26-12-2007

Is het allemaal wat het lijkt. Geloof jij je eigen ogen?

Deze meneer kan méér dan alleen maar goed tekenen. Bekijk de fascinerende wereld van Julian Beever ... >

Oscar Peterson overleden
Virtuoze en swingende jazzlegende

Door MENNO SCHENKE

Hij was de laatste nog levende muzikale reus uit de gouden generatie van de jazzmuziek: de Canadese jazzpianist, componist en arrangeur Oscar Peterson. De musicus met de opvallend grote handen overleed zondagavond thuis in Toronto.

De beschaafde, aimabele Oscar Peterson is van onschatbare betekenis geweest voor de acceptatie van de jazz door een blank massapubliek. Met zijn trio met bassist Ray Brown en gitarist Herb Ellis, en later met drummer Ed Thigpen in plaats van de gitaar, speelde Oscar Peterson sinds begin jaren ’50 in alle concertzalen en op alle festivals van de wereld. Altijd strak in de zwarte smoking, altijd voor uitverkochte zalen, zoals vele keren op het North Sea Jazz Festival in Den Haag.

Zijn concerten met zangeres Ella Fitzgerald onder het motto An Evening with Ella and Oscar zijn legendarisch. Net zoals zijn intieme concerten met de Deense bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Zijn briljante spel en zijn brede repertoire, die in Nederland vooral weerklank vonden bij het trio van Pim Jacobs, hebben veel luisteraars opgevoed in de jazzmuziek. Wie van Oscar Peterson hield, kon ook andere jazzmusici leren waarderen. Voor velen blijft de Canadees echter de allergrootste.

17-12-2007
Zanger Dan Fogelberg overleden

AMSTERDAM - De Amerikaanse zanger Dan Fogelberg is zondag overleden. Hij bezweek in zijn woonplaats Maine aan prostaatkanker
De muziek van Fogelberg laat zich het beste omschrijven als folkrock. Hij maakte in 1972 zijn debuut met de cd Home Free, vele cd's volgden. In Nederland was zijn nummer Longer uit 1979 het meest bekend.

12-12-2007

Zanger Ike Turner (76) overleden

Ike Turner
FOTO BERT WESTENDORP

SAN DIEGO - De Amerikaanse zanger Ike Turner is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Britse BBC.

Begin jaren vijftig was hij een van de belangrijkste rock & rollpioniers. Samen met zijn vrouw Tina Turner trad hij in de jaren zestig en zeventig op als het wereldberoemde duo Ike en Tina Turner.

(ANP)

02-12-2007

De voorbereidingen van kunstklas 1 voor hun presentatie van de prehistorie zijn in volle gang. Hier een kijkje bij de repetities ... >>>

Kunstklas 2 is weer een stuk gevorderd met hun mozaïek. Nemo is in de wateren van Almere aangekomen ... >>>

22-11-2007
Sgt. Pepper’s wordt ‘opera’


Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, de legendarische lp van The Beatles uit 1967, krijgt een nieuw leven als opera. Ernst Daniël Smid, Johanni van Oostrum en Stefan Cifolelli vertolken de hoofdrollen in deze nieuwe Nederlandse voorstelling.
De wereldpremière is in april 2008 tijdens het Fab4 Music Event in Eindhoven. ,,Het wordt geen opera in de klassieke zin van het woord,’’ zegt arrangeur Bob Zimmerman.
,,Ik vertaal de muziek van Sgt. Pepper’s naar de uitvoering door een symfonieorkest met vier vocalisten, combo en een koor.’’
Choreograaf Béjart (80) overleden


PARIJS - De Franse choreograaf Maurice Béjart is gisteren op 80-jarige leeftijd in Lausanne overleden. In Zwitserland werkte hij sinds 1987 in Lausanne als artistiek leider van het Bejart Ballet Lausanne.
Bejart (Marseille, 1 januari 1927) gold als een van de invloedrijkste choreografen. Hij stichtte in 1960 het befaamde Ballet van de XXste Eeuw in Brussel - in 1968 was hij, samen met componist Pierre Boulez en regisseur Jean Vilar een van de initiatiefnemers van de bouw van een nieuw operagebouw in Parijs. Dat leidde uiteindelijk tot de bouw van de Opéra Bastille. In 1974 won Béjart de Erasmusprijs.

Als zoon van de Franse filosoof Gaston Berger was Bejart aanvankelijk zelf danser. Tijdens een tournee met het Zweedse Ballet Culberg in 1949 ontdekte Bejart zijn passie voor de choreografie. In 1959 triomfeerde de choreograaf met The Rite of Spring. daarna volgden Bolero, Messe pour le temps present en The Firebird.

De kracht van Maurice Bejart school in de popularisering van de moderne-klassieke dans. Hij liet zich inspireren door toneel en dans over heel de wereld. Als eerste gebruikte hij electronische muziek. Daarbij hield Bejart van grote groepsscenes die zijn balletten een energieke en krachtig sfeer verleenden.

15-11-2007

Het mozaïek van de kunstklas (2e jaar) gaat al vorm krijgen! Klik op de afbeelding voor een vergroting.
We volgen de ontwikkelingen op de voet....

12-11-2007
Rembrandthuis krijgt zeldzame tekeningen te leen van Engelse koningin


Queen Elisabeth II leent zeldzame tekeningen van Maria Sibylla Merian uit aan Museum Het Rembrandthuis

Amsterdam - In de Britse koninklijke verzameling in Windsor Castle bevindt zich al sinds de achttiende eeuw een album met tekeningen van Maria Sibylla Merian (1647-1717). De meeste bladen uit dit album tonen Surinaamse vlinders. In 1699 was Merian naar Suriname gereisd om in het regenwoud de vlinders, insecten en amfibieën te bestuderen. Ziek, maar met honderden tekeningen keerde zij twee jaar later terug in Amsterdam. De tekeningen vormden de basis van het prachtige boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium, dat Merian al bij leven beroemd maakte.

De tientallen studies en uitgewerkte tekeningen voor het Suriname-boek in de Britse koninklijke verzameling zijn nog nooit tentoongesteld. Zij worden nu voor het eerst, speciaal voor de tentoonstelling Maria Sibylla Merian & Dochters. Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap in Museum Het Rembrandthuis, uit het album losgehaald. Omdat ze al eeuwen in de meest optimale omstandigheden bewaard zijn, hebben de tekeningen nog niets van hun oorspronkelijke kleurenpracht verloren. De schitterende bladen met exotische vlinders, rupsen en planten zullen dan stuk voor stuk in Amsterdam te bewonderen zijn.

De tentoonstelling Maria Sibylla Meria & Dochters. Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap is te zien in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam van 23 februari tot en met 18 mei 2008 en in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles van 3 juni tot en met 31 augustus 2008.

03-11-2007
Kunstenaar Escher krijgt eigen planeet

AMSTERDAM - Een naar schatting vijf kilometer grote planetoïde draagt sinds kort de naam van de bekende Nederlandse kunstenaar M. C. Escher. Dat maakte Kennislink zaterdag bekend.
De Nederlandse grafische kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is vereeuwigd in het heelal in de vorm van een kleine planeet die tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon draait. Eens in de 3,54 jaar maakt planetoïde Escher (4444) die omgang.

Zeldzaam
Volgens Kennislink hoofdredacteur Carl Koppeschaar gebeurt het niet vaak dat planetoïden naar bekende Nederlanders vernoemd worden. Ongeveer vijftienduizend van de 168.313 genummerde planetoïden hebben op dit moment een naam.
Eerder kregen onder anderen Nobelprijswinnaars Martin Veltman en Gerard 't Hoofd en astronaut Wubbo Ockels een eigen planeet. Ook bekende schrijvers als Hella Haasse en Harry Mulisch hebben hun namen geleend aan hemellichamen.
M. C. Escher werd bekend door zijn houtgravures die onmogelijke constructies verbeelden, waarin hij speelde met wiskundige principes.

Bron: NU.nl/Mitra Nazar

30-10-2007

Ons CULTUREEL CAFÉ komt er weer aan! Bespeel je instrument, zing, dans of draag een gedicht voor! Geef je op en doe mee. We maken er weer iets moois van!

Download hier het inschrijfformulier ... >>>

20-10-2007

Jan Wolkers overleden

De 81-jarige Wolkers overleed op Texel, waar hij al jaren woonde.

Wolkers wordt gerekend tot een van de grootste schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Wolkers, afkomstig uit een streng christelijk gezin, maakte in zijn werk korte metten met het gereformeerde milieu. Ook schreef hij openhartig over liefde en seks, wat hem met name onder jongeren in de tweede helft van de vorige eeuw grote populariteit bezorgde.

Verschillende van zijn boeken, waaronder Turks Fruit en Kort Amerikaans zijn verfilmd. Momenteel vinden opnames plaats van een filmversie van Wolkers' boekenweekgeschenk Zomerhitte (2005).

Wolkers was daarnaast actief als beeldend kunstenaar. Hij ontwierp onder meer het Auschwitzmonument in het Amsterdamse Wertheimpark.

11-10-2007
Geplaatst: foto's van kunstklas 2, mozaïek [naar de foto's ... >]
17-09-2007
'Schilderij Escher moet in Den Haag blijven'
Klik voor vergroting


DEN HAAG - Het beroemde schilderij 'Metamorfose' van Escher dreigt uit Den Haag te verdwijnen. Deze vrees uitte de PvdA in de Haagse gemeenteraad maandag. Het schilderij van M.C. Escher hangt in het postkantoor aan het Kerkplein vlakbij de Grote Kerk.
Maar door een ingrijpende verbouwing is er voor het 42 meter lange kunstwerk daar geen plaats meer. De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil het schilderij voor de stad behouden en stelt voor het in het Atrium van het Haagse stadhuis te hangen. ,,Het schilderij is wat ons betreft onlosmakelijk met Den Haag verbonden. In het postkantoor kreeg het altijd veel bekijks van toeristen en kunstliefhebbers. Deze aantrekkingskracht zal het schilderij ook hebben in het Atrium van het stadhuis'', zeggen de raadsleden Frank Poppe en Koen Baart.
Eigenaar TNT wil graag een locatie in Den Haag vinden, maar sluit een verhuizing naar een andere stad niet uit. ,,Het komt in elk geval weer in een openbare ruimte te hangen, maar een besluit daarover is nog niet genomen'', zei een TNT-woordvoerster maandag.
Escher maakte het schilderij in 1968 in opdracht van de toenmalige PTT. Het toont zwarte en witte vlakken die langzaam veranderen in bloemen, bladeren en dieren.

(ANP)

Extra voorstelling Hans van Manen Festival

Op zaterdag 29 september is een extra voorstelling van het Hans van Manen Festival ingelast om 14.00 uur. De voorstelling vindt plaats in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. Op het programma staan de choreografieën Symfonieën der Nederlanden, Black Cake, Live en een video presentatie. De extra voorstelling vindt plaats vanwege de grote belangstelling voor het Hans van Manen Festival.

[meer ... >]

Hans van Manen bevordert tot Commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Vanavond wordt na de galapremière van het Hans van Manen Festival de orde van 'Commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw' uitgereikt aan choreograaf Hans van Manen. De onderscheiding wordt op het podium na het slotapplaus overhandigd door Burgemeester Job Cohen.

Hans van Manen werd in 1992 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en wordt nu bevorderd tot Commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw. Deze orde wordt uitgereikt wanneer er sprake is van onder anderen genialiteit.

Hans van Manen ontving vele prijzen, waaronder de Sonia Gaskell-prijs (1991) voor zijn hele oeuvre, de choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties voor zijn ballet Two, de Deutsche Tanzpreis (1993), de Bob Angelo Penning (1996) van het COC; de Gino Taniprijs en de Musikpreis der Stadt Duisburg.

In 2000 kreeg hij de Erasmusprijs als gevolg van zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse dans. In april 2005 werd hij ten overstaan van honcerden collega's uit binnen- en buitenland onderscheiden met de Benois de la Danse Life Time Achievement Award in het Moskouse Bolsjoi Theater. Hij ontving er tevens de Grand Pas Award.

Het festival is een eerbetoon aan Hans van Manen, de grootste choreograaf die Nederland kent. Het festival vindt tot en met zondag 30 september plaats in Het Muziektheater en Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. In november is er een bijzonder tourneeprogramma door Nederland.

12-09-2007
Foto's van de kunstklas 3, excursie MEDIAMUSEUM, zijn geplaatst [naar de foto's..... >]
11-09-2007
Jazzpianist Joe Zawinul gestorven
 

WENEN - De wereldberoemde pianist Joe Zawinul is dinsdagochtend overleden. Hij stierf op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn woonplaats Wenen.

Zawinul wordt beschouwd als één van de beste jazzpianisten van na de Tweede Wereldoorlog. Joe Zawinul was de afgelopen jaren meerdere malen te zien op het North Sea Jazz Festival. "Hij was een icoon", stelt directeur Jan Willem Luyken in een reactie. "Hij behoorde al decennia lang tot de absolute jazztop van de wereld. En bovenal was het een ontzettend aardige, lieve man."

De muzikant was een graag geziene gast op North Sea Jazz, zegt Luyken. "Ondanks zijn leeftijd bleef hij altijd bezig met muziek en vernieuwingen. Hij maakte volgens mij zelfs alweer plannen voor een nieuwe concertreeks."

Ontwikkeling
Joe Zawinul speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de jazzrock. Hij was samen met Chris Corea en Herbie Hancock de eerste die elektrische piano's en synthesizers ging gebruiken.

Weather Report
De Oostenrijks-Amerikaanse toetsenist verwierf de meeste faam als oprichter van de band Weather Report, samen met Wayne Shorter. Zijn grootste commerciële succes had hij met het nummer Birdland uit 1977, dat werd uitgevoerd door talloze grote namen uit de jazzwereld.

Tot aan zijn dood was hij de leider van de band Zawinul Syndicate.

(ANP)

10-09-2007
Foto's van de kunstklas 1, excursie ARCHEON, zijn geplaatst [naar de foto's..... >]
03-09-2007
"De Krakeling", SEIZOEN 2007-2008

Zit je in klas 3, 4, 5 of 6 en heb je zin om drie theatervoorstellingen in theater De Krakeling te zien? Dat kan. Ook dit schooljaar is het weer mogelijk een abonnement te nemen. We reizen gezamenlijk met de bus van school naar Amsterdam. Daar zien we de voorstellingen en na afloop drinken nog wat samen voor we de bus terug nemen naar Almere.

Kosten
De totale kosten bedragen 30 euro. Dit is dus inclusieef de drie voorstellingen en het vervoer van en naar Amsterdam. De garderobe is gratis en eventuele consumpties in het theater kosten 1 euro.

Tijden
De voorstellingen beginnen om 19.30 uur en zijn om ca 21.00 uur afgelopen. Dat betekent dat we om 18.00 uur vertrekken vanuit Almere en samen uiterlijk 23.00 uur terug zijn.

Tot nu toe zijn het leuke avonden geweest dus daar gaan we ook dit jaar weer vanuit! Interesse? Geef je dan vóór 1 oktober a.s. op bij Dhr. Walters in kamer 124.

WEES ER SNEL BIJ, WANT:
OP = OP !!!!

[Meer ... >]

27-08-2007

Gelukkig Nieuwjaar; de school is weer begonnen!!

16-08-2007
Jazzdrummer Max Roach overleden

AMSTERDAM - Jazzdrummer Max Roach, die met zijn ritmische innovaties en improvisaties gold als een van de uitvinders van de bebop-stijl, is woensdagavond na een lange ziekte in Manhattan overleden. Hij was 83. Een woordvoerder van Blue Note Records heeft dit donderdag meegedeeld.

Roach begon zijn carrière als drummer al op 16-jarige leeftijd, toen hij in 1940 drie avonden mocht invallen in de band van Duke Ellington. Zijn prestaties daar brachten hem naar het legendarische Minton's Playhouse in Harlem, waar hij samenspeelde met jazzgrootheden Charlie Parker en Dizzy Gillespie.

[meer ... >]

06-07-2007
Foto's van het eindexamenwerk BV (modevormgeving) vind je hier ... >
04-07-2007
Foto's van de kennismakingsdag kunstklas 2007-2008 vind je hier ... >

Penseel Van Verdienste voor Anna Popovic

Almere - Tijdens de diplomauitreiking van VWO, afgelopen maandag 3 juli heeft Anna Popovic het Penseel Van Verdienste ontvangen. Deze onderscheiding werd haar omgehangen door de initiatiefnemer Hans Dillesse. Het Penseel Van Verdienste wordt uitgereikt aan iemand die een bijzondere artistieke en/of creatieve prestatie heeft geleverd. Het grafische ontwerpwerk van Anna (affiche, folder, kaartjes, kortom al het promotiemateriaal) voor de musical De Glimlach Van Medusa was van dergelijk hoog niveau en had een dermate professionele uitstraling dat op grond daarvan haar de onderscheiding werd verleend.
Anna is de tweede persoon, na Mark van Luyn, die de eer te beurt valt het Penseel in ontvangst te mogen nemen.

29-05-2007
Duitse schilder Immendorff overleden


DÜSSELDORF - De Duitse schilder Jörg Immendorff is maandag op 61-jarige leeftijd in zijn huis in Düsseldorf overleden. Dat heeft zijn vrouw Oda Jaune-Immendorff laten weten.
Immendorff is overleden aan een hartstilstand. Hij leed al jaren aan een zenuwaandoening.
De in 1945 in Nedersaksen geboren Immendorff maakte politiek geïnspireerde schilderijen. In zijn werken kwamen onder meer het Duitse verleden, oorlogen en milieuvervuiling aan bod.
Om zijn boodschap goed over te laten komen, koos Immendorf voor een realistische manier van schilderen. Hij wilde geen specialistische kunst maken voor de elite, maar kunst die voor de hele samenleving te begrijpen was. Met zijn laatste werken neigde hij naar het surrealisme.

(ANP)

16-04-2007
20 april Laatste aanmelddatum Grote Prijs van Nederland 2007.

Terwijl de professionele onafhankelijke jury al druk bezig is met het beluisteren van de ingezonden muziek, loopt de aanmeldperiode helaas weer tegen het einde. Voor de mensen die nog twijfelen of ze zich moeten aanmelden: Doe het wel en het liefst vandaag nog! Ligt je band in en zet voor 20 april snel een gave demo in elkaar. Je kan jezelf of je band inschrijven voor de categorieën Dance/Producers, Pop/Rock, Hiphop/RnB en Singer/Songwriter.

Via de website www.grolschgroteprijs.nl kan je drie nummers uploaden, inclusief biografie en foto. Alle artiesten die zich aanmelden krijgen in ieder geval drie juryrapporten waarin feedback staat over het geproduceerde werk.

Meld je dus aan en wie weet sta jij in december wel in een uitverkocht Paradiso!
De gelukkige winnaar ontvangt een uniek prijzenpakket wat bestaat uit 5.000 euro werkbudget, een jaar professionele coaching op maat, 500 exemplaren van een promosingle op cd én vinyl, opnametijd in Studio Arnold Muhren en nog veel, veel meer.

13-04-2007
Sophie Lambo naar Dansgroep Krisztina de Châtel

AMSTERDAM - Sophie Lambo (1963) wordt met ingang van het nieuwe seizoen zakelijk leider van Dansgroep Krisztina de Châtel. Zij volgt Harm van Duin op, die sinds 1 april vorig jaar de zakelijke leiding heeft en na dit seizoen met pensioen gaat.
Lambo is nu zakelijk leider van Conny Janssen Danst. Daarnaast is ze mede-eigenaar van een advies- en productiebureau voor film-, televisie-, theater- en muziekproducties.
De dansgroep van de uit Hongarije afkomstige De Châtel is aan zijn dertigste seizoen bezig. In die tijd heeft De Châtel meer dan vijftig choreografieën en twee dansfilms gemaakt.

(ANP)

03-04-2007

Geplaatst: de eerste foto's van

DE GLIMLACH VAN MEDUSA ... >>>

02-04-2007
Artquake maakt eerste namen Open Air 2007 bekend

Luie Hond, Relax, Delain, Absent Minded, Ziggi, The Maple Room, Don Diablo, Van Katoen en Typhoon op het podium van Artquake Open Air 2007

Het jaarlijkse pop- en cultuurfestival Artquake Open Air presenteert met trots de eerste namen van wat een spectaculaire line-up beloofd te worden. De festivalpodia zullen op 7 juli 2007 onder meer gevuld worden door grote namen als Relax, Delain, Ziggi, Don Diablo, Van Katoen, Typhoon en Luie Hond. Naast deze bekende acts is er ook veel ruimte voor aanstormend talent als The Maple Room, Woordlooiers, Absent Minded, Splendid en Leaf. Dit jaar is er een derde podium aan het festival in het Haarlemmermeerse Bos toegevoegd, waar regionale DJ’s hun skillz mogen tonen.

[meer ... >]

31-03-2007

"Penseel van verdienste" voor Mark van Luyn.
Eerste uitreiking van nieuwe onderscheiding.

Naar afloop van de succesvolle serie uitvoeringen van De glimlach van Medusa, ontving de schrijver, componist en producent van deze musical, Mark van Luyn, het allereerste "penseel van verdienste" opgespeld.
Het penseel van verdienste wordt uitgereikt aan iemand die zich op cultureel gebied bijzonder onderscheiden heeft. De onderscheiding is in het leven geroepen door Hans Dillesse die, naar eigen zeggen, al jaren droomt van de instelling van een dergelijke prijs. Het is de bedoeling dat de onderscheiding regelmatig uitgereikt gaat worden aan iemand die een bijzonder culturele prestatie verricht.
Gezien de geslaagde uitvoeringen van de musical en de enorm enthousiaste reacties van het publiek, maar ook van de medewerkers zélf, is dit eerste penseel van verdienste voor Mark van Luyn bijzonder verdiend te noemen.

27-03-2007

OVC wint Nationale Onderwijsprijs 2007

Na de Provinciale versie van de Onderwijsprijs 2007 heeft het OVC nu ook de Nationale Onderwijsprijs 2007 in de wacht gesleept met haar talentklassen.
De school wint hiermee de "Bronzen Olifant", een geldbedrag van € 7000 en mag zich twee jaar lang de beste school van Nederland noemen.

De finale vond afgelopen middag plaats in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De prijs werd uitgereikt door de staatssecretaris van onderwijs Marja van Bijsterveldt en televisiemaker Edwin Rutten.

Gouden plaat voor Boudewijn de Groot

HILVERSUM - Boudewijn de Groot heeft maandagavond een Gouden plaat gekregen voor de verkoop van zijn nieuwe album Lage Landen, dat op 19 januari verscheen. Inmiddels zijn er 35.000 exemplaren van verkocht.
De Groot was verrast toen hij de onderscheiding kreeg uitgereikt tijdens een uitzending van het tv-programma Pauw & Witteman. Lage Landen bereikte de nummer 1-positie in de Mega Album Top 100.
Op het moment is De Groot bezig met een theatertournee. Daarbij krijgt hij muzikale begeleiding van een zevenkoppige band, waarin onder anderen pianist Ernst Jansz en gitarist Jan Hendriks (beiden in het verleden actief in Doe Maar) figureren.

(ANP)

Utrecht - HKU: nieuwe opleiding EXPERIENCE DESIGN

Nieuwe opleiding gericht op het kritisch ontwerpen en ontwikkelen van ervaringen en creatieve toepassingen op basis van draadloze technologie en ambient intelligence.

Per 1 september start aan de Faculteit Kunst, Media & Technologie van de HKU de nieuwe studie op het gebied van draadloze technologie: Experience Design (ED). Door de opkomst van draadloze techniek is het mogelijk geworden om allerlei draagbare of mobiele dingen op netwerken aan te sluiten. Veel mensen hebben inmiddels mobiele telefoons of digitale organisers waarmee ze draadloos kunnen Internetten en met elkaar kunnen communiceren. Ook komen er bijvoorbeeld steeds meer navigatiesystemen in auto's of handheld game consoles waarmee je draadloos tegen elkaar speelt (zoals de Nintendo DS). De genoemde voorbeelden zijn slechts een voorbode van toepassingen waarbij de techniek steeds minder zichtbaar wordt en ons steeds meer gaat omringen. In de komende jaren zullen we de opkomst mee maken van bijvoorbeeld intelligente kleding, slimme ruimtes (die weten wie en waar we zijn) of deuren die automatisch voor sommige mensen open gaan en voor andere mensen niet. Denk ook aan Ipods die geluiden laten horen en beelden laten zien die passen bij de omgeving waar men op dat moment is of games die buiten tegen elkaar gespeeld worden in het centrum van de stad. Er is op dit moment grote behoefte aan ontwerpers die concepten ontwikkelen voor de draadloze wereld. Creatievelingen die positief-kritische toepassingen ontwikkelen voor mobiele telefoons, slimme ruimtes en het 'Internet der dingen'. De nieuwe hybride (analoog-digitaal) wereld vraagt om experience designers die zich niet richten op vormgeving of een product maar op de het creëren van zinvolle ervaringen voor meerdere mensen met behulp van draadloze technologie, nieuwe business modellen op basis van open source content, software en hardware, en de verschuiving van usability (gericht op de interactie met een gebruiker) naar sociability (mens, object, dienst en maatschappij in samenhang).

Beroepsperspectieven
Na deze studie kan de student aan de slag als ontwerper of consultant binnen de creatieve industrie, de ICTsector en bij de overheid. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld de (mobiele) media industrie, architectenbureaus, bij bedrijven die draadloze producten realiseren zoals bijvoorbeeld Philips en telecoms maar ook bijvoorbeeld binnen de kunst & cultuur sector en als adviseur nieuwe technologiën and overheden in de zorg, veiligheid en sociale cohesie.

Uniek in Europa
Ambient Experience Design (ED) zal de eerste vierjarige opleiding op dit gebied zijn in Europa. Rob van Kranenburg ( voorheen Virtueel Platform, Balie, UvA Nieuwe Media en Doors of Perception) is als hoofddocent betrokken bij de inhoudelijk opzet van de opleiding. De richting ED komt voort uit de opleiding Interaction Design, die reeds 15 jaar bestaat. Naast deze opleidingen biedt de Faculteit KMT een groot aantal studierichtingen op gebied van interactie, beeld en geluid. De Hogeschool voor de Kunsten (HKU) zet op zaterdag 1 april haar deuren open. Voor geïnteresseerden is deze Open dag een uitgelezen kans om uit de eerste hand de faculteit KMT te ervaren.

Meer informatie vind je hier ... >

19-03-2007
Nederlandse film wint prijs in Egypte

Utrecht - De korte animatiefilm Hard Boiled Chicken van Arjan Wilschut heeft de speciale juryprijs gewonnen op het Cairo International Filmfestival for Children in Egypte. Dat maakte producent il Luster maandag bekend.

De film gaat over een kip die samen met haar haan probeert hun ei terug te stelen van de boer. Hard Boiled Chicken is momenteel te zien als voorfilm van de documentaire Our Daily Bread.

(ANP)

Singer Prijs voor kunstenaar Van der Knaap

LAREN - Kunstenaar Gerald van der Knaap krijgt 12 mei de Singer Prijs 2007 uitgereikt. Dat heeft het Singer Museum in Laren maandag bekendgemaakt. Van der Knaap (1959) is een van de grondleggers van het gebruik van nieuwe media in de beeldende kunsten.
De jury noemt Van der Knaap, die ook werkt als vj, een veelzijdig kunstenaar die met zijn fotografie als vertrekpunt, linkt naar film, video, audio, mobiele telefonie en internet.
De kunstprijs bestaat uit een tentoonstelling en een aankoop door het Singer in Laren. De Singer Prijs werd in 1968 ingesteld ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van William H. Singer.

(ANP)

Gezin gezocht om Midden Steentijdhut in te wijden

Wakker worden door het geklepper van ooievaars en het geplons van opspringende vissen na heerlijk te hebben geslapen op een stromatras in een hut gemaakt van wilgentenen en riet; wie droomt daar niet van?
Voor een aantal mensen zal deze droom werkelijkheid worden! De Stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland (SPNF), die een steentijddorp bouwt en beheert in het Natuurpark te Lelystad, is namelijk op zoek naar een gezin dat in de nacht van 7 op 8 april, de nacht voorafgaand aan de Open Dag op de nederzetting, de pas gebouwde Midden Steentijdhut wil inwijden.

[meer ... >]

Prachtige vergeten Nederlandse Cello-Pianosonates uit 20e eeuw krijgen bekendheid

Op 13 maart 2007 is de tweetalige website www.cellosonate.nl online gegaan, tegelijk met de start van de nieuwe Stichting Cellosonate Nederland, die op initiatief van het duo Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano) in februari 2007 is opgericht. Hun doel is om Nederlandse muziek voor cello en piano grotere bekendheid te geven o.a. door middel van concerten en cd-opnames. Ook wordt op de website een catalogus van deze muziek aangelegd met informatie over de werken en hun componisten.

[meer ... >]

14-03-2007
Foto Corbijn levert recordbedrag op

AMSTERDAM - Een foto van Clint Eastwood gemaakt door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn heeft bij een veiling in Amsterdam een recordbedrag opgeleverd. Het beeld ging voor 18.000 euro naar een Russische koper.
Dat maakte het veilighuis Sotheby's dinsdag bekend. Nog nooit werd op een veiling meer betaald voor een foto van Corbijn. Het portret uit 1994 was geschat op een waarde van 4000 tot 6000 euro.

(ANP)

12-03-2007

Kaartverkoop vanaf:

donderdag 15 maart

[meer ... >]

06-03-2007

Programma PINKPOP bekend

[meer ... >]

02-03-2007
Kijkwijzer breidt uit

HILVERSUM - Het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, heeft een nieuwe versie van dit classificatiesysteem geïntroduceerd. Voortaan worden films, dvd's en televisieprogramma's waaronder ook muziekclips, ook geclassificeerd op vrouwonvriendelijkheid.
Daarnaast krijgen muziekclips een specifieke classificatiemethode, meldde de organisatie vrijdag. In de nieuwe versie is het bestaande criterium 'discriminatie' uitgebreid. Het houdt daarmee rekening met vrouwonvriendelijke elementen in audiovisueel aanbod.
De wetenschapscommissie van het NICAM heeft daarnaast de classificatiemethode voor muziekclips verbeterd. Daardoor kunnen nu met name seksuele handelingen effectiever worden geclassificeerd.

Clips werden in Nederland al geclassificeerd, maar dat gebeurde op dezelfde wijze als televisieprogramma's en bioscoopfilms. Die standaardclassificatie bleek niet goed hanteerbaar voor muziekclips. Met de nieuwe versie worden de clipzenders beter in staat gesteld te bepalen welke muziekclips vóór en na 20.00 of 22.00 uur kunnen worden uitgezonden.
Nederland is een van de weinige landen waar muziekclips categorisch worden geclassificeerd en het eerste land ter wereld dat daarvoor een speciale classificatiemethode hanteert.

(ANP)

01-03-2007
Almeers Museum De Paviljoens in actie

ALMERE - Museum De Paviljoens in Almere voert actie tegen sluiting. Het gebouw moet worden gesloopt en het museum moet verhuizen naar een andere plek.
Het museum wil zijn onderkomen echter behouden, omdat de exposities nauw zijn verbonden met de bijzondere architectuur van het pand. Dat maakte waarnemend directeur Martine Spanjer woensdag bekend.
Mensen kunnen op kaarten aangeven dat ze het museum willen behouden. Ook houdt het museum een actieweekeinde van 9 tot en met 11 maart met verschillende workshops, rondleidingen en een debat over cultuur in een nieuwe stad. Museum De Paviljoens won in 2005 een prijs van de Nederlandse vakvereniging voor kunstcritici (AICA). In mei 2006 was het museum genomineerd voor de Stimuleringsprijs Culturele Diversiteit.

Volgens Spanjer wil Almere niet alleen het gebouw slopen, maar wil de gemeente ook snijden in het programma van het museum. De gemeente wil namelijk 45 procent minder subsidie geven aan het museum. ,,Dat zijn niet alleen huisvestingskosten.''
De gemeentewoordvoerder geeft aan dat het museum te weinig bezoekers trekt. Volgens Spanjer zijn dat er 15.000. De gemeente komt maar tot drieduizend. ,,De rest zijn schoolkinderen en die kosten worden ook grotendeels door de gemeente gedekt.'' Door het museum elders onder te brengen, kan de gemeente besparen op de huisvesting. Bovendien is het tijdelijke onderkomen van het museum in 2009 afgeschreven.

(ANP)

26-02-2007
The Departed winnaar bij Oscars

LOS ANGELES - De thriller The Departed is de winnaar geworden van de Oscaruitreiking. De film sleepte vier beeldjes in de wacht, voor beste film, beste montage en beste bewerkte scenario. The Departed-regisseur Martin Scorsese won een Oscar voor beste regisseur.
De gewelddadige thriller is een remake van de film Internal Affairs uit Hongkong. Met hoofdrollen voor Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson verhaalt de film over een undercoveragent die infiltreert in de maffia van Boston.
Scorsese was al vijf keer eerder genomineerd voor een Oscar, maar viste telkens achter het net. ,,Kun je de envelop nog een keer checken voor de zekerheid?'', grapte hij tijdens zijn speech. Eerdere films van zijn hand die een kans maakten, waren Raging Bull, Taxi Driver, Mean Streets, Gangs of New York en The Aviator.
Hoofdrol
De prestigieuze Academy Awards werden zondagnacht voor de 79e keer uitgereikt, in het Kodak Theatre in Hollywood. De Britse Helen Mirren en de Amerikaan Forest Whitaker hebben zoals verwacht de Oscar voor respectievelijk de beste vrouwelijke en beste mannelijke hoofdrol in de wacht gesleept. Mirren kreeg de filmprijs voor haar rol in de film The Queen waarin zij de Britse koningin Elizabeth speelt. Whitaker werd onderscheiden voor zijn rol als de Ugandese dictator Idi Amin in de film The Last King of Scotland.
Het was de eerste keer dat de 61-jarige Mirren een Oscar won. De rol in The Queen leverde haar al meer dan twintig filmprijzen op, waaronder een Bafta. Whitaker bedankte tegen de voorschriften in met een lange toespraak. De 45-jarige Texaan won bij zijn eerste nominatie onder meer van filmveteraan Peter O'Toole, die ondanks acht eerdere nominaties de Oscar opnieuw aan zich voorbij zag gaan.
Bijrol
De prijs voor de beste mannelijke bijrol ging verrassend naar de 72-jarige Alan Arkin voor zijn rol in de komedie Little Miss Sunshine. Jennifer Hudson won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol en liet haar tranen de vrije loop tijdens haar speech. Dreamgirls was de eerste filmrol voor de 25-jarige actrice. De film was genomineerd voor acht beeldjes, maar ging uiteindelijk maar naar huis met twee Oscars.
Het Duitse drama Das Leben der Anderen van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck kreeg de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De film geeft een beeld van de totalitaire macht van de voormalige Oost-Duitse geheime dienst Stasi. Das Leben der Anderen is de eerste speelfilm van Florian Henckel von Donnersmarck.
Al Gore
De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore kreeg de Oscar voor de beste documentaire. Zijn An Inconvenient Truth won ook een Oscar voor beste lied, I Need To Wake Up van Melissa Etheridge. De film handelt over de opwarming van de aarde. Happy Feet won in de categorie beste animatiefilm, terwijl Clint Eastwoods oorlogsfilm Letters from Iwo Jima een Oscar kreeg voor de geluidsbewerking. Marie Antoinette bemachtigde de Oscar voor kostuumontwerp.
De presentatie van de drie uur durende show was dit jaar in handen van actrice Ellen DeGeneres.

(ANP)

Midden Steentijdhut in Lelystad

Op een schitterende plek aan het water in Natuurpark Lelystad, hebben medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland (SPNF) het afgelopen weekend een begin gemaakt met het bouwen van een jager-verzamelaarhut uit de Midden Steentijd. (ca. 8800-4900 voor Chr.) Bij de bouw van de hut, die voornamelijk wordt gemaakt van wilgentenen, plaggen, touw en riet, kreeg de SPNF hulp van enkele ervaren prehistorische bouwers. Samen met de twee, op opgravingen gebaseerde, Nieuwe Steentijdboerderijen en enkele bijge-bouwen zal de hut over een paar weken een mooi beeld geven van de, bij velen onbekende, eeuwenoude bewoning van het huidige Flevoland.

[meer ... >]

24-02-2007
Dansen in New York blijft verboden

NEW YORK - Dansen in cafés en restaurants in de stad New York blijft in de regel verboden. Een rechtbank heeft bepaald dat een tachtig jaar oud verbod op dansen wettig is en dus van kracht moet blijven.

Dat de autoriteiten van de ‘hoofdstad van de wereld’ een afkeer van dansen hebben, mag opmerkelijk worden genoemd. Het gaat in dit geval om een erfenis van de drooglegging. In die periode (1919-1933) was alcohol verboden in de Verenigde Staten. Niet toevallig was het dezelfde tijd dat de georganiseerde misdaad hoogtij vierde in de meeste grote Amerikaanse steden. De bendes hielden zich op grote schaal bezig met dranksmokkel.

De Gotham West Coast Swing Club had samen met een aantal individuen de rechtszaak aangespannen omdat het juridische relikwie tegen het dansen in cafés het grondwettelijk recht op vrijheid van expressie (‘freedom of expression’) zou schenden.

De rechtbank beschikte echter dat die vrijheid niet betekent dat de federale wetten in de Verenigde Staten het recht op dansen beschermen.

Volgens de klagers waren er in de jaren ’60 in New York zo’n duizend gelegenheden waar legaal kon worden gedanst, maar zijn er daarvan nog geen driehonderd over.

Ook tijdens de drooglegging zal er meer gelegenheid tot dansen zijn geweest dan nu. Het gebeurde in de zogeheten Speakeasy’s, illegale drank-, gok, en dus ook dansholen, waarvan er in de jaren ’20 32.000 waren.

(AP)

22-02-2007
Filmer Fons Rademakers overleden
Door AB ZAGT

Regisseur Fons Rademakers, die in 1986 een Oscar won voor zijn verfilming van De Aanslag van Harry Mulisch is op 86-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Genéve. Hij overleed aan de gevolgen van een longaandoening.

Rademakers, een van de kleurrijkste Nederlandse filmmakers, zal de geschiedenis ingaan als een belangrijk filmpionier. De vaderlandse filmindustrie stelde nog weinig voor, toen Fons Rademakers in de jaren vijftig besloot om de ommezwaai van toneel naar film te maken. Vooral op speelfilmgebied was Nederland in die tijd een onderontwikkeld land.

Om vakkennis op te doen mocht Rademakers in Cinecittà, de beroemde Romeinse studio, zijn ogen de kost geven. Hij werkte samen met gerenommeerde regisseurs als De Sica, Fellini en Renoir.

De basiskennis had hij, maar het financieel rond krijgen van zijn eerste film was een ander avontuur. Met smaak kon Rademakers vertellen hoe hij Dorp aan de Rivier (1958) van de grond kreeg. Hoe hij als beginneling een supervisor moest inschakelen. Hoe Ingmar Bergman bereid was het spel mee te spelen en een dag voor de opnamen zou afhaken met een zogenaamde ziekte. Een kostelijk verhaal dat een goede afloop kreeg tot een Oscarnomatie volgde.

Rademakers won toen niet, maar een kleine dertig later stond hij wel op het podium met de beroemde trofee in zijn handen. Een beter bewijs voor internationale waardering kan een regisseur, zeker uit een bescheiden filmnatie als Nederland, zich niet wensen.

Lange tijd had Rademakers het rijk alleen als regisseur van Nederlandse speelfilms. Concurrentie was er nauwelijks en het respect voor zijn werk groeide met elke film, waarbij zijn samenwerking met scenarist Hugo Claus niet vergeten mag worden. Makkers staakt uw wilde geraas (1960) werd op het festival van Berlijn bekroond, en Het Mes werd toegelaten tot het hoofdprogramma van het Filmfestival van Cannes, hetgeen weinig Nederlandse collega's hem na kunnen vertellen.

De liefde voor film deed Rademakers, zoon van een arts/filosoof, op in Roosendaal. Daar was hij verliefd geworden op de dochter van een plaatselijke bioscoopexploitant. Het meisje verdween uit zijn leven, de liefde voor de film bleef hangen.

Na zijn theaterloopbaan (verbonden geweest aan Nederlands Toneel, Comedia en het Amsterdams Toneel) kon hij eindelijk werk maken van zijn passie voor film. Rademakers werd de belangrijkste literatuurverfilmer van Nederland. Behalve Claus stortte hij zich op het werk van W.F. Hermans ( Als twee druppels water ), Multatuli (Max Havelaar) en Harry Mulisch ( De Aanslag ).

Zijn 'oorspronkelijke' films, zoals de rauwe thriller Because of the cats en Mijn Vriend (over een geruchtmakend Vlaamse proces), waren duidelijk zijn minste. Na zijn Oscar voor De Aanslag wilde Rademakers een roman van de Zuidafrikaanse schrijver Andre Brink verfilmen. Maar het onderwerp, een interraciale verhouding, was te controversieel om gefinancierd te krijgen.

20-02-2007
Foto's van de excursie naar Leiden, Kunstklas 1e jaar, zijn aangevuld. Bekijk ze hier ... >
Pet Shop Boys naar de RAI

AMSTERDAM - Het Britse duo Pet Shop Boys geeft op 22 mei een concert in de RAI in Amsterdam. Dat meldde organisator Mojo Concerts dinsdag.
Het synthesizerduo bestaande uit Neil Francis Tennant en Christopher Sean Lowe was voornamelijk bekend in de jaren '80 en '90. Vorig jaar mei brachten zij hun laatste studioalbum Fundamental uit. In 2002 gaven ze voor het laatst een concert in Nederland. De kaartverkoop voor het RAI-concert begint zaterdag.

(ANP)

19-02-2007
Foto's van de excursie naar Leiden, Kunstklas 1e jaar, vind je hier ... >
KB VERWERFT HET GRUUTHUSE-HANDSCHRIFT, EEN ONBETWIST HOOGTEPUNT UIT DE NEDERLANDSE CULTUURGESCHIEDENIS

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een uniek middeleeuws handschrift verworven. Het Gruuthuse-handschrift is een van de belangrijkste bronnen voor de Middelnederlandse letterkunde en voor de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen. Het is het laatste topstuk van de middeleeuwse cultuur dat tot op heden in particuliere handen was .

Het Gruuthuse-handschrift, genoemd naar een eerdere eigenaar, de beroemde vijftiende-eeuwse verzamelaar Lodewijk Gruuthuse, bevat gedichten, liederen en gebeden uit de veertiende eeuw. Veel van de liederen zijn alleen in dit handschrift overgeleverd. Het bevat onder andere het bekendste middeleeuwse lied, het Egidius-lied, dat spreekt over het verdriet van een man over zijn overleden vriend. ‘Egidius waer bestu bleven/ Mi lanct na di, gheselle mijn/ Du coors die doot, du liets mi tleven’, wat in vrije vertaling luidt: ‘Egidius, waar ben je gebleven, Ik verlang naar je, mijn vriend. Jij koos de dood, liet mij het leven.’ Ook andere liederen uit het handschrift brengen de emoties van de middeleeuwse mens nabij, zoals het liefdeslied Aloeette en het satirische Kerelslied. Bij een groot deel van de liederen is ook muzieknotatie opgenomen, wat het manuscript ook van groot musicologisch belang maakt.

Het Gruuthuse-handschrift is het laatste manuscript van zulke grote waarde voor middeleeuwse Nederlandse cultuur, dat nog geen deel uitmaakte van een openbare collectie en daarmee van het toegankelijke nationale erfgoed. Het handschrift was voor het laatst te zien op een tentoonstelling in 1992.

‘Het is een van de meest beroemde Middelnederlandse handschriften. Je zou deze liederen “de musical van de middeleeuwen” kunnen noemen. Ze brengen je dicht bij de mensen van toen. De verwerving van zo’n uitzonderlijk handschrift is een voorrecht’, aldus Wim van Drimmelen, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek. ‘De KB bezit een indrukwekkende collectie handschriften uit de Middeleeuwen, waaronder de Lancelotcompilatie de Beatrijs, het Haagse Liederenhandschrift en werken van Jacob van Maerlant. Met het Gruuthuse-handschrift wordt aan deze collectie een manuscript van uitzonderlijke cultuurhistorische, literaire en musicologische waarde toegevoegd.’

Het Gruuthuse-handschrift is verworven met de steun van de Mondriaan Stichting, het VSB-fonds, de Bank Giro Loterij, de Van den Ende Foundation en de Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek.

Het handschrift is vanaf 1 maart a.s. integraal te zien op de website van de Koninklijke Bibliotheek, inclusief een inleiding en een transcriptie van alle teksten. Deze transcriptie is ter beschikking gesteld door het Huygens Instituut dat een wetenschappelijke editie van het handschrift voorbereidt, die in de loop van 2008 zal verschijnen. Het manuscript is vanaf vandaag te zien in De Verdieping van Nederland, de permanente tentoonstelling van topstukken van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief (zeven dagen per week geopend, toegang gratis)

(Bron: cultuurnet.nl)

Grachtenfestival verlaagt prijzen

In tegenstelling tot wat de regeringspartijen voorstaan in hun Coalitieakkoord, zal het Grachtenfestival deze zomer het profijtbeginsel minder toepassen dan voorheen: het festival verlaagt de toegangsprijzen.

Directeur Alma Netten: “Een breder samengesteld publiek, zoals het nieuwe kabinet wil, bereik je niet door de toegangsprijzen steeds weer te verhogen. Musici en publiek mogen niet de dupe worden van de voorgenomen bezuinigingen op kunst. We pleiten voor het openen van ramen en deuren, geen elitevorming, dat is pas ‘samen leven’!"

Het Grachtenfestival wil een zo groot en gedifferentieerd mogelijk publiek in contact brengen met kunst en cultuur van hoge kwaliteit. Al 10 jaar lang voert het Grachtenfestival hierin een succesvol beleid met veelal gratis en gunstig geprijsde concerten door gerenommeerde en vaak jonge musici.

De tiende editie van het Grachtenfestival vindt plaats van 11 tot en met 19 augustus 2007 in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers. Evenals het KinderGrachtenfestival is het een jaarlijks evenement met (klassieke) muziek op bijzondere locaties.

(Bron: cultuurnet.nl)

15-02-2007
Ontdekte tombe was van cateraar farao

LEIDEN - De graftombe die Leidse archeologen in Egypte hebben ontdekt, is van Ptahemwia. Hij was de schenker des konings ten tijde van farao Achnaton (ca. 1351-1334 voor Christus).
Het Rijksmusem voor Oudheden en de Universiteit Leiden hebben dat donderdag bekendgemaakt. Uit inscripties in het graf blijkt dat Ptahemwia de hoge hoffunctie vervulde van 'Schenker des konings, rein van handen'. Kort gezegd was hij de cateraar van de farao.
Het graf heeft de vorm van een vrijstaande tempel met een poortgebouw, een binnenplaats met zuilgalerijen en een schacht naar de ondergrondse grafkamers, en drie naast elkaar gelegen kapellen. Het rechthoekige complex (10,5 bij 16 meter) grenst direct aan de voorhof van het graf van Meryneith, dat in 2001 door de archeologen werd ontdekt. De ondergrondse ruimtes zullen in 2008 verder worden onderzocht. Vast staat al dat dit graf, net als dat van Meryneith, in het verleden is leeggeroofd.

De kleistenen muren van de bovenbouw staan nog twee meter overeind. Een deel van de bekleding met kalkstenen reliëfpanelen is bewaard. Hierop zijn afbeeldingen te zien van de grafeigenaar Ptahemwia, zijn vrouw Maia, priesters, ambtenaren, dienaren en muzikanten en scènes uit het dagelijks leven.
Het graf van Ptahemwia is het twaalfde dat tot nu toe door de Leidse expeditie in Sakkara, op een half uur van de huidige Egyptische hoofdstad Cairo, is aangetroffen. De archeologen noemen het opvallend dat een deel van het graf onvoltooid is gebleven. Mogelijk is Ptahemwia voortijdig overleden, dan wel uit de gratie geraakt.
De archeologen van het RMO graven al sinds 1975 in Sakkara. Tot 1999 werkten ze samen met de Londense Egypt Exploration Society. Vanaf 1999 is de Universiteit Leiden partner in het project.

(ANP)

14-02-2007
Nederlandse archeologen vinden Egyptische tombe

CAIRO - Nederlandse archeologen hebben bij Sakkara een graftombe uit de tijd van farao Achnaton, 3300 jaar geleden, ontdekt. Dat hebben Egyptische autoriteiten woensdag bekendgemaakt.
De ontdekking toont aan dat Sakkara, vlakbij de huidige hoofdstad Cairo, ook in die tijd werd gebruikt als rustplaats voor notabelen. Zahi Hawass, hoofd van de hoge raad die zich bezighoudt met opgravingen, spreekt van ,,een van de belangrijkste ontdekkingen in de regio''.
Achnaton, die heerste van ca. 1351 tot 1334 voor Christus, geldt als de farao die het monotheïsme (geloven in één god) heeft ingevoerd. Die enige god was Aton, de zonneschijf, die daarvoor een minder belangrijk rol had gespeeld. Duizenden jaren hadden de Egyptenaren vele goden vereerd.
Schilderingen
De tombe is voorzien van schilderingen in realistische stijl uit een periode waarin werd afgerekend met een aantal klassieke artistieke conventies. Op de schilderingen wordt het leven na de dood verbeeld, maar ook dagelijkse taferelen zoals apen die dadels oppeuzelen.
Een team van onderzoekers, onder leiding van archeologen uit Leiden, is al jaren bezig met opgraving en heruitgraving van graftombes in de woestijn bij Sakkara. Het gaat om het gebied ten zuiden van de geplaveide weg van Unas en ten westen van het klooster van Apa Jeremias. De tombes zijn afkomstig uit het Nieuwe Rijk (1350-1250 v.Chr.). In 2001 vonden de Leidse wetenschappers het graf van de hogepriester Meryneith, een tijdgenoot van de farao's Achnaton en Toetanchamon.

(ANP)

06-02-2007
Muziekgebouw en tramtunnel winnen Bouwprijs

RIJSWIJK - Het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam is het beste gebouw van het afgelopen jaar. Het heeft de Nederlandse Bouwprijs 2007 in de categorie Gebouwen gewonnen, zo werd maandag bekend.
De jury roemt het gebouw in Amsterdam omdat het de betrokken partijen is gelukt met beperkte budgetten een gebouw met deze uitstraling te realiseren. Het project heeft als aanjager gewerkt voor de ontwikkeling van het gebied rond het Centraal Station en de IJ-oever. Het Muziekgebouw aan het IJ is een ontwerp van de Deense architecten 3x Nielsen en won in 2006 de Italiaanse Dedalo Minosse-prijs.

In de categorie Bouwwerken won Het Souterrain in Den Haag. Deze staat in de volksmond beter bekend als de tramtunnel door het centrum van de stad.
Het Souterrain dankt zijn uitverkiezing aan de gebruiksvriendelijkheid en de duurzaamheid waarmee de tunnel en parkeergelegenheid is gemaakt. "De diverse ruimten zijn zo ingericht dat het verblijf aangenaam en sociaal veilig is'' aldus het juryrapport.

De jury reikte dit jaar twee eervolle vermeldingen uit. De gevel van het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waar televisiebeelden in glasplaten zijn gesmolten won een eervolle vermelding in de categorie Bouwmaterialen. Frank Havermans kreeg in de categorie Gebouwen ook een eervolle vermelding voor zijn atelierswoning KAPKAR.

(ANP)

Nieuw hiphoplabel opgericht: Appletree Records

Nederland is een nieuw hiphoplabel rijker. Hendsum and Young en Nalden organiseren al zeven jaar hiphop-evenementen en slaan nu de handen ineen in Appletree Records. Het Amsterdamse label richt zich op "frisse, hiphop-gerelateerde muziek en wil talent een groter publiek laten bereiken". Nalden is ook verantwoordelijk één van Nederlands beste hiphop-blogs. Pias gaat de distributie verzorgen voor Appletree Records.

[meer ... >]

28-01-2007
Musical Doe Maar! in première

TILBURG - De musical Doe Maar! vertelt niet het verhaal van de in de jaren '80 zo populaire band, maar van twee meiden die op het punt staan volwassen te worden. De hits van de band vormen wel het uitgangspunt voor de musical.
Zondag was in Tilburg de première, ongeveer 25 jaar na de eerste nummer-1-hit van Doe Maar. Drie van de vier oud-bandleden waren erbij. ,,Blij verrast'' waren Henny Vrienten, Ernst Jansz en Jan Hendriks na afloop. ,, Ze hebben het vernuftig en knap gedaan, met veel respect voor de nummers'', aldus Jansz. Hendriks gaf toe vooraf een lichte spanning te hebben gevoeld. ,,Het is toch een stukje van jezelf.''
Het verhaal speelt zich begin jaren '80 af. Schrijver Pieter van de Waterbeemd liet zich voor het script inspireren door brieven van fans, die de bandleden van Doe Maar hadden bewaard. In de productie spelen onder anderen Daniël Boissevain, Kim-Lian Van der Meij, Jan Rot, Lenette van Dongen en Annick Boer.

(ANP)

23-01-2007

Het

Is verplaatst naar 1 februari a.s.

Op donderdag 1 februari a.s. zal in de aula van het OVC het traditionele "Cultureel Café" gehouden worden van 20.00 – 22.30 uur. Een superavond voor de fijnproever. De aula wordt omgetoverd tot een gezellig café waar gasten kunnen genieten van de veelzijdige optredens op het podium. [Lees verder....>]

18-01-2007

Het

voor vanavond is helaas afgelast in verband met de extreem slechte weersomstandigheden.

Wij zullen zo spoedig mogelijk een nieuwe datum kiezen.

[Lees verder ... >]

 

Uit het nieuws:

Theaters hebben last van storm

AMSTERDAM - Theaters in het hele land zijn donderdag gedupeerd door de storm. Verschillende voorstellingen zijn geannuleerd, omdat acteurs door het slechte weer niet naar de theaters kunnen komen.

(Bron: AD)

16-01-2007

Golden Globes voor Dreamgirls en Babel

BEVERLY HILLS - Het culturele drama Babel en de musical Dreamgirls hebben maandagavond de belangrijkste Golden Globes in de wacht gesleept.
Het maakte hen meteen tot grote kanshebbers in de race voor de felbegeerde Oscars, die 25 februari worden vergeven.

14-01-2007
Kunsthandelaar Robert Noortman overleden

BORGLOON - De bekende kunsthandelaar Robert Noortman is zondagochtend vroeg in zijn huis in het Belgische Borgloon overleden. Dat heeft een vriendin uit de kunstwereld, Monique Scholten, zondag gezegd.
Noortman (60) leed aan kanker, maar overleed plotseling aan een hartaanval. Hij was de initiator van de Pictura, de voorloper van de grote Europese kunstbeurs Tefaf, die in maart weer in Maastricht gehouden wordt.
Noortman kwam diverse keren in het nieuws, onder meer door het aanbieden van drie Rembrandts. Twee daarvan wist hij ook inderdaad te verkopen. Afgelopen vrijdag kreeg hij nog de Zilveren Eremedaille van de stad Maastricht, omdat hij zoveel voor deze plaats en de hele Euregio heeft betekend.

(ANP)

Jazzsaxofonist Michael Brecker overleden

WASHINGTON - De jazzsaxofonist Michael Brecker is zaterdag overleden. Dit heeft het Amerikaanse tv-station NBC gemeld. Brecker leed aan leukemie. Hij is 57 jaar geworden.
In de jaren '70 speelde Brecker samen met zijn broer Randy in de band Brecker Brothers, die elementen van jazz en rock met elkaar combineerde. In de jaren '80 maakte Michael Brecker samen opnames met enkele grote namen uit de wereld van jazz en pop, zoals Frank Sinatra, Bruce Springsteen en Frank Zappa.
Ook trad Brecker diverse keren op tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag, onder meer met Herbie Hancock, Roy Hargrove en ook met zijn eigen band.

(ANP)

12-01-2007

Spinvis wint Popprijs

GRONINGEN - Muzikant Spinvis heeft zaterdagavond op het muziekfestival Noorderslag in Groningen de Popprijs gewonnen. Dat is de prijs voor de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.
Vorig jaar won gothic rockband Within Temptation het bedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. De Popprijs werd in 1986 voor het eerst uitgereikt aan Mathilde Santing. Daarna wonnen onder meer Herman Brood, 2 Unlimited, Anouk en vorig jaar rapper Ali B.

(ANP)

10-01-2007
Spinvis begeleidt wandelaars met hertenkoor

ARNHEM - Spinvis heeft een muziekstuk gemaakt ter begeleiding van wandelaars op het Zuid-Veluwse Elfbergenpad. De lopers kunnen met koptelefoon op genieten van een collage van heimachines, vogels, gitaarrifs en mijmeringen over het klokbekervolk.
Het muziekstuk 'Hertenkoor (deel 2)... een wandelsprookje' is onderdeel van het project De Kunst van het Wandelen, meldde het Centrum Beeldende Kunst Gelderland woensdag.
De muziek van Spinvis moet gedraaid worden tijdens het lopen van het Elfbergenpad, een wandelroute over elf hoogten op de Zuid-Veluwe. Het pad heeft een totale lengte van 85 kilometer. Het werk van Spinvis is een van vijf kunstenaarsbijdragen aan het project.
In zijn geluidswerk verwijst Spinvis naar het wandellogboek van kunstenaar Q.S. Serafijn. Het 'wandelsprookje' is zijn tweede deel van het driedelige werk 'Het Hertenkoor', dat hij componeerde voor het jubilerende Nieuw Ensemble. De geluidscollages en jeugdherinneringen worden besloten met het burlen van zijn Hertenkoor.

(ANP)

Metzmacher weg bij Nederlandse Opera

AMSTERDAM - Ingo Metzmacher, chef-dirigent van De Nederlandse Opera (DNO), houdt het volgend jaar in die functie voor gezien. Hij is dan drie jaar chef geweest.
Hij wil zijn contract niet verlengen, aldus een woordvoerster, omdat hij zich volledig wil toeleggen op zijn nieuwe baan als chef-dirigent van het Deutsche Symphonie-Orchester in Berlijn.
Metzmacher zal in het voorjaar van 2008 nog wel drie reeds geplande opera's met DNO doen.

(ANP)

08-01-2007
VPRO/Boy Edgar Prijs voor Bert van den Brink

AMSTERDAM - De VPRO/Boy Edgar Prijs 2007 is toegekend aan Bert van den Brink, pianist, componist, arrangeur, docent en producent. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een bedrag van 12.500 euro.
Dat heeft de organisatie maandag meegedeeld. Van den Brink (48) krijgt de prijs woensdag 11 april 2007 uitgereikt in het Bimhuis in Amsterdam.
Volgens het juryrapport klinkt zijn werk ,,volkomen oorspronkelijk'' en is zijn spel ,,direct herkenbaar, iets wat alleen de groten in de jazz weten te bereiken. Qua spel herkenbaar, qua stijl onherkenbaar''.

(ANP)

04-01-2007
Première Otello verplaatst voor herstel zanger

AMSTERDAM - De première van de opera Otello van Giuseppe Verdi is drie weken uitgesteld. Hoofdrolspeler Ernst Daniël Smid is namelijk nog herstellende van een meniscusoperatie in december.
De zanger speelt in de avonduren een rol in de operette La Vie Parisienne en het is volgens producent Viable Entertainment te zwaar voor Smid om ook nog te repeteren voor de rol van Jago in Otello.
De producent maakte dit woensdag bekend. Smid moest in december enige tijd verstek laten gaan bij de operette van het Nederlands Operette Theater. Inmiddels deelt hij de rol in het stuk met Rob van de Meeberg.
De première van Otello vindt nu plaats op vrijdag 9 februari in plaats van 19 januari in het RAI theater in Amsterdam.

(ANP)

Ook Tilburg krijgt circusopleiding

TILBURG - Na Rotterdam krijgt ook Tilburg circusonderwijs. De Fontys Hogeschool voor de Kunsten heeft donderdag bekendgemaakt de plannen voor de hbo-opleiding door te zetten.
Voor studenten die zich willen ontwikkelen in Circus en Performance Art zijn vanaf augustus 2007 vijftien plaatsen beschikbaar. Zij worden geselecteerd via audities.
De andere kunstdisciplines van Fontys maken combinaties mogelijk met drama, beeldende kunst, dans, muziek en bewegingsonderwijs. De school richt zich op alle vormen van het hedendaagse circus en noemt als voorbeelden clownerie, mime en nieuwe technieken zoals verticaldance en breakdance.

Gasttrainer
Fontys werkt samen met andere internationale circusopleidingen zoals ESAC in België. Artistiek leider is voormalig circusartiest Samuel Jornot die gasttrainer en artistiek adviseur was van Cirque du Soleil.
Rotterdam had aan het begin van het huidige studiejaar de landelijke primeur met een circusopleiding op hbo-niveau.

(ANP)

03-01-2007

Junkie XL componeert muziek voor Blind

AMSTERDAM - Junkie XL heeft de muziek gecomponeerd en gearrangeerd voor de film Blind. Het romantische liefdesdrama is het bioscoopdebuut van regisseur Tamar van den Dop. De producent van de film is Phantavision.
Junkie XL of Tom Holkenborg zoals de dj in het dagelijks leven heet, maakt met name in Hollywood al jaren filmmuziek. Voor Blind is het de eerste keer dat zijn muziek speciaal op het beeld is gecomponeerd en gearrangeerd. Ook maakt de dj voor het eerst de combinatie van klassieke thema's en diverse moderne muziekstromen.
Blind draait vanaf 8 februari in de bioscoop. De film gaat over een jonge vrouw Marie (Halina Reijn), die worstelt met haar uiterlijk, maar in de armen van een blinde jongen de liefde ontdekt.

(ANP)

02-01-2007

Dantes Goddelijke Komedie wordt musical

ROME - De Divina Commedia (Goddelijke Komedie) van Dante wordt tot een musical bewerkt. De componist is de priester Marco Frisina, directeur van het bureau liturgie van het vicariaat (bisdom) Rome. Dat heeft de Italiaanse krant la Repubblica dinsdag gemeld.
Frisina wil in de musical elementen uit de punk, rock, jazz, het gregoriaans en de klassieke muziek verwerken. Hij heeft al diverse musicals geschreven, waaronder een over de liefde tussen sopraan Maria Callas en scheepsmagnaat Aristoteles Onassis.
Frisina laat de scènes in de hel, waarbij Dante zich laat begeleiden door de Romeinse dichter Vergilius, vergezeld gaan van punk, rock, jazz en metal. Voor het deel over het vagevuur, waarin Vergilius nog steeds Dantes metgezel is, heeft de directeur van het bureau liturgie vooral gekozen voor mystieke gregoriaanse klanken. Als Dante in de hemel is, weerklinken klassieke aria's in de trant van Donizetti en Bellini, maar ook moderne componisten.
Dante schreef zijn meesterwerk tussen 1307 en 1321. Het beschrijft een tocht door hel, vagevuur en hemel en bestaat uit honderd gezangen met in totaal 14.233 verzen. De musical krijgt als ondertitel 'De man die de liefde zoekt' en zal in de herfst voor het eerst in Rome te zien zijn. Zowel het Vaticaan als de twee kamers van het Italiaanse parlement steunen het project. Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen spelen.

(ANP)

Archief:

Nieuws uit 2006 vind je hier ... >>>

Nieuws uit 2005 vind je hier ... >>>