve en realistische kunst die door Nederlandse galeries wordt gebracht. Vierentwintig in figuratieve kunst gespecialiseerde galeries tonen werk van hun meest gewaardeerde kunstenaars en van jong talent. Vooraanstaande galeries zoals Petit, Mokum, Hof & Huyser, Mia Joosten en Jacoba Wijk zijn op de beurs te bezoeken.

Dankzij het unieke concept komt de figuratieve kunst op deze exclusieve beurs uitstekend tot zijn recht en komen liefhebbers van kwalitatief hoogstaande figuratieve en realistische kunst volledig aan hun trekken.
Het evenement vindt plaats in de goed per eigen én openbaar vervoer bereikbare PTA, die gelegen is aan het IJ naast het Centraal Station.

De beurs wordt georganiseerd door Stichting Fair die vertegenwoordigd wordt door Rutger Brandt (Galerie Mokum) en Erik Hermida (Onderneming & Kunst). Stichting Fair is opgericht met als voornaamste doel het jaarlijks organiseren van dit evenement.

Locatie: Open:
Passagiers Terminal Amsterdam (PTA)
Piet Heinkade 27
Amsterdam
t 020-5091000
routebeschrijving ... >>>
17 t/m 21 januari 2007
wo 17 jan 18.00-22.00 u
do 18 jan 11.00-17.00 u
vr 19 jan t/m zo 21 jan dagelijks 11.00-19.00 u
entree € 12, (pas 65 en CJP € 8)

Verdere informatie ... >>>

DOEKEN KALF WEER TERUG IN ROTTERDAM
door Evelien Baks

ROTTERDAM - Willem Kalf is terug in zijn geboortestad Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen is erin geslaagd ruim dertig schilderijen van de kunstenaar (1619-1693) bij elkaar te krijgen. Daarmee eert het museum een van de belangrijkste stilleven-schilders uit de Gouden Eeuw.

Een stilleven met kreeft en drinkhoorn van het St. Sebastiaansgilde is een van de topstukken in Museum Boijmans Van Beuningen.

Uit een New Yorkse particuliere collectie afkomstig is de onlangs ontdekte ‘Willem Kalf’ uit 1638. Tot voor kort werd aangenomen dat zijn eerste schilderijen dateerden van 1642 en waren gemaakt in Parijs, de stad waar de schilder op 20-jarige leeftijd naartoe verhuisde. Het Boerderij-interieur uit 1638 is volgens Boijmans-conservator Jeroen Giltaij echter zonder twijfel een werk van Kalf. Dat betekent dat hij zijn eerste schilderij al op 19-jarige leeftijd in Rotterdam maakte.

In de Franse hoofdstad legde Kalf zich toe op boerderij-interieurs. Donkere stillevens van potten, pannen en tonnen, waarvoor grote belangstelling ontstond. Na het boerenthema stortte Kalf zich op het schilderen van grote stillevens, waarin rijk gedecoreerd porselein, vergulde kannen en zilveren schotels figureren.

Kalf ontwikkelt zich later tot een meester in het schilderen van reflecties. Het fonkelende stilleven van een harnas en wapens, hoogstwaarschijnlijk bestemd voor de maarschalk van Le Mans, wordt tot zijn meesterwerken gerekend.

Terug in Nederland vestigde de schilder zich in Amsterdam, waar hij zich ging wijden aan een nieuwe categorie stillevens. Zilver, glaswerk en porselein vormen beeldbepalende elementen met schelpen en wat vruchten. Sappige citroenen en sinaasappels met de frisse glinstering van vers geschild fruit. Het beste bewijs van zijn grote talent levert Kalf echter met het schilderen van een enorme gekookte kreeft op een glanzende zilveren schaal en daarachter de rijke drinkhoorn van het Amsterdamse St. Sebastiaansgilde. Het is het indrukwekkendste werk op deze solotentoonstelling.

T/m 18 februari, Boijmans Van Beuningen Rotterdam.

KURT SCHWITTERS EN DE AVANT-GARDE
24 februari - 13 mei 2007

Museum Boijmans Van Beuningen organiseert een grote overzichts-tentoonstelling van het werk van Kurt Schwitters. Voor het eerst in Nederland is het werk van de Duitse avantgardist op deze schaal te zien. Behalve schilderijen, collages en assemblages is ook Schwitters totaalkunstwerk, de Merzbau te zien.

Merzbau, Hannover

De tentoonstelling geeft een overzicht van Schwitters' oeuvre en bevat meer dan 300 schilderijen, assemblages, collages, reliëfs, sculpturen en documenten. Daarnaast biedt de tentoonstelling de mogelijkheid om zijn werk te beschouwen in de context van het modernisme. Door op cruciale momenten in te zoomen op de artistieke discussies die hij met bevriende collega's voerde, toont zij tevens een kaleidoscopisch beeld van de internationale avantgarde van het begin van de twintigste eeuw.
De tentoonstelling bevat bruiklenen uit onder meer het MOMA te New York en het Centre Pompidou in Parijs en een afgewogen selectie uit de rijke collectie van het Sprengel Museum in Hannover.

Indrukwekkend netwerk
Kurt Schwitters was een netwerker. Hij onderhield contacten met een indrukwekkende reeks toonaangevende kunstenaars, dichters en verzamelaars. Van Hans Arp tot en met Piet Zwart. Wie het adresboekje van Schwitters ziet, weet meteen de hele internationale avant-garde te vinden: Hannah Hoch en Raoul Hausmann in Berlijn, Theo van Doesburg in Leiden, Weimar en Parijs, El Lissitzky, Moholy Nagy, Piet Mondriaan; de gebroeders Rinsema in Drachten en later Ben Nicholson en Barbara Hepworth in Londen. Tussen Schwitters en zijn vrienden speelden allerlei praktische en persoonlijke 'kwesties' maar vooral ook discussies over kunst. Over wie, wat, waar en waarom en over hoe het verder moest met de beeldende tradities in een moderne tijd. En over welke rol de kunst zou moeten hebben in een gekwetste, maar hoopvol veranderende maatschappij.
De tentoonstelling gaat in op deze onderlinge dialoog. Bijvoorbeeld op Schwitters' medewerking aan de scandaleuze Hollandse dada-tournee van 1923. En op de door hem opgerichte de Ring Neue Werbegestalter, waarbinnen een keur aan kunstenaars/typografen vanaf 1925 avantgardistisch drukwerk ontwikkelde met reclame en commercie als doel. Bijzonder is dat de Merzbau van Schwitters in de tentoonstelling is opgenomen. Schwitters beschouwde dit 'Gesammtkunstwerk' als zijn levenswerk.

Merz is Schwitters
Kurt Schwitters (1887-1948) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de internationale avant-garde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog komt hij in contact met het werk van kubistische en expressionistische kunstenaars van de Berlijnse Galerie Der Sturm (onder meer Franz Marc en George Braque). In 1918 ontmoet hij de dadaïsten Hans Arp, Raoul Hausmann en Hanna Höch, met wie hij een levenslange vriendschap sluit. Schwitters creëert beelden met materiaal uit het dagelijks leven, zoals tramkaartjes, touw, kromme wieltjes. Hij noemt zijn kunst Merz, de tweede lettergreep van het woord Commerz. De naam leidt tot het bekende Merzbild, een werk waarbij het woord 'merz' tussen abstracte vormen te lezen is, uitgeknipt en opgeplakt uit een advertentie van de Kommerz- und Privatbank.

Merz is van groot belang voor de ontwikkeling van de moderne kunst, aldus de Merzkunstenaar: 'Merz is consequent. Merz cultiveert de onzin. Merz bouwt uit scherven het nieuwe op. Merz ontwikkelt de voorstudies voor gemeenschappelijke schepping van de wereld. Merz ontgift. Merz is Kurt Schwitters'.

Vanuit dit Merz-concept schrijft Schwitters manifesten en gedichten en maakt hij ook assemblages en reliëfs. In de loop van de jaren twintig verandert zijn stijl onder invloed van de nauwe banden met de kunstenaars van de Stijlbeweging, vooral met Theo van Doesburg, maar ook door die met constructivisten als László Moholy-Nagy and El Lissitzky. Schwitters is de mede-oprichter van de Ring Neue Werbegestalter, een groep typografen met onder andere Jan Tschichold and Willi Baumeister. Rond 1930 sluit hij zich aan bij twee internationale kunstenaarsgroepen in Parijs, Cercle et Carré en Abstraction-Création, waarbij abstractie als een universeel begrijpelijke beeldtaal hoog in het vaandel staat. Vanaf 1931 kan Schwitters zich, dankzij de nalatenschap van zijn vader, geheel wijden aan het kunstenaarschap. In 1937 vlucht hij vanwege het oprukkende nationaal-socialisme naar Noorwegen en in 1940 verder naar Engeland. Het is een zware maar ook productieve periode voor Schwitters. Zonder zijn eigenheid te verloochenen, vindt hij aansluiting bij de zwarte humor van het engelse Surrealisme. Op 8 januari 1948 overlijdt hij in Ambleside, een dorpje in het Lake District.

Publicatie
Bij de tentoonstelling gaat verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. ISBN 3832 1773 61. Prijs: 20 euro.

Archief:

Agenda 2006 ... >>>
Agenda 2005 ... >>>