29-12-2006

Spike Lee maakt film over James Brown

LOS ANGELES - De Amerikaanse regisseur Spike Lee gaat een film maken over de eerder deze week overleden soulzanger James Brown. Het project wordt ontwikkeld door producent Brian Grazer, die in 2002 een Oscar won voor A Beautiful Mind.
The ‘Godfather Of Soul’ speelde een actieve rol bij de voorproductie. Hij had al ingestemd met het gebruik van zijn muziek.
Filmmaatschappij Paramount Pictures begint waarschijnlijk in 2008 met de opnames, meldde het Hollywood-vakblad Daily Variety woensdag. De 73-jarige Brown bezweek eerste kerstdag in een ziekenhuis in Georgia aan een longontsteking.
Films van Spike Lee zijn onder andere Do The Right Thing, Bamboozzled, Malcolm X, The 25th Hour en She's Gotta Have It.

(ANP)


28-12-2006

Middeleeuwse tekening ontdekt in Leidse kerk

LEIDEN - Restaurateurs hebben in de Pieterskerk in Leiden tijdens werkzaamheden een schildering uit circa 1425 aangetroffen. ,,Dit is een bijzondere vondst. Het is een kwetsbare krijtachtige tekening die dringend geconsolideerd moet worden'', zei Jan Dröge donderdag. Hij is bouwhistoricus en begeleidt de restauratie.
De restaurateurs troffen de tekening aan tijdens het verwijderen van een van de spanten, een schuine draagbalk van de dakconstructie. Volgens Dröge is het onduidelijk wat er precies geschilderd is en welke materialen zijn gebruikt.
Voor Ton Boon, de directeur van de stichting die de Pieterskerk beheert, kwam de ontdekking als een grote verrassing. ,,We wisten wel dat het plafond vroeger rijk was beschilderd omdat zoiets gebruikelijk was. We hadden eerder al sporen van schilderwerk aangetroffen en op het gewelf zijn duidelijk indicaties dat schilderijen zijn verwijderd.''
Hij zei dat het onduidelijk is waarom en wanneer de schilderingen zijn weggehaald. ,,Ik verwacht mede daarom eigenlijk geen nieuwe vondsten meer.'' De restauratiewerkzaamheden zijn na de vondst, op 25 meter hoogte, stilgelegd. Deskundigen bekijken de schildering en bepalen wat er gaat gebeuren.
De fundamenten van de Pieterskerk dateren uit 1121. Kerkdiensten zijn er tegenwoordig nog maar zelden; die hebben plaats gemaakt voor congressen, feesten en andere bijeenkomsten.
Het kerkgebouw ondergaat een ingrijpende restauratie. Dat is nodig omdat de bonte knaagkever van binnenuit de houten kapconstructie aantast. Ook de ramen, de natuurstenen zuilen en gewelven en het lei- en loodwerk zijn aan vervanging toe.
De totale kosten van de restauratie zijn geraamd op 17 euro zijn geraamd. De Pieterskerk heeft echter een creatieve manier bedacht om fondsen te werven. Mensen die een eenmalige donatie van 175 euro overmaken krijgen een rondleiding over de bouwsteigers. Eerder konden mensen al orgelpijpen adopteren en een donatie voor de glas-in-loodramen werd beloond met een gravure van de naam van de gulle gever in het raam.

(ANP)


27-12-2006

Pianowerk Mozart opgedoken

SALZBURG - Vlak voor het einde van het Mozartjaar is in Salzburg een nog onbekend werk van de 18e eeuwse Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart opgedoken. Het wordt vrijdag voor het publiek gepresenteerd, berichtte de Oostenrijkse omroep ORF woensdag.
Het gaat om een stuk voor piano uit de zeer jonge jaren van de bijna 250 jaar geleden in Salzburg geboren componist. Het 'allegro' is volgens de ORF gevonden in een boek vol met muziekstukjes.
Een niet nader genoemde persoon bood het enkele maanden geleden aan de archivaris van het aartsbisdom Salzburg aan. Het boek bevat muziekstukken zoals opgetekend door twee gerenommeerde muziekleraren uit de tijd van Mozart (1756-1791).
Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat minstens één stuk voor piano inderdaad afkomstig is van Mozart. De muziekleraren schreven bij het pianostuk: ,,Allegro die Wolfgango Mozart''. Mozart moet tussen de zes en tien jaar oud zijn geweest toen hij het pianowerkje componeerde.

(ANP)

---

Oud-directeur Haks overleden

GRONINGEN (ANP) - Frans Haks, oud-directeur van het Groninger Museum, is zaterdagavond op 68-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partner laten weten. Haks had al geruime tijd hartklachten.
Hij trad in 1978 aan als directeur van het Groninger Museum. Haks vervulde die functie gedurende zeventien jaar tot eind 1995.
Als directeur voerde Haks een vooruitstrevend aankoopbeleid. Hij mikte daarbij op het aankopen van werken van jonge, nog niet ontdekte kunstenaars. Hij vertrok een jaar na zijn 'finest hour'.
In oktober 1994 werd het nieuwe gebouw van het Groninger Museum geopend. Het markante pand dat kon worden gebouwd dankzij een miljoenengift van de Gasunie, werd een groot succes. Na zijn vertrek bij het Groninger Museum adviseerde Haks bedrijven over de ontwikkeling en presentatie van nieuwe producten.
Volgens de huidige directeur van het museum Kees van Twist was Haks 'een echte non-conformist en altijd oprecht nieuwsgierig'.
Voor de directeur, die goed bevriend was met Haks, komt het overlijden erg onverwacht. ,,Frans heeft een nieuwe mentaliteit in het museum gebracht, die er nu nog steeds heerst'', aldus de directeur. Volgens hem is het kenmerkende gebouw van het Groninger Museum de kroon op die mentaliteit. ,,Zonder hem was dat gebouw er niet gekomen'', aldus Van Twist.

(ANP)


25-12-2006

James Brown overleden

ATLANTA - Soulzanger James Brown is maandag in het ziekenhuis in het Amerikaanse Atlanta overleden. De 'Godfather of Soul' is 73 jaar geworden.
Brown was zondag opgenomen met een zware longontsteking. James Brown heeft afgelopen week enkele optredens afgezegd. Zijn agent Super Frank zei eerder te verwachten dat hij zaterdag alweer fit zou zijn voor een concert.
Brown was een van de invloedrijkste figuren uit de geschiedenis van de soulmuziek. Daarmee drukte hij ook zijn stempel op andere muziekgenres als reggae, jazz en hiphop.

De carrière van James Brown, geboren op 3 mei 1933 in Paluski, Tennessee, begon in de jaren vijftig in een gospelgroep. Aanvankelijk werkte hij als autowasser, maar hij kreeg steeds meer succes als zanger. Zijn eerste soloplaat verscheen in 1956. Wereldberoemd werd hij in 1970 met het nummer Sex machine.
In totaal bracht Brown meer dan vijftig albums uit. Ook had hij een groot aantal hits. Naast zanger was 'Mister Dynamite' een succesvol zakenman. Hij bezat een aantal radiostations en een platenmaatschappij.
Zijn bijnamen Mister Dynamite en The Hardest Working Man in Showbusiness dankte hij aan zijn opzwepende en destijds sensationele optredens. Stones-zanger Mick Jagger zei ooit dat hij zijn befaamde dribbelpasjes van Brown had overgenomen.

(ANP)

Luister naar het wereldberoemde Sex machine ... >>> (3,9 Mb)


20-12-2006

WOUTER WINT !!!

ALMERE - Het begon allemaal met een bezoekje aan een expositie van schilderijen van Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam. De dertienjarige Wouter van der Laan raakte meteen geïnspireerd en ging direct met olieverf en linnen in de weer.

Lees verder ... >>>


19-12-2006

Almere en Brabant willen Culturele Hoofdstad van Europa worden

DEN BOSCH - Na Almere heeft ook de provincie Noord-Brabant en het stedelijk netwerk BrabantStad te kennen gegeven in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa te willen zijn. Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg hebben dinsdag in een overeenkomst vastgelegd dat zij zich hiervoor samen zullen inspannen.
Zij hopen hiermee een impuls te geven aan de culturele beleving, het culturele productieklimaat, de financiële basis voor de culturele sector en de promotie van deze provincie. De partijen noemen de kandidatuur eigentijds en onderscheidend.
De ambitie om de Culturele Hoofdstad van Europa te worden, sluit volgens de steden naadloos aan bij het ontwikkelingsprogramma Cultuur & Economie en bij hun bestuursakkoorden. De beslissing over de Nederlandse inbreng valt in 2011. Ook Utrecht en
Almere zijn ervoor in de race.

(ANP)

---

Extra concert Bob Dylan in Amsterdam

AMSTERDAM - Bob Dylan geeft maandag 9 april 2007 een extra concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De voorverkoop is al begonnen. Het optreden van zondag 8 april, dat zaterdag in de voorverkoop ging, is nagenoeg uitverkocht, aldus de concertorganisator dinsdag.
Bob Dylan heeft bijna vijftig albums op zijn naam staan. Onlangs kwam de inmiddels 65-jarige troubadour met zijn nieuwe album Modern Times. De vorige keer dat Dylan in Nederland optrad was in oktober 2005.

(ANP)


18-12-2006

Omstreden opera Idomeneo weer opgevoerd

Foto: Mara Eggert

BERLIJN - Onder uiterst strenge veiligheidsmaatregelen is maandagavond in Berlijn de Mozart-opera Idomeneo weer opgevoerd. De opera was eind september uit het programma van de Deutsche Oper geschrapt uit angst voor gewelddadige reacties van moslims.
In de omstreden uitvoering is het afgehakte hoofd van de islamitische profeet Mohammed te zien, wat mohammedanen als godslasterlijk beschouwen. Sommige leiders van moslimgemeenschappen gingen niet in op de uitnodiging van het theater om als teken van tolerantie en vrijheid van kunst bij de nieuwe opvoering aanwezig te zijn.
Onder de hooggeplaatste gasten was minister Wolfgang Schäuble van Binnenlandse Zaken. Het schrappen van de voorstellingen had tot felle reacties geleid. Bondskanselier Angela Merkel sprak van onaanvaardbare zelfcensuur door het theater.


(ANP)

---

Denis Payton van The Dave Clark Five overleden

LONDEN - Denis Payton van rockgroep The Dave Clark Five is zondag overleden. Vrienden en familieleden brachten het nieuws maandag naar buiten. Payton speelde saxofoon, gitaar en mondharmonica en deed de achtergrondzang in de band.
De muzikant werd 63 jaar. Hij overleed na een lang ziekbed. The Dave Clark Five scoorde in de jaren zestig hits met Glad All Over en Over And Over. In 1970 gingen de bandleden hun eigen weg.
De groep wordt nog altijd gezien als een van de leiders van de 'grote Britse invasie' in Amerika in de jaren zestig. The Dave Clark Five werd onlangs genomineerd voor opname in de Amerikaanse Rock 'N Roll Hall Of Fame in 2007
.
(ANP)

---

Rembrandtjaar trekt bijna drie miljoen bezoekers

AMSTERDAM - Ruim 2,7 miljoen mensen hebben dit jaar tot nu toe één of meerdere activiteiten in het kader van het Rembrandtjaar bezocht. Dat heeft de Stichting Rembrandt 400 maandag laten weten.
De verschillende tentoonstellingen werden tot nu toe door twee miljoen mensen bezocht. De andere activiteiten, zoals Rembrandt-wandelingen en Rembrandt de Musical, trokken ongeveer 700.000 bezoekers. De stichting verwacht aan het eind van het jaar op bijna drie miljoen bezoekers uit te komen.
Volgens de voorzitter van de stichting, Jan Michiel Hessels zijn dit geweldige aantallen. ,,Door de brede landelijke samenwerking die tot stand is gekomen heeft cultureel Nederland het afgelopen jaar internationaal op een positieve manier in de spotlights gestaan. Musea, toeristische organisaties, overheden en sponsors hebben alle een belangrijke bijdrage aan het succes geleverd.''

(ANP)


16-12-2006

De anatomische les van Rembrandt klopt niet

GRONINGEN - De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp, het bekende schilderij van Rembrandt, is geen exacte weergave van de werkelijkheid. Dat stellen deskundigen van de afdeling Anatomie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
De deskundigen zijn tot de conclusie gekomen nadat zij zelf de linker onderarm van een kadaver van een man hadden ontleed. Hun bevindingen staan in het zaterdag verschenen nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De juistheid van de anatomie op het schilderij uit 1632 is al eerder onderwerp van discussie geweest, maar de Groningse onderzoekers zeggen dat zij de ontleding voor het eerst in het echt hebben nagebootst.

Rembrandt, Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp, 1632, Mauritshuis, Den Haag

De Groningse chirurgen legden de arm van het lichaam van een 41-jarige blanke man dat zij gebruikten, in precies dezelfde positie als op het schilderij en prepareerden spieren, pezen en zenuwen vrij. In vergelijking met het doek, dat hangt in het Mauritshuis in Den Haag, vonden ze vier anatomische verschillen. Spieren zaten op plaatsen waar ze niet horen.
Er bestaan meer schilderijen van het Amsterdamse Chirurgijnsgilde. Die tonen geen precieze weergave van een bepaalde anatomische les, maar zijn meer groepsportretten. Rembrandts schilderij leek in eerste instantie wel een realistische weergave van een anatomische les, maar dat blijkt dus niet het geval.

(ANP)

---

B.B. King krijgt hoogste burgeronderscheiding

WASHINGTON - De legendarische blueszanger B.B. King heeft vrijdag de Medal of Freedom ontvangen van de Amerikaanse president George Bush. De Medal of Freedom wordt verleend wegens uitzonderlijke verdiensten en is de hoogste onderscheiding die burgers in de Verenigde Staten kunnen krijgen.
Bush loofde King voor de manier waarop hij zich na een jeugd van hard werken voor heel weinig geld heeft weten op te werken tot een van de bekendste bluesgitaristen en -zangers ter wereld.
Tijdens een ceremonie in het Witte Huis kregen vrijdag onder anderen ook de voormalige Sovjet-dissident Natan Sharansky en de historicus David McCullough de hoge onderscheiding.

(ANP)


14-12-2006

Robert Long (63) overleden

De zanger Robert Long is overleden. Deze week werd bekend dat hij aan een ernstige vorm van kanker leed en nog maar kort te leven had. Naast zanger was Long ook cabaretier, acteur, schrijver en tv-presentator. Hij is 63 jaar geworden.


Robert Long. Foto PAUL BERGEN

Robert Long, geboren als Bob Leverman, maakte in 1974 zijn eerste solo-album: 'Vroeger of Later'. Hij zong veel over de kerk en homoseksualiteit. Hij begon zijn carrière als zanger van de groep Unit Gloria.
Vorig jaar kreeg Long een hartinfarct en moest hij het rustiger aan doen. Hij zou het komende seizoen een theatertoer gaan doen met het Deep River Quartet.

Lees verder ... >>>

(Bron: ad.nl)


12-12-2006

Snoop Dogg en P.Diddy samen in Amsterdam

AMSTERDAM - Snoop Dogg en P.Diddy komen naar Nederland. Beide artiesten geven een eigen concert op 25 maart in de Heineken Music Hall in Amsterdam in het kader van The Heavyweights of Hip-Hop tour. De kaartverkoop begint zaterdag, zo meldde concertorganisator Mojo dinsdag.

Snoop Dogg bracht vorige maand zijn achtste soloalbum uit. Tha Blue Carpet Treatment is grotendeels geproduceerd door The Neptunes, maar ook Dr. Dre. heeft een aantal nummers voor zijn rekening genomen.
P.Diddy bracht onlangs zijn eerste album in vijf jaar uit. Op Press Play zijn onder anderen Christina Aguilera, Mary J Blige en Jamie Fox te horen. Het is zes jaar geleden dat de hiphopartiest voor het laatst in Nederland was.

(ANP)

---

Recordbedrag voor LP Velvet Underground

Een zeldzame proefpersing van de eerste LP van The Velvet Underground is afgelopen zaterdag op veilingsite eBay verkocht voor meer dan 155.000 dollar (116.000 euro)
Een hoger bedrag is nog nooit voor een grammofoonplaat betaald. Het gaat om één van twee bekende exemplaren van een proefopname van de debuutplaat van de New Yorkse groep van Lou Reed.

"De plaat met de banaan"

De 12-inch plaat bevat afwijkende versies van nummers die later zouden worden heropgenomen voor het debuutalbum The Velvet Underground & Nico,beter bekend als ‘de plaat met de banaan’ om het hoesontwerp met de afpelbare bananen-sticker van Andy Warhol.

De proefpersing met handgeschreven labels werd in 2002 door een verzamelaar gevonden op een rommelmarkt in de New York. Hij betaalde 75 dollarcent voor de plaat die ongeschonden bleek.

(bron: www.ad.nl)

---

Opvolger Gergiev bij Rotterdams Philharmonisch

ROTTERDAM - Yannick Nézet-Séguin wordt de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De 31-jarige Canadees volgt in september 2008 Valery Gergiev op, die het orkest na een dienstverband van ruim tien jaar verlaat. Dat heeft het orkest dinsdag bekendgemaakt.
Nézet-Séguin is sinds 2000 artistiek leider en chef-dirigent van het Orchestre Métropolitain in zijn geboortestad Montréal. Hij heeft al enkele gastoptredens bij het Rotterdams gehad sinds hij er in oktober 2005 debuteerde. Hij leidt het orkest ook tijdens verscheidene concerten in 2007 en 2008.
Het Rotterdamse orkest zegt trots te zijn op de benoeming van Nézet-Séguin, en omschrijft hem als een uitzonderlijk talent. Het Rotterdams Philharmonisch zet naar eigen zeggen een traditie voort in het kiezen voor jong talent, liever dan voor een gevestigde naam. Het orkest stelde al vaker dertigers aan als chef-dirigent, zoals Eduard Flipse, Edo de Waart en James Conlon.

(ANP)


11-12-2006

Nederland eert Oostenrijkse dirigent Harnoncourt

WENEN - De wereldberoemde Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt is maandag in Wenen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat heeft de Nederlandse ambassade in Oostenrijk meegedeeld.
Hij kreeg de hoge Nederlandse onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Nederlandse cultuur en zijn invloed ,,op het Nederlandse muziekleven''.
Harnoncourt dirigeerde geregeld het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is ook beschermheer van de Nederlandse stichting Mozart 2006.

(ANP)

---

Scholieren winnen internationaal filmfestival

LELYSTAD - Tony en Romy Nedkov uit Lelystad hebben met hun film The Exceptional het Camera Zizanio gewonnen, een internationaal scholierenfilmfestival in Athene. Hun productie werd uit meer dan tweehonderd inzendingen uit twintig landen als beste verkozen in de categorie 13 tot 16 jaar.
The Exceptional is een surrealistische film in de sfeer van The Matrix, liet een woordvoerster van de school maandag weten. De scholieren van de Interconfessionele Scholengemeenschap Arcus wonnen eerder met dezelfde film en in dezelfde categorie het Nederlands Filmfestival voor Scholieren. Daarom mochten ze Nederland vertegenwoordigen op het Griekse evenement.

(ANP)

---

Singer Museum vindt tekening van Max Liebermann

LAREN - In het Singer Museum in Laren is tot en met 7 januari een verloren gewaande tekening van de Duitse kunstenaar Max Liebermann te zien. Het werk werd onlangs ontdekt bij een onderzoek naar de collectie van het echtpaar William en Anna Singer. Dat maakte het museum maandag bekend.
Het betreft een portret van de Belgische kunstenaar Constantin Meunier, dat Liebermann in 1897 maakte in Berlijn. Het werk was tot dusver alleen bekend van een foto uit dat jaar en uit verwijzingen in brieven van Liebermann. De tekening bleek in het bezit van een door de Singers opgericht museum in Hagerstown in de Verenigde Staten.

(ANP)


10-12-2006

Grote Prijs van Nederland uitgereikt

AMSTERDAM - Blaxtar, The Kevin Costners en Lucky Fonz III hebben zaterdag de jaarlijkse finales van de Grote Prijs van Nederland gewonnen. De optredens vonden plaats in een uitverkocht Paradiso en twee uitverkochte zalen van de Melkweg in Amsterdam.
Blaxtar won zaterdagavond in Paradiso de finale in de categorie Hiphop/RnB. In de Melkweg wonnen 's avonds The Kevin Costners in de categorie Pop/Rock, nadat eerder op de dag Lucky Fonz III door een vakjury als winnaar in de categorie Singer/Songwriter was uitgeroepen.

Blaxtar, winnaar in de categorie Urban/Hiphop.

De winnaars ontvingen niet alleen een geldprijs van 5000 euro, maar mogen ook een promotiesingle opnemen, die in een oplage van 750 exemplaren wordt uitgebracht. Bovendien zijn ze de komende jaar te zien op bekende podia en festivals.
Het publiek koos Cartes, Zwart op Wit en Signe Tollefsen als favorieten. Deze bands gingen naar huis met de KinkFM/Lijn5 Publieksprijs van 1000 euro. De beste Muzikantprijzen gingen naar GMB, drummer Tarek Nava van Lágrima en Signe Tollefsen. Ook zij ontvingen een check van 1000 euro.

(ANP)


07-12-2006

EDISON VOOR RITA REYS

HILVERSUM - Rita Reys (81) krijgt de Edison Jazz Oeuvreprijs. Dat heeft de Edison Stichting woensdag laten weten.

Rita Reys is de eerste Nederlandse jazzartiest die een Edison voor het gehele oeuvre krijgt. ,,In Nederland is zij al ruimschoots meer dan een halve eeuw onafgebroken en onbetwist de grootste jazzzangeres die ons land heeft voortgebracht'', aldus de jury. Vijf van haar albums werden al bekroond met een Edison: Marriage in Modern Jazz (1960), Rita Reys Today (1969), Rita Reys Sings Burt Bacharach (1971), Rita Reys Sings Michel Legrand (1972) en Two For Tea (1988, met Louis van Dijk).

De Oeuvreprijs wordt op 22 december 2006 uitgereikt in het Pim Jacobs Theater in Maarssen. Eerdere Jazz Oeuvreprijswinnaars waren Herbie Hancock, Tony Bennett, Wayne Shorter en Toots Thielemans.

(ANP)

Rita Reys tijdens North Sea Jazz in 2003. (FOTO ANP)

05-12-2006

Goya-tekening doet ruim 2,1 miljoen euro

LONDEN - Een potloodtekening van de Spaanse kunstenaar Francisco Goya (1746-1828) heeft dinsdag op een veiling in Londen ruim 2,1 miljoen euro opgebracht. Het werk El Toro Mariposa ging weg voor twee keer het bedrag dat veilinghuis Christie's had verwacht. De koper bleef onbekend.
De tekening van een rennende stier en gezichten met vlindervleugels geldt als een van de eerste surrealistische werken uit de kunstgeschiedenis. Goya maakte de tekening aan het einde van zijn leven toen hij in Frankrijk in ballingschap leefde.

Goya: El Toro Mariposa

---

Theaterbewerking Una Giornata Particolare

AMSTERDAM - Theaterbureau Hummelinck Stuurman brengt volgend jaar een bewerking van de film Una Giornata Particolare in de Nederlandse theaters. Dat heeft het bureau dinsdag bekendgemaakt.
Het gaat om een bewerking van de hand van Ger Thijs. Linda van Dyck en Tom Jansen spelen de hoofdrollen. De regie ligt in handen van Peter de Baan.
Het stuk is een bewerking van een van de bekendste Italiaanse speelfilms uit de 20e eeuw. In de film van regisseur Ettore Scola speelden Sophia Loren en Marcello Mastroianni de hoofdrollen.

Sophia
Marcello

Het verhaal speelt op 6 mei 1938, de dag dat heel Rome het bezoek van Hitler aan de Eeuwige Stad bijwoont. Alleen huisvrouw Antonietta en haar intellectuele, homoseksuele buurman Gabriele blijven thuis. Ze ontdekken dat ze beiden slachtoffer zijn van de platte machocultuur van het fascisme.

De film werd in 1978 bij de Golden Globe-uitreiking bekroond als beste buitenlandse speelfilm. Mastroianni kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol. De Nederlandse toneelbewerking gaat november 2007 in première.

(ANP)

---

Ole Bouman nieuwe directeur NAi

ROTTERDAM - Ole Bouman volgt Aaron Betsky per 1 april op als directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Ole Bouman is hoofdredacteur van het architectuurtijdschrift Volume en docent aan het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge.
Daarnaast maakte Bouman tentoonstellingen voor onder meer Museum Boijmans Van Beuningen en schreef hij artikelen voor De Groene Amsterdammer en The Independent. Oud-directeur Aaron Betsky stapte onlangs over van het NAi naar het Cincinnati Art Museum.

(ANP)

---

 

 

Tomma Abts krijgt Turner Prize

 


LONDEN - De Duitse kunstenares Tomma Abts heeft maandag de prestigieuze Britse Turner Prize gewonnen. De schilderes van abstracte werken ontving de prijs, waaraan een geldbedrag van 25.000 pond (37.000 euro) is verbonden, in het Tate-museum in Londen uit handen van Yoko Ono.
Abts is de eerste vrouwelijke schilder die de vaak controversiële prijs wint. De Turner Prize is bedoeld om de openbare discussie over kunst te stimuleren en wordt beschouwd als een van de belangrijkste prijzen voor beeldende kunst in Europa.
Volgens de jury geeft Abts werk ,,een soort diepte en illusie aan abstractie die je normaal in figuratieve kunst vindt. Haar werk is zowel technisch als esthetisch een bijzondere prestatie.''

(ANP)


04-12-2006

Schrijver en illustrator Jean Dulieu (pseudoniem van Jan van Oort), de geestelijk vader van Paulus de Boskabouter, is woensdag 29 november 2006 in zijn woonplaats Arnhem overleden.

---

En Venus was haar naam

Door STEFAN RAATGEVER


Shocking Blue in 1972 (foto: ANP)

DEN HAAG - Ze zong de wereldhit Venus naar de hoogste positie in de Amerikaanse hitlijsten. Mariska Veres overleed zaterdag op 59-jarige leeftijd.

‘I’m your Venus, I’m your fire at your desire.’ Mariska Veres zong het in 1969 zo mysterieus en zwoel dat zelfs de VS er, een jaar later, voor viel. Venus, van de Haagse groep Shocking Blue waarvan Veres leadzangeres was, haalde de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Een toen unieke en nu nog steeds zelden geëvenaarde prestatie.

De donkere Veres die vrijwel roerloos op het podium stond was het verleidelijke gezicht van de groep. Een sekssymbool werd ze genoemd. Tot haar eigen verbazing: ,,Ik was de heilige Maria. Ik dronk niet, rookte niet en ging nooit stappen. Het liefst zat ik gewoon thuis ik woonde nog bij mijn ouders,’’ blikte ze drie jaar geleden terug.

De catchy gitaarsong Venus is met twaalf miljoen verkochte exemplaren én meer dan honderd coverversies één van de grootste Nederlandse pophits ooit. Toch werd Mariska Veres, zaterdag na een kort ziekbed op 59-jarige leeftijd aan kanker overleden, nooit één van Nederlands grootste zangeressen. Daarvoor duurde het succes van Shocking Blue, dat nog wel hits scoorde als Never marry a railroad man en Blossom Lady, te kort. De groep viel na het vertrek van liedschrijver Robbie van Leeuwen in 1973 snel uit elkaar.

Veres ging solo verder maar kwam nooit in de buurt van het succes Venus. Zelfs niet toen het Engelse meidentrio Bananarama het nummer in 1986 weer de hitparades in zong. Vanaf 1993 trad Veres, de in Den Haag geboren dochter van een Hongaarse zigeunerviolist, weer op met Shocking Blue. Voornamelijk op golden oldies-festivals. Ook maakte ze een cd met zigeunermuziek. Terug naar mijn roots, noemde ze de achtergrond van dat project. Veel geld verdiende ze er niet mee. Veres moest werken in een call center om bij te verdienen, maar bleef altijd optreden. Na haar hitsucces zong Veres in een hardrockband, was zangeres bij een groot orkest en gaf jarenlang een jazz-ensemble gezicht. Maar die ene hit bleef ze altijd zingen. Venus werd Mariska Veres’ tweede naam.

Luister naar de hit VENUS ... >>> (573 K)


29-11-2006

Onderwijsprijs voor TALENTKLASSEN !!


Nominatie voor talentklas
Oostvaarders College in de race voor Nationale Onderwijsprijs
Gepubliceerd op 24 november 2006, Almere Vandaag

ALMERE / MICHELLE KOORING - Het Oostvaarders College is de winnaar van de provinciale voorronde voor de Nationale Onderwijsprijs en gaat nu door naar de landelijke wedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd mag zich twee jaar lang de beste school van Nederland noemen. De uitreiking vindt komend voorjaar plaats in de Beurs van Berlage. Het OVC dingt dan mee naar de landelijke titel met het project 'talentklassen in havo/vwo'.
Op het OVC zijn ze trots dat ze de provinciale verkiezing hebben gewonnen. „We zijn er heel erg blij mee. Van de leerlingen en ouders wisten we al dat de talentklassen een succes waren, maar dit wordt nu nog eens onderstreept", aldus Rianne de Kleine van de school.
De talentklassen zijn vorig jaar in de eerste klassen gestart en lopen inmiddels ook in het tweede jaar. Idee achter de klassen is dat iedere leerling talenten heeft en de kans moet krijgen deze te ontwikkelen. Er zijn talentklassen voor sport, science en kunst. „De klassen zijn een volledig nieuw initiatief. Toen we begonnen was er nog helemaal niets aan lesmateriaal. Alles is door de docenten en leerlingen zelf ontwikkeld", aldus De Kleine. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan een module 'de lucht in' waarbij leerlingen van de science-talentklas, zelf een luchtballon hebben gemaakt, onderricht hebben gekregen in diverse natuurkundige wetten en zijn wezen zweefvliegen.
De Nationale Onderwijsprijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP), dat samenwerkt met het Ministerie van OCenW, de twaalf provinciebesturen, de Nederlandse Antillen en Aruba en tal van (onderwijs)organisaties.
Met de wedstrijd wordt al sinds 1993 de schijnwerper gericht op originele en verrassende initiatieven van scholen. Alle scholen in Nederland kunnen meedoen. Ook het basisonderwijs telt een Almeerse winnaar. De Flevolandse Onderwijsprijs is gewonnen door De Polygoon met het project De Talentenwinkel.


28-11-2006

Operazanger Robert McFerrin overleden

ST. LOUIS - De Amerikaanse operazanger Robert McFerrin is overleden. Hij was de eerste zwarte solist die optrad in de New York Metropolitan Opera. McFerrin overleed vrijdag op 85-jarige leeftijd in een ziekenhuis in St. Louis aan een hartaanval. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
McFerrin zong op Broadway in New York en met de National Negro Opera Company. In 1955 trad hij voor het eerst op als solozanger in de Metropolitan Opera. Van het gezaghebbende Opera America kreeg de operazanger in 2003 de Life Time Achievement Award.
Ook McFerrins zoon Bobby is een bekende artiest. Hij maakte in de jaren tachtig de hit Don't Worry, Be Happy en won verscheidene Grammy Awards. Vader en zoon traden ook samen op.

(Bron: ANP)


27-11-2006

Nieuwe Van Goyen voor Dordrechts Museum

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum heeft een schilderij van Jan van Goyen 'Gezicht op Dordrecht' in bruikleen gekregen. Dat heeft een woordvoerder van het museum maandag laten weten.
Een particuliere verzamelaar staat het doek uit 1649 langdurig af omdat het Dordrechts Museum in juni een ander 'Gezicht op Dordrecht' van Van Goyen, uit 1651, 'kwijtraakte'. Dit werk maakte deel uit van de collectie van in totaal 202 schilderijen die de Staat moest afstaan aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar: J. Goudstikker.

Jan van Goyen, Gezicht op Dordrecht. Het schilderij dat het museum moest afstaan.
 
Jan van Goyen, Gezicht op Dordrecht, 1649, doek, het nieuwe schilderij in bruikleen

23-11-2006

Prachtige resultaten van de KUNSTKLAS (leerjaar 1) ... >>>

En ook het mozaïek van de KUNSTKLAS (leerjaar 2) schiet al op ... >>>

---

Bijna twee ton voor stoel Rietveld

AMSTERDAM - Een kinderstoel van Gerrit Rietveld heeft woensdag bij Christie's in Amsterdam 180.000 euro opgebracht. Volgens het veilinghuis gaat het om een uniek exemplaar. Het zou het eerste meubelstuk zijn dat Rietveld in tijdschrift 'De Stijl' publiceerde.
Christie's verkocht de stoel op een veiling van twintigste-eeuwse toegepaste kunst. De waarde was geschat op 20 tot 30.000 euro. De nieuwe eigenaar, een Amerikaanse handelaar, had er echter een veelvoud van dit bedrag voor over.
Ook andere voorwerpen werden boven hun cataloguswaarde verkocht. De totale omzet van de veiling bedroeg ruim 1,4 miljoen euro. Volgens het veilinghuis is dat een Nederlands record voor een dergelijke veiling.

(Bron: ANP)


19-11-2006

Er zijn weer nieuwe foto's van ons mozaïekproject geplaatst ... >>>


16-11-2006

Recordbedrag voor schilderij Leytens

AMSTERDAM - Een winterlandschap van Gijsbrecht Leytens (1586-1650) heeft op een veiling bij Christie's in Amsterdam 381.600 euro opgebracht. Nooit eerder bracht een werk van deze Antwerpse schilder zo'n hoog bedrag op. Dat heeft het veilinghuis donderdag gemeld.
Op het paneel van 64 x 105 centimeter zijn jagers, vissers en spelende kinderen te zien in een ijzig boslandschap met een nederzetting op de achtergrond. Schilderijen van de hand van Leytens werden lange tijd toegeschreven aan 'Den Meester der Winterlandschappen' . Pas in 1988 kon door onderzoek definitief bevestigd worden dat 'Den Meester' bij leven bekend was als Gijsbrecht Leytens.
In totaal bracht Christie's veiling van schilderijen van Oude Meesters ruim 2,2 miljoen euro op.
(bron: ANP)


13-11-2006

Kunstbende 'verklaart' de liefde

Kunstbende, dé wedstrijd voor jong creatief talent scout Nederland in 2007 opnieuw op talent. Alle disciplines van de kunst komen weer aan bod. Van theater tot film. En voor het thema loopt men al warm, want waar draait het allemaal nu eigenlijk om?
Ja, natuurlijk: de LIEFDE!

In 2007 wordt voor de 17e keer Kunstbende georganiseerd. De deelnemers zijn nog steeds eigenzinnig en vernieuwend. Alles kan en alles mag: respect voor de artiest!

Kunstbende geeft jong talent een kans. Zoals Trijntje Oosterhuis, Abdelkader Benali, Relax en Krezip hen ooit voor zijn gegaan. Groot talent dat voortkomt uit de eigenwijze kweekvijver van Kunstbende en niet meer weg te denken is van de Nederlandse podia!

De landelijke campagne voor de wedstrijd gaat in november van start. Kunstbende zal haar nieuwe logo veelvuldig verspreiden en kenbaar maken om jong talent te werven voor de wedstrijd.

Alle creatieve durfals van Nederland tussen de 13 en 18 jaar zijn zich op dit moment aan het bezinnen op het thema ‘Liefde’. Iedereen krijgt vijf minuten podiumtijd om de liefde te ‘verklaren’. Deelnemers kunnen zich opgeven voor 8 categorieën:

Muziek, Dans, Theater, Expo, Taal, Web- en Gamedesign, Film en Alles Mag.

De regionale voorrondes starten in februari en lopen tot en met mei 2007. Voor elke categorie bepaalt een deskundige jury de winnaar. Deze gaan door naar de landelijke finale. Deelname aan Kunstbende is gratis. Inschrijving is mogelijk op de Kunstbende-website.

---

Rembrandt meest gewaardeerde overleden Nederlandse schilder

Onder invloed van het Rembrandtjaar is er wat veranderd: Rembrandt van Rijn wordt nu meer gewaardeerd dan Van Gogh.

Dit blijkt uit de verkiezing Kunstenaar van het Jaar, die naast de meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaar, ook leidt tot de bepaling van de meest gewaardeerde overleden beeldend kunstenaar.

In de top 10 staan verder onder andere Willem de Kooning (3), Mondriaan (4), Vermeer (5) en Jeroen Bosch (10). Dit jaar zijn vijf kunstenaars nieuw in de top 100, de zogenoemde Galerie der Onsterfelijken. Het hoogst binnengekomen zijn Karel Appel op de 18de plaats en Constant Nieuwenhuis op de 59ste plaats.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. Dit jaar zijn bijna 30.000 stemmen uitgebracht


19-10-2006

Nieuwe foto's van de kunstklassen geplaatst. Kijk hier... >>>


04-10-2006

i.v.m. toetsweek sector I in november

is het
verplaatst !!


naar
donderdag 18 januari 2007

Het inschrijfformulier vind je HIER ... >>>


03-10-2006

Cultuurfonds Theater Prijs voor Theo Maassen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs 2006 toegekend aan Theo Maassen. De prijs, groot 50.000 euro, wordt 6 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Theo Maassen (Oegsgeest, 1966) uit Eindhoven studeerde in 1991 af aan de theateropleiding van de Hogeschool Eindhoven. Al in 1990 won hij de jury- en publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival en de jury- en publieksprijs van het Cameretten cabaretfestival. Maassen maakte eigen cabaretprogramma's, het radioprogramma 'Mannen van de radio', de documentaire ‘De onterechte kampioen’ (camera en regie) en de rap 'Doodsbedreiging'. Daarnaast speelde hij verschillende rollen in films en tv-programma's en in het toneelstuk 'De sterfscène'. Theo Maassen krijg de Theaterprijs voor zijn gedurfde combinatie van theater en cabaret.

Uit het juryrapport
"Terwijl veel theatermakers een vinger aan de pols van de tijd proberen te houden, draait Maassen die pols bijna om. Hij doet pijn, pijnigt de tijd en de toeschouwer, en zet de geest hardhandig in werking. De jury is er unaniem van overtuigd dat Maassen op dit moment, en in dit tijdsgewricht, de grootste Nederlandse kleinkunstenaar is".

De jury van de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs 2006 bestond uit Pia van den Berg, George Groot, Hein Janssen, Hilde Scholten en Jeanette Smit.


18-09-2006

Geplaatst: foto's van de excursie naar het Archeon, kunstklas, 1e jaar.
Bekijk ze hier ... >>>

Geplaatst: foto's van de workshop mozaiek, kunstklas, 2e jaar.
Bekijk ze hier ... >>>


11-09-2006

Het
komt er weer aan!!

op donderdag 30 november

Het inschrijfformulier vind je HIER ... >>>


Nederlands meest succesvolle kinderserie ooit: ‘De Fabeltjeskrant’ volgend seizoen als musical.

Ruud de Graaf en Hans Cornelissen (De Graaf en Cornelissen Producties BV) en Robin de Levita (Robin de Levita Productions BV) brengen volgend theaterseizoen gezamenlijk een nieuwe originele musical gebaseerd op de legendarische televisieserie ‘De Fabeltjeskrant’.
Acteur en auteur Jon van Eerd schrijft het script voor deze nieuwe familiemusical. Ruud Bos zal speciaal voor deze musical nieuwe liedjes schrijven, maar ook zullen krakers als ‘Hup daar is Willem met de waterpomptang’, ‘Stoom’ en ‘Drink meer prik’ terugkeren. De musical wordt een feest van herkenning voor de kijkers van toen en een unieke theaterervaring voor een hele nieuwe generatie.

De familiemusical ‘De Fabeltjeskrant’ gaat op 30 september 2007 in première in het Theater aan de Parade in Den Bosch en is daarna in bijna alle Nederlandse theaters te zien.

Geschiedenis
‘De Fabeltjeskrant’ kwam 1 oktober 1968 voor het eerst op de buis. De legendarische tv-serie werd tussen 1 oktober 1968 en 31 augustus 1974 door de NTS/NOS uitgezonden, daarna van 30 september 1985 tot en met 31 maart 1989 door de AVRO, KRO, TROS en Veronica. Herhalingen werden later, tussen 19 februari 1990 - 4 oktober 1992 door RTL4 uitgezonden. In 1969 won de serie zowel een Edison als een Gouden Televizier-ring. Niet alleen in Nederland was ‘De Fabeltjeskrant’ een groot succes, ook in het buitenland werd de serie uitgezonden. Onlangs werd ‘De Fabeltjeskrant’ uitgeroepen tot het populairste jeugd televisieprogramma van de vorige eeuw.

Karakters
Dierenkarakters als Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, Ed en Willem Bever, Truus de Mier, de gezusters Hamster, Zoef de Haas, Stoffel de Schildpad en Lowieke de Vos werden ‘bekende Nederlanders’. Uitspraken als ‘lekkere hapjes!’, ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’, ‘hatsiekiedee’ en ‘tuut, tuut, tuut, tuut’ werden gemeengoed. Vanaf volgend theaterseizoen kan een hele nieuwe generatie kennismaken met deze unieke karakters.


10-09-2006

Het Fotografiemuseum Amsterdam en Vandejong geven Foam_magazine uit.

Vanaf december 2006 ligt Foam_magazine weer in de winkel. Na het faillissement van uitgever Artimo, in november 2005, gaan de oorspronkelijke initiatiefnemers van het magazine, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en communicatiebureau Vandejong het internationale fotografietijdschrift nu zelf uitgeven. De eerste editie van het nieuwe Foam_magazine wordt gepresenteerd in november a.s. in Parijs tijdens Paris Photo.

Foam_magazine gaat niet óver fotografie, maar ís fotografie. Het tijdschrift laat fotografie in al haar gedaanten zien. In de nieuwe editie zal dit verder uitgewerkt worden. Ook is er meer ruimte voor nieuws en actualiteiten uit de fotografiewereld. Foam_magazine zal aan het begin van elk seizoen verschijnen.

Foam_magazine werd eerder onderscheiden met een ADCN Zilveren lamp (2004) en ontving van de New Yorkse Art Directors Club een 'distinctive merit' (2005).

Klik hier voor meer info

Foam is dé plek in Amsterdam voor fotografie in al haar gedaanten: van documentair tot mode, van eigentijds tot historisch. Een museum met internationale allure. Naast langlopende tentoonstellingen waarin het werk van (wereld)beroemde fotografen gepresenteerd wordt, toont Foam ook jong talent en amateurs in kleinere, snel wisselende exposities.


04-09-2006

Museum Catharijneconvent Utrecht op 15 september weer volledig open.

Prinses Margriet aanwezig bij officiële opening op 14 september.

Lees verder >>>


26-06-2006

Grandioze kans voor leerlingen C&M: Kijk in de agenda >>>


03-06-2006

Nieuw kunstwerk van Marinus Boezem in Almere

Drinkfonteintjes als ontmoetingsplek

Zaterdag 10 juni 2006 wordt in Almere een nieuw kunstwerk van Marinus Boezem in gebruik genomen. In opdracht van de Gemeente Almere ontwierp hij het uit 8 fonteintjes bestaande kunstwerk Tussen het Water speciaal voor de wijk Tussen de Vaarten. Zes fonteintjes zijn inmiddels gerealiseerd. Museum De Paviljoens en de Gemeente Almere nodigen iedereen van harte uit bij de feestelijke ingebruikneming. Een van de bekendste werken van Marinus Boezem is De Groene Kathedraal, een landschapskunstwerk dat hij eerder realiseerde in Almere.

Op 10 juni om 11.00 uur zal Klaas Dijkhuis, gebiedsmanager van Almere Stad Oost, het eerste fonteintje op de speelplek aan de Raoul Dufystraat in Tussen de Vaarten Zuid in gebruik nemen. Aansluitend volgt een feestelijke wandeling langs de eerste zes drinkfonteintjes, samen met de kunstenaar Marinus Boezem, genodigden, bewoners en geïnteresseerden.

Drinkwater van 2000 jaar oud: bewoners van het 30 jaar jonge Almere drinken het dagelijks. Marinus Boezem nam dit bijzondere gegeven als uitgangspunt voor Tussen het Water. Met dit kunstwerk krijgt water, dat toch al onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Almere, een extra betekenis. De kunstenaar wijst met Tussen het Water naar de functie van een waterbron als ontmoetingsplek. Drinkfonteintjes zoals die in het 16e eeuwse Italië waren te vinden, en ook waterputten zoals die al veel eerder werden gebruikt: het waren de plekken waar mensen de laatste nieuwtjes met elkaar bespraken of andere informatie uitwisselden.

Tussen het Water maakt deel uit van De Collectie Almere; de kunstcollectie van de stad die wordt beheerd door Museum De Paviljoens. Kunstenaar Marinus Boezem realiseerde al eerder een kunstwerk voor De Collectie Almere: De Groene Kathedraal in Almere-Hout. Van dit bijzondere landschapskunstwerk gaf TPG-Post dit jaar een postzegel uit.


21-03-2006

Nieuw leerlingenwerk is geplaatst!!
VWO 5 heeft zich bezig gehouden met het romantische landschap. Bekijk hier de resultaten ...>>>


20-02-2006

Kijk hoe de Egyptische wandschildering vordert!!! ... >>>


16-02-2006

Meer foto's van de excursie van onze KUNSTKLAS naar het museum van oudheden in Leiden kun je hier bekijken ...>>>


02-02-2006

Foto's van de excursie van onze KUNSTKLAS naar het museum van oudheden in Leiden kun je hier bekijken ...>>>


26-01-2006

De eerste werkzaamheden aan de Egyptische wandschildering door de kunstklas zijn hier te bewonderen ... >>>


23-01-2006

Inschrijven voor ons

is NIET meer mogelijk.

Kom kijken op 2 maart a.s. welke kans je hebt gemist......!!!!


19-01-2006

2006 is een Rembrandtjaar én een Mozartjaar. Kijk voor alle activiteiten in de agenda ... >>>


16-01-2006

INSCHRIJVEN VOOR ONS

KAN NOG TOT 22 JANUARI.......!!!!


07-01-2006

Voor de kunstklasleerlingen: Als voorbereiding op ons tweede project tijdens de Bernini-uren, kun je vast een inleiding bekijken:... >>>

 

Nieuws uit 2005 vind je hier ... >>>