30-11-2010

Almere schreeuwde luidkeels om cultuur

1200 handtekeningen, 800 schreeuw-portretten en een plein vol schreeuwende mensen. Dat is het resultaat van de manifestatie Almere Schreeuwt om Cultuur die afgelopen zaterdag plaats vond op het Stadhuisplein.

Almere liet van zich horen tijdens Nederland Schreeuwt om Cultuur. Zaterdag 20 november vonden er van 12.00 tot 16.00 verschillende optredens plaats op het Stadshuisplein; van koor tot singer-songwriter en van reggae tot djembé. Almeerders konden betuigen door een petitie te tekenen en op de foto te gaan. Het publiek uit Almere toonde massaal haar sympathie voor de culturele sector.  Zo’n 1200 Almeerders ondertekenden de petitie en de Almeerse fotoclub zette 800 mensen schreeuwend op de foto. De portretten zijn te zien op www.almereschreeuwtomcultuur.nl. Om 16.00 uur mondde een en ander uit in één grote gezamenlijke schreeuw.

Warhols roze Beatrix brengt 409.000 euro op

warhol

AMSTERDAM - Het roze portret dat Andy Warhol maakte van koningin Beatrix, heeft dinsdag op een veiling bij Christie's in Amsterdam 409.000 euro opgebracht. Dat heeft een woordvoerder van het veilinghuis laten weten.

De creatie van de popartkunstenaar had een getaxeerde waarde tussen de 300.000 en 500.000 euro. Warhol maakte het portret in 1985 in de serie Reigning Queens, van vier koninginnen van geboorte die er op dat moment waren.
Behalve van Beatrix maakte hij ook schilderijen van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, Margrethe II van Denemarken en Ntombi laTfwala van Swaziland. De artiest prees onze majesteit als de knapste, aldus het veilinghuis.

Zeldzaam
Deze werken zijn als litho al veelvuldig verkocht. De verfvariant die dinsdag onder de hamer ging, is echter zeer zeldzaam. Het doek meet 127 bij 106,5 centimeter.
Het schilderij toont een ''koninklijke Beatrix als ware popprinses; roze, abstract en zelfs een beetje androgyn (tweeslachtig mens)'', aldus de kunstkenners van Christie's.

Gemeentemuseum Den Haag
De koper van het schilderij is de Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling topstukken in bezit heeft van de belangrijkste kunstenaars uit de periode 1860-1970. De privéverzameling is de afgelopen twintig jaar opgebouwd door een Rotterdamse particuliere verzamelaar.
Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een Triton-kabinet waar werken uit de collectie tentoongesteld worden.
Het roze portret van Beatrix zou aanvankelijk ook daarheen gaan, maar dat is nu binnenkort te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam, aldus de woordvoerder van Christie's. De Triton Foundation heeft het schilderij in langdurig bruikleen gegeven aan het Amsterdamse museum.

03-11-2010
naakt

Schilderij Modigliani brengt recordbedrag op

NEW YORK - Een naaktschilderij van de Italiaanse schilder Amedeo Modigliani heeft bij het veilinghuis Sotheby's in New York omgerekend 44 miljoen euro opgeleverd. Dit is het hoogste bedrag ooit geboden voor een werk van de Italiaanse kunstenaar.

meer...>>>

01-11-2010

Ontboezemingen genomineerd voor AVRO Toneel Publieksprijs 2011

Ontboezemingen, een humoristische drama over borstkanker, is genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs 2010-2011. Deze voorstelling is te zien op 11 november 2010 in Schouwburg Almere.

Ontboezemingen vertelt over vijf totaal verschillende vrouwen. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar hebben één ding gemeen: borstkanker. Ieder van hen gaat op eigen wijze de strijd aan met de ziekte, maar vooral met zichzelf. Een sterke cast zet een muzikale voorstelling neer met humoristische ondertoon en hilarische momenten, gebaseerd op waargebeurde ervaringen.
Enkele recensies: “De humor maakt dit geweldig knap gespeelde drama toegankelijk voor een groot publiek” / “Een moedige voorstelling, een geweldig goede voorstelling” / “Mooi hoe in het stuk een balans wordt gezocht tussen de lach en de traan”

meer...>>>

11-10-2010

Operaster Joan Sutherland overleden

BERN - Operaster Joan Sutherland is op 83-jarige leeftijd overleden in Zwitserland. Dat meldde de BBC maandag.

meer...>>>

Rietveldcollectie online

UTRECHT - De bekende rood-blauwe stoel, maar ook honderden andere meubels en archiefstukken van Gerrit Rietveld zijn vanaf maandag online te bewonderen. Op de website heeft het Centraal Museum in Utrecht meer dan 8000 stukken van de bekende ontwerper geplaatst, zo liet een woordvoerder maandag weten.

meer...>>>

CULTUREEL CAFÉ 2011

Ook dit (school)jaar kun jij je podiumtalenten weer laten zien! Speel je een muziekinstrument, zing je, maak je gedichten of dans je? Laat je nummer zien en horen tijdens ons Cultureel Café 2011.

Inschrijven kan hier...>>>

10-10-2010

Solomon Burke overleden

AMSTERDAM - De Amerikaanse soullegende Solomon Burke is zondagochtend op Schiphol overleden. De 70-jarige, zwaarlijvige zanger stierf een natuurlijke dood, net nadat hij het toestel verliet waarmee hij vanuit Los Angeles op Schiphol was geland.

meer...>>>

03-10-2010

Collectie Viktor & Rolf gebaseerd op overhemd

AMSTERDAM – De Nederlanders Viktor & Rolf waren er ook dit seizoen bij tijdens de Paris Fashion Week. Het duo toonde zaterdag een lente- en zomercollectie gebaseerd op niets meer of minder dan een simpel overhemd.

meer...>>>

29-09-2010

Ook in Engeland wordt geprotesteerd tegen de voorgenomen bezuinigingen op de kunsten.

Een stuk uit een oud schilderij snijden, nou ja, virtueel dan. Deze geste van Mark Wallinger is het derde kunstwerk dat in Groot-Brittannie protesteert tegen de door de conservatieve regering voorgestelde 25 procent bezuinigingen op cultuur. Wallinger sneed een stuk uit een beroemd schilderij van de Engelse held  Turner, uit 1839, The Fighting Temeraire. Onder het schilderij staat de tekst ,,If 25 % were slashed form arts funding the loss would be immeasurable.

meer...>>>

monet

In het Grand Palais in Parijs ging dit weekeinde de grootste tentoonstelling ooit open van werken van Claude Monet (1840-1926), vader van het impressionisme. Van heinde en ver hebben musea en verzamelaars ongeveer tweehonderd schilderijen in bruikleen gegeven. Zo droeg het Moma in New York  Le Terrasse à Sainte Adresse (1866) bij en het Poesjkin-museum in Moskou Le déjeuner sur l’herbe uit 1865, Monets antwoord op het eerdere, geruchtmakende schilderij van Édouard Manet.

meer...>>>

27-09-2010
exposure

Flevoland heeft een, voor Nederland, unieke concentratie landschapskunstwerken. Ze refereren allemaal op hun eigen wijze aan het Flevolandse polderlandschap. Dat is ook het geval met Exposure, dat onlangs aan de Lelystadse kust verrees.

Dit zesde Flevolandse landschapskunstwerk werd ontworpen door de internationaal vermaarde Britse kunstenaar Antony Gormley (1950). Het verbeeldt letterlijk de ruimte die wij als mens in onze omgeving innemen. Een zeer toepasselijk thema bij Flevoland, dat werd aangelegd om de groeiende Nederlandse bevolking van voedsel te voorzien.

Nieuw Land heeft ter gelegenheid hiervan de kleine presentatie The making of Exposure ingericht, waarin kunstwerk, kunstenaar en de Flevolandse Land Art nader worden toegelicht. Ook zijn twee korte films te zien: een met de opbouw van het kunstwerk de afgelopen tien weken en andere met achtergrondinformatie over landschapkunst in Flevoland.

De presentatie is te zien tot en met 27 maart 2011 en kwam tot stand in samenwerking met Museum de Paviljoens in Almere. Nieuw Land en Museum de Paviljoens hebben gezamenlijk ook Flevoland als Kunstwerk ontwikkeld; een nieuw educatief programma over de culturele identiteit van Flevoland.

 meer...>>>

MADRID - In Spanje is een tot dusverre onbekend schilderij van de Vlaamse meester Pieter Bruegel de Oude ontdekt.

Het doek, getiteld ‘Wijn voor het feest van de heilige Martinus’, is vermoedelijk tussen 1565 en 1568 gemaakt. Dat heeft het Prado-museum in Madrid donderdag naar buiten gebracht.

meer...>>>

13-09-2010

Almere - The Beatles repeteren in Schouwburg Almere

The Beatles repeteren in Schouwburg Almere. Vanaf maandag 13 september repeteert cast en crew van de musical The Beatles: Here, There and Everywhere een week lang in Schouwburg Almere. Tijdens deze week worden de puntjes op de i gezet voordat zij op zaterdag 18 september de voorstelling voor het eerst voor een publiek gaan spelen.

Kaarten voor de voorstellingen van Schouwburg Almere zijn beschikbaar via het bespreekbureau op 036 84 55 555 of via de website: www.schouwburgalmere.nl

meer...>>>

Leiden - Rijksmuseum van Oudheden koopt oud-Egyptisch magisch beeldje aan

Beeldje dwerggod straks in tentoonstelling 'Egyptische Magie'

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een bijzonder oud-Egyptisch godenbeeldje aangekocht. Het tweeduizend jaar oude figuurtje heeft een dwergenlichaam, veren en vleugels op de rug, een ramskop en een geopende bek met dreigend ontblote tanden. De aanwinst is een waardevolle aanvulling op de Egyptische collectie magische afbeeldingen en attributen van het museum. Het beeldje is voor het eerst te zien in de tentoonstelling ‘Egyptische Magie’ (vanaf 16 oktober 2010).

meer...>>>

12-09-2010

Franse regisseur Claude Chabrol overleden

PARIJS - Een van de grootmeesters van de Franse cinema, regisseur Claude Chabrol, is zondag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat hebben de autoriteiten in Parijs laten weten.

meer...>>>

11-09-2010
pieters

AMSTERDAM - ING is bezig een deel van zijn enorme kunstcollectie van 25 duizend werken af te stoten. De bank zal 271 kostbare schilderijen schenken aan het Drents Museum in Assen. Het zijn werken van onder anderen Barend Blankert, Dick Pieters en Matthijs Röling, de drie meest vooraanstaande Nederlandse figuratieve kunstenaars die nog in leven zijn.

meer...>>>

09-09-2010

Dordrechts Museum krijgt doeken Albert Cuyp

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum is twee schilderijen rijker van de Dordtse schilder Albert Cuyp (1620-1691). Het betreft een schenking van de Vereniging Dordrechts Museum, maakte de instelling donderdag bekend.

meer...>>>

07-09-2010
six
De beroemde Six van Rembrandt

Rembrandts portret van Jan Six uit 1654, dat geldt als het mooiste portret van de 17e eeuwse kunstschilder, is weer te zien voor het publiek. Tot eind november in het Rijksmuseum, Amsterdam.

meer...>>>

06-09-2010

Kunstolifant van Corneille onder de hamer

EMMEN - Een kunstolifant van de zondag overleden kunstenaar Cormeille wordt donderdag geveild in Emmen.

meer...>>>

05-09-2010

Kunstenaar Corneille (1922-2010) overleden

Schilder Corneille is vandaag overleden in Frankrijk, waar hij woonde en werkte. Corneille, in 1922 geboren als Guillaume Cornelis Beverloo in het Belgische Luik, overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis. De laatste jaren kampte de schilder met een slechte gezondheid, maar hij is tot zijn dood kunst blijven maken.

meer...>>>

03-09-2010

Fresco's Sixtijnse Kapel door adem bedreigd

ROME - De adem van de duizenden bezoekers bedreigt de beroemde fresco's van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan.

meer...>>>

 

Archief:

Nieuws uit 2008 vind je hier ... >>>

Nieuws uit 2007 vind je hier ... >>>

Nieuws uit 2006 vind je hier ... >>>

Nieuws uit 2005 vind je hier ... >>>