07-10-2008
Theatergroep Suburbia presenteert in samenwerking met Connexxion BV:

Busbanen en Ara's tranen van Judith de Rijke
Een theatrale busreis door de stad

De steden van zuidelijk Flevoland zijn bussteden bij uitstek. Een ingenieus systeem van vrije busbanen zorgt dat per dag duizenden mensen snel vervoerd worden in de uitgestrekte stad. Geïnspireerd door de klassieke ‘roadmovie’ maakt Theatergroep Suburbia, in samenwerking met Connexxion, een voorstelling die met een bus door de stad reist.

Een meisje, gekleed in een oude bontjas, een criminele jongen in een gestolen sportauto en een oude zwerver met een mondharmonica. Ze treffen elkaar op verschillende plekken in de stad. Het meisje is op zoek naar haar moeder, de oude zwerver volgt haar overal en raaskalt over hoeren en Alaska. De criminele jongen wil het meisje maar steelt er ondertussen op los. Drie ontwortelde, opgejaagde, mensen trekken door de stad, op zoek naar een ‘thuis’.

In dit rauwe, poëtische stuk van Judith de Rijke reist het publiek in een stadsbus van Connexxion met de personages mee. De stad wordt het decor van een verhaal over een mislukte liefde, een zoekend kind en een man op zoek naar vergeving. Theatergroep Suburbia biedt met deze ‘reisvoorstelling’ een andere blik op de stad en de dagelijkse leefomgeving.

Te zien op 2, 3, 4, 9, 10, 11, 16, 17, 18 oktober in Almere
en 30, 31 oktober, 1, 6, 7, 8 november in Lelystad

Mis de bus niet... Kaarten voor de voorstellingen in Almere kunt u bestellen via het bespreekbureau van Schouwburg Almere / 036-84 55 555 (ma-za 13.00-21.00)), kaarten voor Lelystad kunt u bestellen via de kassa van Theater Agora (www.agora-lelystad.nl / 0320 239 239 (ma t/m za 11.00-15.00))

29-08-2008
Corrosia! in het teken van kunstenaars uit Flevoland en Dmitrov

Corrosia! CBK Flevoland opent zaterdag 6 september om 15.00 uur de tentoonstellingen ‘Dmitrov’ en ‘Herfstcollectie’. Met de opening van deze twee tentoonstellingen is voor Corrosia! het culturele seizoen geopend. De zaterdag staat overigens ook in het teken van de jaarlijkse Kunstmarkt in het kader van het Havenfestival. Ditmaal met een Russisch tintje op de Markt. De Kunstmarkt is van 11.00 tot 17.00 te bezoeken.

Dmitrov
De Provincie Flevoland heeft inmiddels al jarenlang een vriendschapsband met de Russische regio Dmitrov. Uitwisseling speelt een belangrijke rol. Daarom is er in de maand september werk te zien van drie Russische kunstenaars: Anna Berezovskaya, Nina Fedyushkina en Alexandra Nikiforova.

Herfstcollectie
Het Centrum Beeldende Kunst Flevoland verwerft ondermeer opdrachten voor Flevolandse kunstenaars en organiseert op Markt 5 regelmatig tentoonstellingen met hoofdzakelijk werk van Flevolandse kunstenaars. Ook wordt er hard gewerkt aan een digitale database met toonaangevend werk van hen. De herfstcollectie toont werk van drie nieuwe aanwinsten uit ons kunstenaarsbestand; olieverfschilderijen van Annemiki Bok, figuratief werk van Clara van den Hout en foto’s van Camilla Zeguers. De tentoonstellingen zijn tot en met 28 september te bezoeken.

[meer...>]

28-08-2008

Spaanse renaissance is thema van Festival Oude Muziek

UTRECHT - Het 27e Festival Oude Muziek, dat vrijdag in Utrecht begint, staat alle tien de dagen in het teken van de muziek uit de Spaanse renaissance.
Requiems en kathedrale feestmuziek van Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero en Tomás Luis de Victoria zijn hoogtepunten, aldus de organisatie. Daarnaast is er aandacht voor populaire Spaanse zestiende-eeuwse vocale genres, waaronder Spaanse blazersmuziek en klaviermuziek.
Zondag 31 augustus is gewijd aan de 'vihuela', de Spaanse renaissance-luit. Ensemble Hespèrion XXI belicht het verloren, multiculturele paradijs van het Spanje van voor de val van Granada, terwijl de Spaanse muziek in het pas ontdekte Latijns-Amerika over het voetlicht wordt gebracht door de ensembles Elyma uit Mexico en Música Temprana uit Guatemala.

Het openingsconcert staat los van het Spaanse thema en is een primeur: voor het eerst in Nederland zal dan Stravinski's Le sacre du printemps worden uitgevoerd op historisch, vroegtwintigte-eeuws instrumentarium.
Voor de in totaal 125 festivalconcerten worden 45.000 bezoekers verwacht. Het festival duurt tot en met 7 september.

[meer...>]

18-08-2008

Utrecht - 28ste editie van het Nederlands Film Festival
Net als voorgaande jaren zal ook dit najaar Utrecht het bruisende middelpunt zijn van de Nederlandse film. Het Nederlands Film Festival zal plaatsvinden van 24 september tot en met 3 oktober. Monic Hendrickx wordt dit jaar in het zonnetje gezet als Gast van het Jaar. Natuurlijk zullen ook vele andere sterren de revue passeren en worden er ook dit jaar diverse premières georganiseerd. Bovendien is er een dagelijkse talkshow met Matthijs van Nieuwkerk, zijn er filmfeesten en traditiegetrouw de uitreiking van de felbegeerde Gouden Kalveren. Houdt voor meer informatie over het programma de website in de gaten!

[meer...>]

03-08-2008
Bergen Nh - Museum Kranenburgh Simeon ten Holt Festival
Op 12, 13 en 14 september wordt in Bergen het Simeon ten Holt Festival gehouden, ter gelegenheid van de 85e verjaardag van de Bergense componist en het veertigjarig bestaan van de Werkgroep Hedendaagse Muziek Bergen. De feestelijke opening is vrijdag 12 september om 17:00uur.

Het festival bestaat uit tien concerten en twee lezingen, in de Ruïnekerk en in het Voordrachtspaviljoen in de tuin van museum Kranenburgh. Verder is er in het tuinhuis van het museum een doorlopend filmprogramma over het leven en werk van Simeon ten Holt, en kunnen festivalbezoekers eten en drinken in Het Huis met de Pilaren en in het tuinpaviljoen.

In zijn werk heeft de componist een zekere mate van vrijheid geschapen. Zo kunnen de uitvoerenden passages onbeperkt herhalen en keuzes maken over dynamiek en frasering, waardoor elke uitvoering steeds weer opnieuw gestalte krijgt – afhankelijk van spelers, ruimte en tijd. Vanuit dit gegeven zullen o.a. verschillende grote, avondvullende stukken van Ten Holt worden uitgevoerd door vier pianisten aan vier vleugels. De afsluiting is zondag om 17:30 uur in de Ruïnekerk met een uitvoering van Canto Ostinato door de Italiaanse harpiste Assia Cunego.

Info/reserveren: www.simeontenholt.com, Kaartverkoop ook bij VVV Bergen 072-509 4888

Lelystad - Uitgast Festival: vrolijk en informeel

Overal in Nederland worden gedurende de zomermaanden allerlei festivals georganiseerd. Ook Lelystad draagt haar steentje bij met het bekende Uitgast Festival, dat altijd in het derde weekeinde van augustus plaatsvindt. Een heerlijk weekeinde vol klassieke concerten, met uitstapjes naar de jazz en de wereldmuziek en naar aanverwante kunstsoorten, zoals dans en beeldende kunst. De gemoedelijke, informele en zomerse sfeer maakt van Uitgast het vrolijkste en kindvriendelijkste muziekfestival van Nederland.

Wanneer
Uitgast vindt plaats in het prachtige Natuurpark Lelystad. U bent op zaterdagavond 16 augustus a.s. van 20:00 uur tot 23:00 en op zondag 17 augustus van 11:00 - 18:00 van harte welkom. Het festival is helemaal GRATIS toegankelijk.

Beweging
In 2008 is het thema 'beweging'. Beweging is natuurlijk een thema dat bij uitstek van toepassing is op Flevoland. Denk aan het water, de luchthaven, de wolkenluchten, aan varen en zeilen. Beweging is ook de basis van de muziek, zonder beweging staat immers iedere muziek stil. Uitgast daagt het publiek dit jaar uit om ook zèlf in beweging te komen: er zijn korte workshops breakdance en tangodansen, u kunt kennismaken met euritmie. Daarnaast zal er veel muziek zijn waarop gedanst wordt: Zuid Amerikaanse (barok)muziek, jazz/tapdance, tango, klassiek ballet.

Hoogtepunten
Programmeur Hans Eijsackers zelf zal te horen zijn met zijn trio 'Les Voyageurs', en samen met zangeres Xenia Meijer en violiste Melanie Jansen in een programma met Zuid-Amerikaanse muziek en dans. Musica Temprana brengt barokmuziek en barokdans uit Peru. Uitgast presenteert Ella en Nicolas van Poucke, twee zeer getalenteerde jong musici uit Flevoland en ook het Apollo Ensemble uit Lelystad doet weer mee. Op zaterdagavond treedt Rietkwintet Calefax op en kunt u kijken en luisteren naar 'Sports et Divertissements' van Erik Satie, een multimediaspektakel-avant-la-lettre met pianomuziek, lichtbeelden en chansonnier Philippe Élan als verteller. En dit is nog lang niet alles!

Jeugd
Kinderen zullen zich niet vervelen tijdens Uitgast! Speciaal voor de jeugdige bezoekers en hun ouders hebben wij Frank Groothof uitgenodigd die op zondag om 11:00 uur zijn eigen versie van de Peer Gynt van Edward Grieg zal spelen. Voor de allerkleinsten (vanaf 0 jaar) is er 'Alles in de Wind', zingen met je baby. Noordjes Kinderkunst zal samen met basisschoolkinderen het thema 'beweging' vertalen in beeldende kunst.

[meer ... >]

30-06-2008

Nieuw zomerfestival aan Amsterdamse IJ-oever
Festival Klanken aan ’t IJ staat stil bij klank

Van 29 augustus t/m 7 september vindt het nieuwe Festival Klanken aan ’t IJ plaats op verschillende locaties langs de Amsterdamse IJ-oever. Tijdens het festival worden beeldende kunst en techniek gecombineerd tot ruimtelijke klankobjecten. Deze installaties brengen een bijzondere klankervaring teweeg en laten zien hoe die klank ontstaat of gemaakt wordt. In een tijd waarin geluid altijd en overal aanwezig is, worden alledaagse klanken opnieuw bijzonder.
Tijdens de vorige editie van de Uitmarkt trok de klankinstallatie Krachtgever in het Atrium van het Muziekgebouw aan ’t IJ veel aandacht. Muziek Centrum Nederland heeft besloten dat succes aan te grijpen om dit jaar uit te breiden tot een festival waar zes klankinstallaties van internationale kunstenaars te bekijken en te beluisteren zijn. Vier installaties hebben internationaal hun succes reeds bewezen. Twee installaties beleven tijdens Festival Klanken aan ’t IJ hun première. Het festival is gratis toegankelijk (met uitzondering van de performance Siren van Ray Lee in Pakhuis de Zwijger).

[meer ... >]

Utrecht - Het echte leven openingsfilm van het 28e Nederlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival opent de 28e editie met HET ECHTE LEVEN, de nieuwe speelfilm van Gouden Kalfwinnaar Robert Jan Westdijk. De première vindt plaats op woensdagavond 24 september in de Stadsschouwburg van Utrecht. Tegelijkertijd presenteert het festival de film als publieksopening in meerdere Utrechtse bioscoopzalen.

HET ECHTE LEVEN is Westdijks 4e speelfilm en gaat over de jonge regisseur Martin (Ramsey Nasr) die een speelfilm maakt waarin zijn vriendin Simone (Sallie Harmsen) de hoofdrol speelt. In deze film moet zij bij wijze van liefdestest een relatie met een andere man beginnen. Het gaat echter verkeerd als Martin de mannelijke hoofdrolspeler ontslaat en vervangt door Dirk (Loek Peters), een crewlid van de film zonder acteerervaring. Omdat deze Dirk alleen zichzelf kan spelen, neemt vanaf dat moment het echte leven de overhand in Martins film.

Regisseur Robert Jan Westdijk (1964) schreef zelf het scenario voor de film. Hij studeerde in 1987 af in de richting montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Westdijks debuutfilm ZUSJE (1995), werd bekroond met het Gouden Kalf voor de Beste Speelfilm en de Prijs van de Stad Utrecht. Zijn met vier Gouden Kalveren bekroonde speelfilm PHILEINE ZEGT SORRY opende het 23e Nederlands Film Festival in 2003. Hij regisseerde verder onder meer de speelfilm SIBERIA (1998).

De kaartverkoop voor de publiekspremière gaat op 11 september van start via de festivalwebsite www.filmfestival.nl. Het 28e Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008.

17-06-2008

Cultuurnacht Almere pakt weer uit
Cultuurnacht Almere pakt dit jaar weer uit! Zaterdag 13 september zijn de Esplanade en het Forum in het Stadshart weer het decor voor de spetterende aftrap van een veelbelovend cultureel seizoen. Noteer het nu vast in je agenda en laat je wederom een avond lang trakteren op theater, dans, muziek en kunst.

Ook dit jaar is de Cultuurnacht er weer voor iedereen. ISH trapt af met een spectaculair optreden. Daarna staan de Esplanade, het Forum en de Schouwburg in het teken van ondermeer opera, graffiti, architectuurrondleidingen, de amateurkunstmarkt en dit jaar ook met lekker eten. Geniet van optredens van ondermeer het AJSO, dans mee met het tango orkest. Laat je verrassen door Pipslab, laat je mee voeren door poëzie, laat je interviewen in de Pauwtomaat of ga uit je dak bij de battle of rap. Dit is nog maar een greep uit het programma: er valt nog veel meer te ontdekken tijdens de Cultuurnacht.

Alle activiteiten tijdens de Cultuurnacht zijn vrij toegankelijk. De Cultuurnacht is een samenwerking van Bibliotheek Almere, CASLa, Corrosia!, Kunstencentrum de Kunstlinie, Museum de Paviljoens en de Schouwburg. Tijdens de nacht zijn ook enkele andere Almeerse culturele initiatieven actief.

Amsterdam - Hendrik Werkman: De Blauwe Schuit
27 juni t/m 30 november 2008

Van 27 juni tot en met 30 november 2008 presenteert het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Hendrik Werkman: De Blauwe Schuit. Hierin worden Werkmans voorstudies van zijn druksels voor De Blauwe Schuit getoond. Dit zijn afdrukken die hij in de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt als verzetsdaad tegen de Duitse bezetter. De bekendste hiervan zijn de Chassidische legenden. De werken in de expositie zijn door Werkman met de hand bewerkt en heeft hij vaak van aantekeningen voorzien.

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945), vooral bekend van kunstenaarsvereniging De Ploeg in Groningen, is een van de belangrijkste grafische kunstenaars van Nederland. Hij heeft veel geëxperimenteerd met druktechnieken en zijn beeldtaal is uniek. In de oorlog richt hij De Blauwe Schuit op, samen met drie vrienden. Een van hen is dominee August Henkels, die Werkman in 1941 Die Legende des Baalschem (1932) van Martin Buber schenkt. Deze chassidische verhalen illustreert Werkman met een schitterende serie van twintig bladen. De teksten en afbeeldingen zijn verhulde daden van verzet tegen de Duitse bezetter en bedoeld om de mensen in oorlogstijd een hart onder de riem te steken. Vanwege zijn verzetswerk is Werkman op 10 april 1945 door de Sicherheitsdienst gefusilleerd.

In 1976 heeft het Joods Historisch Museum van de weduwe van Ds. Henkels de correspondentie van Werkman aan Henkels en zijn vrouw en de volledige serie proefdrukken van De Blauwe Schuit (waaronder de Chassidische legenden) gekregen. Deze druksels (ruim 60 werken) en de briefwisseling tussen Werkman en Henkels worden nu voor het eerst sinds 1977 in het JHM geëxposeerd.

Vrijwel gelijktijdig met deze expositie in het JHM organiseert het Stedelijk Museum in het Van Gogh Museum de overzichtstentoonstelling Stedelijk Museum te gast: 'Druksels' van Werkman (11 juli t/m 12 oktober 2008). Daarnaast verschijnt een complete catalogus (H.N. Werkman, Het complete oeuvre, NAi Uitgevers, € 69,-) en de brieven van Werkman en de leden van De Blauwe Schuit in een nieuwe editie (H.N. Werkman. Brieven rond De Blauwe Schuit (1940-1945), Uitgeverij SUN, € 95,00)

09-06-2008
Utrecht - Drieluik Jan van Scorel weer te zien na restauratie Scorels make-over
Zondag 22 juni: lezing door restauratrice

Oude schilderijen stoffig? Soms wel! Het 16e-eeuwse Kruisigingsdrieluik van Jan van Scorel dat nu te zien is op de tentoonstelling Met Passie Geschilderd was zo stoffig en verkleurd dat een make-over van een jaar nodig was om het weer presentabel te maken. Benieuwd naar het verhaal achter deze ingrijpende restauratie? Van vernislaag tot verfbeschadigingen: restauratrice Caroline van der Elst vertelt er alles over op zondag 22 juni om 13.30 uur. Geen gelegenheid om te komen? Op de tentoonstelling draait een korte documentaire met beelden van de restauratie.

Zondag 22 juni: Scorel onder de loep
Wat gebeurt er met de vernislaag tijdens de restauratie aan Scorels Kruisigingsaltaar? Hoe worden beschadigingen opgevuld? Hoe dateer je zo’n drieluik? Wat is de rol van Scorels ateliermedewerkers bij de totstandkoming van het stuk? Wat betekenen de verschillen in kleur en techniek tussen het middenpaneel en de zijluiken? Restauratrice Caroline van der Elst neemt het drieluik onder de loep en geeft antwoord op al deze vragen op zondag 22 juni om 13.30 uur. Kaarten voor deze lezing kosten € 5,- per persoon en zijn te reserveren via info@catharijneconvent.nl of t 030- 231 38 35 (vol = vol).

Scorels drieluik voor en na restauratie
Jan van Scorel en Met Passie Geschillderd

Het drieluik van Jan van Scorel maakt deel uit van Met Passie Geschilderd. Topstukken uit de Gouden Eeuw. Deze tentoonstelling toont meer dan 70 werken met bijbelse thema’s van grote meesters als Rembrandt, Frans Hals, Abraham Bloemaert en Govaert Flinck. Extra aandacht is er voor Utrechtse Caravaggisten als Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst. Elke zondagmiddag is er om 14.00 uur een rondleiding langs het Kruisingsaltaar en de overige schilderijen uit Met Passie Geschilderd. Zie voor actuele data en tijden www.catharijneconvent.nl

Scorel en zijn atelier
Utrechter Jan van Scorel (1495 - 1562) had zowel in Utrecht als in Haarlem grote ateliers. Daar produceerde hij, samen met zijn ateliermedewerkers, een serie monumentale altaarstukken met de kruisiging van Christus. Hij liet zich hierbij inspireren door de Italiaanse renaissancekunst. Rond 1517 trok Scorel als één van de eerste Nederlandse kunstenaars naar Italië. Daar maakte hij kennis met de kunst uit de klassieke oudheid en het werk van zijn Italiaanse tijdgenoten. In 1524 keerde Scorel terug naar Nederland waar hij bijdroeg aan de verspreiding van de Italiaanse renaissancekunst in de Noordelijke Nederlanden.

Amsterdam - Hendrik Werkman: De Blauwe Schuit
27 juni t/m 30 november 2008

Van 27 juni tot en met 30 november 2008 presenteert het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Hendrik Werkman: De Blauwe Schuit. Hierin worden Werkmans voorstudies van zijn druksels voor De Blauwe Schuit getoond. Dit zijn afdrukken die hij in de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt als verzetsdaad tegen de Duitse bezetter. De bekendste hiervan zijn de Chassidische Legenden. De werken in de expositie zijn door Werkman met de hand bewerkt en heeft hij vaak van aantekeningen voorzien.

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945), vooral bekend van kunstenaarsvereniging De Ploeg in Groningen, is een van de belangrijkste grafische kunstenaars van Nederland. Hij heeft veel geëxperimenteerd met druktechnieken en zijn beeldtaal is uniek. In de oorlog richt hij De Blauwe Schuit op, samen met drie vrienden. Een van hen is dominee August Henkels, die Werkman in 1941 Die Legende des Baalschem (1932) van Martin Buber schenkt. Deze chassidische verhalen illustreert Werkman met een schitterende serie van twintig bladen. De teksten en afbeeldingen zijn verhulde daden van verzet tegen de Duitse bezetter en bedoeld om de mensen in oorlogstijd een hart onder de riem te steken. Vanwege zijn verzetswerk is Werkman op 10 april 1945 door de Sicherheitsdienst gefusilleerd.

In 1976 heeft het Joods Historisch Museum van de weduwe van Ds. Henkels de correspondentie van Werkman aan Henkels en zijn vrouw en de volledige serie proefdrukken van De Blauwe Schuit (waaronder de Chassidische legenden) gekregen. Deze druksels (ruim 60 werken) en de briefwisseling tussen Werkman en Henkels worden nu voor het eerst sinds 1977 in het JHM geëxposeerd.

Vrijwel gelijktijdig met deze expositie in het JHM organiseert het Stedelijk Museum in het Van Gogh Museum de overzichtstentoonstelling Stedelijk Museum te gast: 'Druksels' van Werkman (11 juli t/m 12 oktober 2008). Daarnaast verschijnt een complete catalogus (H.N. Werkman, Het complete oeuvre, NAi Uitgevers, € 69,-) en de brieven van Werkman en de leden van De Blauwe Schuit in een nieuwe editie (H.N. Werkman. Brieven rond De Blauwe Schuit (1940-1945), Uitgeverij SUN, € 69,50).

Amsterdam - 'Atlas Maior. De wereld van Blaeu'
In de Gouden Eeuw kwamen de handel en zeevaart in Amsterdam tot grote bloei. De Verenigde Oostindische Compagnie werd opgericht, nieuwe zeeroutes werden verkend en ontdekkingsreizen leverden behalve veel geld ook nieuwe geografische kennis op. Het wereldbeeld werd daardoor steeds verder ‘opgerekt’ en verbeterd. In de ontwikkeling en verspreiding van dat wereldbeeld speelde de Amsterdamse cartografie een grote rol. Een hoogtepunt vormde de Atlas Maior of Grooten Atlas, vanaf 1662 in verschillende edities en talen op de markt gebracht door de Amsterdamse drukker, uitgever en kaartenmaker Joan Blaeu.

Van 18 juni tot en met 23 november is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de tentoonstelling Atlas Maior. De wereld van Blaeu te bezichtigen. Met reden is de Atlas Maior opgenomen in de Historische Canon van Nederland. Met zijn bijna zeshonderd kaarten in negen tot twaalf delen overtreft deze atlas in omvang, kwaliteit en geografische dekking alles wat er tot dan toe op dit gebied was verschenen.

De tentoonstelling laat alle exemplaren van de Atlas Maior uit de Bijzondere Collecties zien, en daarnaast een grote collectie losse Blaeu-kaarten. Ze kunnen worden vergeleken met uitgaven van voorlopers, tijdgenoten en navolgers. Zo zijn er atlassen van Amsterdamse concurrenten als Johannes Janssonius en Frederick de Wit. Verder worden atlassen van Claudius Ptolemaeus getoond, met wereldkaarten uit de klassieke oudheid. Ook journalen van de eerste reis naar Indië en het verslag en de kaart van de noodlottige ontdekkingstocht van Willem Barentsz liggen in de tentoonstelling.

China
Janssonius probeerde Blaeu naar de kroon te steken met een eigen ‘grote atlas’, maar die was minder homogeen en omvangrijk dan de Atlas Maior. Blaeu troefde zijn vakbroeders af door als eerste een compleet atlasdeel van China op te nemen. Uiteraard schenkt de tentoonstelling in het Olympisch jaar speciale aandacht aan deze kaarten uit China.

Het Blaeukabinet
Hét pronkstuk van de tentoonstelling is het Blaeukabinet: een fraaie, zeventiende-eeuwse kast in de zogenaamde ‘kwabstijl’. In dit kabinet bevinden zich negen delen van de Nederlandse Atlas Maior (Grooten Atlas, 1664) en twee delen van het stedenboek van de Nederlanden (1649). Het geheel werd in 1898 aan de Universiteitsbibliotheek geschonken. Elke werkdag zal een nieuwe kaart uit dit kabinet aan het publiek worden getoond.

Amsterdam Wereldboekenstad
De Bijzondere Collecties presenteren zich prominent tijdens Amsterdam Wereldboekenstad. ‘Atlas Maior. De wereld van Blaeu’ is de tweede tentoonstelling die in dit kader wordt georganiseerd. Elke laatste donderdag van de maand is er van 17-19 uur een Maandelijkse Boekensalon in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties. In oktober staan de Bijzondere Collecties centraal als Verborgen schatten.

Bijzondere Collecties
In mei 2007 opende koningin Beatrix de vernieuwde historische panden voor de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam. De Bijzondere Collecties beheren meer dan 12 km onderzoeksmateriaal met zo'n duizend deelverzamelingen.
Zwaartepunten zijn handschriften, oude drukken, kaarten, boekgeschiedenis,
judaica, protestantisme, hedendaagse typografie, universiteitsgeschiedenis en de collectie natuurlijke historie van de Artis Bibliotheek, die gevestigd is op de Plantage Middenlaan 45.

Het gebouw van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek is intern verbonden met het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. De Oude Turfmarkt is een prominente plek in de stad waar de Universiteit van Amsterdam haar erfgoed presenteert. Voor meer informatie over de Bijzondere Collecties:
http://bc.uba.uva.nl

Adres Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129
1012 GC Amsterdam
Toegang gratis

Tentoonstelling én Museumcafé zijn geopend:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur.
zaterdag en zondag: 13.00-17.00 uur.

20-05-2008
Almere - à la Recherche de Romantisme Nouveau

‘Hoeveel tijd gaat er niet verloren met getreuzel of met ‘tot niets kunnen komen’. De tijd dringt en steeds weer stuit ik op de tijdsorde die bepalend is voor de feitelijkheid of ik het haal of niet. En juist dit spel van versnellen en inhalen, van vroeger of later, doet mij de zelfstandigheid ten opzichte van de fysieke tijd beseffen.

Kunstenaars stellen zich, net als filosofen, zelden tevreden met hetgeen zij vanuit alledaagse observaties als realiteit ervaren. Zij zijn op zoek naar een dieper gewortelde identiteit; de binnenkant der dingen. Kunstwerken kunnen in dit verband gezien worden als registraties van een onderzoeksproces, waartoe de kunstenaar wordt aangezet vanuit zijn verlangen ooit het perfecte beeld te scheppen; dat wat elke waarheid overbodig maakt. Ook voor George Geutjes is de schilderkunst, naast andere disciplines, hét middel om de waarden van het leven na te vorsen en hieraan beeldend vorm te geven.

25 mei: Open Zondag, vanaf exact 14.12 uur

Tijdens de derde Open Zondag bij kunstplek Afterdaan zal George Geutjes zelf, en op geheel eigen wijze “à la Recherche de Romantisme Nouveau” van start laten gaan. Exact om 14.12 uur.

-----
Kunstplek Afterdaan 2
Markt 1d
1354 AP Almere Haven

Open Zondag 25 mei: 14.12 - 17 uur.
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag open van 11 - 16 uur.
Tevens open op afspraak.

www.afterdaan.nl

21-04-2008
Almere - CandyLand ,locatietheater
Theater- & productiehuis BonteHond,
i.s.m. Over het IJ Festival presenteert
CandyLand ,locatietheater

BonteHond, het theater- en productiehuis in Almere / Flevoland, in samenwerking met het Over het IJ Festival, presenteert van 11 mei tot en met 1 juni op de zandvlakte van Almere Poort de voorstelling CandyLand van de theatermaker Alexandra Broeder. Ze maakt na WasteLand (Oerol 2007) een nieuwe locatievoorstelling gespeeld door uitsluitend kinderen. Ditmaal met kinderen uit Amsterdam en Almere. De wereld die de kinderen in haar voorstellingen scheppen is onontkoombaar en dwingend. Door een steeds aanwezige spanning bekruipt het publiek herhaaldelijk het gevoel in een horrorfilm terecht te zijn gekomen…

Er was eens, héél lang geleden toen jullie nog niet bestonden, een dorpje zoals zovele dorpjes. In dit dorpje woonden wij. Op een dag stak er plotseling een zandstorm op. Zomaar. Uit het niets. Het werd doodstil en alles baadde in fel wit licht. Na deze zandstorm was niets meer hetzelfde. Katten, honden, de volwassenen verdwenen, alleen wij, de kinderen, verdwenen niet… De storm is nooit meer helemaal gaan liggen. Het geluid is niet meer terug gekomen. De zon is altijd blijven schijnen, ook ’s nachts. En wij komen hier nooit meer helemaal weg. Hoe we het ook proberen.

Op een desolate vlakte aan de rand van de stad komt iedere dag een groep kinderen tot leven. Ze willen graag gezelschap. Kom jij ze gezelschap houden? Zowel volwassenen als kinderen zijn welkom. Het is nog geheim wat je gaat doen, maar neem in ieder geval slaapkleding mee. Ze willen graag met je spelen. Voor altijd, en altijd, en altijd... Hoe meer zielen...

Speellijst Almere Poort
zo 11 mei 14.30 ma 12 mei 14.30 vrij 16 mei 19.00 za 17 mei 19.00 zo 18 mei 14.30 vrij 23 mei 19.00 za 24 mei 19.00 zo 25 mei 14.30 vrij 30 mei 19.00 za 31 mei 19.00 zo 1 juni 14.30

Locatie
Zandvlakte van Almere Poort, nabij het Topsportcentrum Almere.
Op de A6 Afrit 3, linksaf de Hogering op. Bij de eerste stoplichten (bij het Bastionhotel), linksaf, het gebied van Almere Poort in. Volg borden Topsportcentrum en CandyLand.

Kaartverkoop en reserveren voor de voorstellingen in Almere: www.bontehond.net
t. 036-5347777 (vanaf 21 april, van di t/m vrij tussen 13.00 en 17.00 uur)
E-mail (vanaf 21 april)

[meer ... >]

12-04-2008

Eindexamen beeldende vormgeving: modeshow!

Komende donderdag, 17 april, presenteren de eindexamenleerlingen HAVO en VWO hun eindwerkstukken beeldende vormgeving in een wervelende modeshow. Het thema van dit jaar is ‘Het Laatste Oordeel’. Daarbij moet niet zozeer gedacht worden aan de christelijke betekenis, maar vooral het laatste oordeel van de kandidaten zélf. De werkstukken zijn geen ‘mooie jurken’, maar verbeelden het laatste oordeel van de leerlingen over hun schoolcarrière of een vooruitblik naar hun toekomst.
Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen kijken!

Zaal gaat open om 19.30 uur.
De show begint om 20.00 uur.
De entrée is gratis.

06-04-2008
Amstelveen - Karel Appel Jazz 1958 - 1962
09.02 t/m 01.06 2008

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst vindt de tentoonstelling ‘Karel Appel Jazz’ plaats. De tentoonstelling richt zich op de periode 1958 tot 1962; de jaren waarin Karel Appel een nieuwe vormentaal vindt, daarmee definitief doorbreekt en wereldwijd grote bekendheid verwerft. Het zijn ook de jaren waarin hij sterk onder de invloed is van jazzmuziek en bevriend met wereldberoemde jazzmusici zoals Dizzy Gillespie, Count Basie en Miles Davis.

De expositie omvat ruim 23 topstukken op groot formaat: ongeveer 20 schilderijen uit de beginjaren zestig en een aantal van de schilderijen die in 1961 op kasteel Groeneveld werden gemaakt tijdens de filmopnamen van de nog onlangs door het Nederlandse publiek genomineerde documentaire van Jan Vrijman ‘De werkelijkheid van Karel Appel’. De vindingrijke opstelling die door Vrijman voor zijn film werd bedacht (hij filmt de schilderende Appel frontaal door een gat in het schildersdoek) wordt nagebootst.
Ook worden 24 foto’s geëxposeerd die door Ed van der Elsken werden gemaakt tijdens de schilder- en filmsessie en van Jan Vrijman worden twee films over Appel vertoond. De schilderijen kan het publiek bekijken onder het gehoor van swingende jazz en geluidsfragmenten uit Appels project ‘Muziek barbare’.

Karel Appel (1921 Amsterdam – 2006 Zürich)
Karel Appel is ongetwijfeld Nederlands bekendste schilder, beeldhouwer en dichter van na 1945. Hij was medeoprichter van de Experimentele Groep Holland en van CoBrA. In het midden van de jaren vijftig breekt Appel door de vormentaal uit de CoBrA-periode heen met bijna abstracte schilderijen, waarin hij in expressieve spontane bewegingen dikke lagen verf aanbrengt op het doek. De enorme vitaliteit en experimentele kracht van Appel werd in 1961 op film vastgelegd door de journalist Jan Vrijman. In de eindjaren vijftig en beginjaren zestig, waarin deze felle gedrevenheid uit zijn werk spreekt, stijgt Appels internationale roem. Hij houdt zich meer en meer op in New York, laat zich meeslepen door jazzmuziek en schildert terwijl hij naar jazz luistert.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Jan Hein Sassen.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

11-02-2008
Almere - Liggen op je rug
een heerlijk luie voorstelling voor kleuters
 

BonteHond, het theater- en productiehuis in Almere / Flevoland, reist van 27 februari tot en met 21 mei 2008 met de voorstelling Liggen op je rug door Nederland en België. Artistiek leider Noël Fischer heeft speciaal voor kleuters een associatieve, beeldende voorstelling vol geuren en geluiden gemaakt, waarbij de theaterzaal omgebouwd wordt tot groot matrassenpaleis. Liggen op je rug is een echte familievoorstelling vanaf vijf jaar.

“Ik ben nooit bang in het donker, want als ik slaap dan vlieg ik, en bovendien ben ik eigenlijk een prinses, en die zijn altijd de baas.”

woe 27 feb 14:30 uur & 16:30 uur Schouwburg Almere (Première)
zo 18 mei 14:30 uur & 16:30 uur Schouwburg Almere

[meer ... >]

05-02-2008

Opengeritst dood hondje wordt kat


Door TOM TATES

ROTTERDAM - Een dood hondje dat met een paar slimme handgrepen razendsnel binnenstebuiten kan worden gekeerd, zodat een al even levenloze kat verschijnt.
‘Popple’, het nieuwste kunstwerk van de Nederlandse kunstenares Katinka Simonse, zal ongetwijfeld veel tongen losmaken op de aanstaande kunstbeurs Art Rotterdam.

Te zien op de negende editie van Art Rotterdam (van 7 t/m 10 februari in de Cruise Terminal, Wilhelminapier)

[Lees verder ... >>>]

28-01-2008
Amanda Strydom – extra optreden theatertour

Op 8 februari om 20.30 uur zal Amanda Strydom optreden in theater De Roestbak in Almere. Dit is een extra datum in de theatertournee Briewe Uit Die Suide, die in de eerste helft van februari Nederland aandoet.

“Buitengewoon prachtig!” zegt Frits Spits in zijn radioprogramma De Strepen van Spits (14 april 2007). En dat is ze ook. Niet alleen om te zien is Amanda een prachtige diva, haar optreden is zo krachtig en gepassioneerd en haar verhaal zo innemend dat we haar speciaal voor een extra voorstelling naar Almere hebben gehaald!

De Zuid-Afrikaanse zangeres Amanda Strydom is een grootheid in eigen land. Ook in ons land heeft zij pers en luisteraars in korte tijd weten te raken met haar gepassioneerde repertoire. "Je hoeft geen suid afrikaans te kennen om geraakt te worden door deze zangeres. Zo intens mooi qua muzikaliteit, stem en omlijsting, zo gevarieerd. Als je van folk, wereldmuziek houdt of van mooie poëzie, jazz, pop, klassiek, je komt aan je trekken." Reactie op Bol.com (augustus 2007).

Haar eerste CD in Europa is nu uit. Ook geeft Amanda sinds vorig jaar een aantal theateroptredens. Hiermee zal zij zonder twijfel snel een groot publiek voor haar weten te winnen. “Het eerste Nederlandse optreden in Den Bosch vorige week leverde een ovatie op. Niet lang daarna zong zij met Stef Bos in Carré.” (Volkskrant, 18 mei 2007). In Amsterdam vertelt ze over haar geboorteland: ‘Je moet echt kloten hebben om daar te kunnen leven. Zuid-Afrika wordt opnieuw geboren en dat is een pijnlijke gebeurtenis.’

Amanda Strydom zingt op vrijdagavond 8 februari om 20.30 uur in Theater de Roestbak. Toegang is €10,- en €7,50 (CJP, 65+, CKV vouchers). Kaarten zijn aan de deur te koop vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling. U kunt ook reserveren via telefoonnummer: 036-5215648.

Meer informatie ... >>>

Amstelveen - Karel Appel Jazz 1958 - 1962
09.02 t/m 01.06 2008

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst vindt met ingang van 9 februari de tentoonstelling ‘Karel Appel Jazz’ plaats. De tentoonstelling richt zich op de periode 1958 tot 1962; de jaren waarin Karel Appel een nieuwe vormentaal vindt, daarmee definitief doorbreekt en wereldwijd grote bekendheid verwerft. Het zijn ook de jaren waarin hij sterk onder de invloed is van jazzmuziek en bevriend met wereldberoemde jazzmusici zoals Dizzy Gillespie, Count Basie en Miles Davis.

De expositie omvat ruim 23 topstukken op groot formaat: ongeveer 20 schilderijen uit de beginjaren zestig en een aantal van de schilderijen die in 1961 op kasteel Groeneveld werden gemaakt tijdens de filmopnamen van de nog onlangs door het Nederlandse publiek genomineerde documentaire van Jan Vrijman ‘De werkelijkheid van Karel Appel’. De vindingrijke opstelling die door Vrijman voor zijn film werd bedacht (hij filmt de schilderende Appel frontaal door een gat in het schildersdoek) wordt nagebootst.
Ook worden 24 foto’s geëxposeerd die door Ed van der Elsken werden gemaakt tijdens de schilder- en filmsessie en van Jan Vrijman worden twee films over Appel vertoond. De schilderijen kan het publiek bekijken onder het gehoor van swingende jazz en geluidsfragmenten uit Appels project ‘Muziek barbare’.

Karel Appel (1921 Amsterdam – 2006 Zürich)
Karel Appel is ongetwijfeld Nederlands bekendste schilder, beeldhouwer en dichter van na 1945. Hij was medeoprichter van de Experimentele Groep Holland en van CoBrA. In het midden van de jaren vijftig breekt Appel door de vormentaal uit de CoBrA-periode heen met bijna abstracte schilderijen, waarin hij in expressieve spontane bewegingen dikke lagen verf aanbrengt op het doek. De enorme vitaliteit en experimentele kracht van Appel werd in 1961 op film vastgelegd door de journalist Jan Vrijman. In de eindjaren vijftig en beginjaren zestig, waarin deze felle gedrevenheid uit zijn werk spreekt, stijgt Appels internationale roem. Hij houdt zich meer en meer op in New York, laat zich meeslepen door jazzmuziek en schildert terwijl hij naar jazz luistert.

Archief:

Agenda 2007 ... >>>
Agenda 2006 ... >>>

Agenda 2005 ... >>>