22-03-2011

Nederlander ontdekt fout in tekening Da Vinci

BRUSSEL - Een Nederlandse wiskundige heeft een fout ontdekt in het werk van Leonardo da Vinci. Het gaat om een tekening die Da Vinci maakte in opdracht van wiskundige Luca Pacioli.

Daarover schrijft het Belgische wetenschapstijdschrift Eos deze week.

Het gaat om een tekening van een veelvlak met vierkanten en driehoeken. Op elk vierkant in het veelvlak hoort een vierkante piramide en op elke driehoek een driehoekige piramide.

Maar op een van de driehoeken staat een vierkante piramide getekend. Dat ontdekte wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs toen hij de figuur zelf na wilde tekenen.

''Ik begrijp wel dat Da Vinci die fout gemaakt heeft. Het is een erg ingewikkeld figuur, die hij uit zijn hoofd moest tekenen. Ik kan me goed voorstellen dat er dan een foutje in sluipt'', aldus Roelofs.

Voor zover bekend is er nog niet eerder een fout ontdekt in het werk van Da Vinci.

Vincent van Gogh krijgt zijn eigen tulp

AMSTERDAM - Kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890) heeft ruim 120 jaar na zijn dood zijn eigen tulp gekregen. In het Van Gogh Museum in Amsterdam doopte museumdirecteur Axel Rüger maandagavond de 'Vincent van Gogh tulp'. Het betreft een roodbruine tulp van circa 50 tot 60 centimeter hoog. Het gaat om een nieuwe bloem die recent is gekweekt. De kweek gebeurde in samenwerking met de Keukenhof in Lisse. Er is geen relatie tussen de roodbruine kleur en de werken van Van Gogh, liet een woordvoerster van het museum weten. ''Hij heeft geen enkele tulp geschilderd, maar hield wel erg veel van bloemen.'' In het museum is momenteel de tentoonstelling Bloesem te zien, een selectie van Vincent van Goghs bloesemschilderijen uit de collectie.

21-02-2011

Leven Vincent van Gogh in stripvorm

Er komt een biografie in stripvorm over de beroemde schilder Vincent van Gogh (1853-1890). Dat heeft de initiatiefnemer Stichting EurEducation maandag bekendgemaakt. Het boek telt 48 pagina’s en ligt op 3 maart in de winkel.

"Het boek is geautoriseerd door het Van Gogh Museum en zal ook in de museumwinkel in Amsterdam worden verkocht’’, aldus Jan Kragt van EurEducation. De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Marc Verhaegen.

Les van Van Gogh
De stichting probeert met de strip de persoon Vincent van Gogh toegankelijker te maken voor jongeren. "Hij werkte tegen de verdrukking in en heeft uiteindelijk zijn doel bereikt door heel hard te werken. Dat is een les die we jongeren graag willen meegeven.’’ Volgens Kragt spreekt het leven van Van Gogh ook tot de verbeelding. "Hij heeft alles meegemaakt wat een kunstenaar kan meemaken.’’

EurEducation maakte eerder ook al stripboeken over Michiel de Ruyter en de geschiedenis van de VOC. Deze stripboeken worden gebruikt op ongeveer zeshonderd scholen.

15-02-2011

Jazzpianist George Shearing (91) overleden

NEW YORK - De Brits-Amerikaanse jazzpianist en componist George Shearing is maandag op 91-jarige leeftijd overleden in New York. Dat maakte zijn agent bekend.

meer >>>

14-02-2011

Verkleuring schilderijen Van Gogh verklaard

ANTWERPEN - Een complexe chemische reactie ligt aan de basis van de verkleuring van de gele verf die Vincent van Gogh gebruikte. Het vakblad Analytical Chemistry publiceerde maandag de resultaten van een onderzoek van een internationaal team wetenschappers onder leiding van de Universiteit Antwerpen.

meer >>>

08-02-2011

Vondst Tussen Kunst en Kitsch van kwart miljoen

Tijdens de opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een schilderij ontdekt dat 250.000 euro waard zou zijn. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in de actualiteitenrubriek EenVandaag.

meer >>>

07-02-2011

Bijzondere ontdekking bij opgraving in Rome

ROME - In een kerk in Rome zijn bij opgravingen zeer oude schilderingen gevonden. Deze schilderingen geven een goed beeld van de kunstontwikkeling in de vroege middeleeuwen.

meer >>>

06-02-2011

Gary Moore overleden

Rock-gitarist Gary Moore is op 58-jarige leeftijd overleden. De Noord-Ierse muzikant speelde vroeger bij de band Thin Lizzy. Moore is overleden in een hotel aan de Costa del Sol.

meer >>>

03-02-2011

Harry 'Cuby' Muskee krijgt museum

Blueszanger Harry Muskee krijgt zijn eigen museum. Het Cuby-museum komt in de boerderij in Grolloo (Drenthe) waar Muskee met zijn band Cuby and the Blizzards eind jaren zestig zijn bluesplaten opnam.

meer >>>

Maria Schneider overleden

De Franse actrice Maria Schneider is op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Ze werd vooral bekend door haar hoofdrol in de grensverleggende film Last Tango in Paris uit 1972 van regisseur Bernardo Bertolucci. Ze speelde daarin de vriendin van Marlon Brando.

meer >>>

Beavis en Butt-Head maakt een spectaculaire comeback

Het volkomen onvolwassen puberduo Beavis en Butt-Head maakt een spectaculaire comeback bij MTV. Het koppel kwam in 1993 op de buis met de pilot ‘Frog Baseball‘ en zette de transitie van videoclipkanaal naar seriezender in. Met de terugkeer van de twee aartsluie dommeriken komen er in elk geval weer wat meer clips op MTV want de formule blijft: obsessief muziekvideo’s afzeiken, bizarre avonturen en idioot gelach.

meer >>>

'Rodin. De Denker denkt weer' vanaf nu te zien!

rodin
Vanaf vrijdag 28 januari is De Denker weer te zien in de tentoonstelling 'Rodin. De Denker denkt weer' in het Singermuseum te Laren. Naast de presentatie van de 'Larense Denker' geeft de tentoonstelling meer inzicht in de geschiedenis van het wereldberoemde beeld en zijn maker. De Poort van de Hel, waarvoor Rodin De Denker ontwierp komt uitgebreid aan bod. Een bijzondere selectie Rodin beelden uit een aantal topverzamelingen is bijeengebracht. Kijk alvast op de website.
02-02-2011

Mona Lisa was een man

vinci

ROME - Mona Lisa, de befaamde schildering van kunstenaar Leonardo da Vinci, is gebaseerd op een man. Dat hebben Italiaanse onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het oplossen van kunstmysteries, gesteld. Het Louvre in Parijs, waar het schilderij hangt, betwist dit.

meer >>>

01-02-2011

Plunderingen in museum

‘s Werelds grootste Egyptologisch museum is gisteren geplunderd, meldt Al Jazeera. Tijdens de protesten in Kairo vielen plunderaars het museum binnen en vernielden ze vitrines. Naar verluidt vormden burgers een menselijk schild om het museum te beschermen en later nam het leger dat over. Autoriteiten melden dat er niets verdwenen is, maar zij konden beschadigingen echter niet voorkomen.

meer >>>

Google zet Rijksmuseum en Van Gogh Museum online

AMSTERDAM - Kunstliefhebbers die te ver weg wonen of geen geld hebben om het Rijksmuseum of het Van Gogh Museum in Amsterdam te bezoeken, kunnen voortaan terecht op de website googleartproject.com.

meer >>>

31-01-2011

Componist John Barry overleden

De Britse componist John Barry is in de nacht van zondag op maandag overleden. Barry was bekend als componist van de muziek van elf James Bondfilms.

Ook maakte hij de muziek voor onder meer Midnight Cowboy, Out of Africa, The Lion in Winter en Born Free. Hij is 77 jaar geworden.

meer >>>

 

Archief:

Nieuws uit 2010 vind je hier ... >>>

Nieuws uit 2008 vind je hier ... >>>

Nieuws uit 2007 vind je hier ... >>>

Nieuws uit 2006 vind je hier ... >>>

Nieuws uit 2005 vind je hier ... >>>